Küsimused mulle

21. november 2012

Advendiaeg

Rahvakombed Eestis
Vanadel eestlased erilisi advendikombeid ei olnud, advendipühapäevadel käidi vaid kirikus ning lauldi Issanda auks laule, mis enam vaimselt oli seotud jõuludega.
Tänapäeval levinum advenditava on seotud päkapikkudega, kes öösel toonud maiustusi-kingitusi ja hommikul ärgates avastati neid susside-sokkide seest. Advendikombeid ja ootusaega sümboliseerivad Petlemma täht, advendiküünlad ja advendikalender. Paljude koduakendel näha põlemas küünlaid, mis tänapäeval on enamuses elektrilised. Kuigi advendi küünlajalg on nelja küünlaga, siis kaasaegemad on seitsmega. Kaubandus- äri ja poliitiline maailm kasutab aktiivselt advendiga seotuvat. Südamlike soovide ja värvika reklaamiga on küllastatud nii asulad kui linnad. Kõik viitab sellele, et oodatakse jõule.

Mina muretsesin sellel aastal igale lapsele oma advendikalendri,et oleks alates esimesest advendist iga päeav midagi üllatavat leida ja niimoodi jöuluaega oodata.Seekord siis ilma magusata,aga lastele meelepäraste mänguasjategelastena.
Kuna 9-aastane poiss on suur Legode fänn ja vöib tundide viisi nendest igasugu masinaid ehitada,siis temale valisin Lego City advendikalendri.
8-aastasele tüdrukule,kes armastab väga hobuseid,sai hobuste teemaline kalender valitud.
Ja köige pisemale,peagi 4-aastaseks saavale tüdrukule Barbie teemaline kalender.Tema kohe armastab Barbiedega mängida,paar Keni peaks tal ka olema.

Kalendrid on köik kenasti pakitud ja ootavad esimest adventi:)





Selle aasta esimesed piparkoogid

Esimene advent on juba järgmisel nädalal, seega on nüüd õige aeg hakata parimat piparkoogitainast otsima ja retsepte katsetama. Toon teieni ühe toreda katsetamist väärt retsepti Naisteka arhiivist.

Kirikuõpetaja piparkoogid
Kolmveerand klaasi suhkrut ja pool klaasi vett. Võta suhkrust pool, vala sorts vett peale ja kuumuta, kuni suhkur pruunistunud (kergelt suitsev). Siis vala tasakesi juurde ülejäänud kuum vesi ja ülejäänud suhkur ja keeda venivaks.
Lisa teelusikas kaneeli, sama palju nii riivitud muskaatpähklit, ingveripulbrit kui peenestatud kardemoni. Keeda kõik läbi ja jahuta. Nüüd pane juurde klaas suhkrut koos 3 supilusika sõelutud kakaoga, pool klaasi hakitud pähkleid, pool klaasi sulavõid ja pool klaasi hapukoort koos teelusikatäie söögisoodaga. Siis lisa tainasse kilo tumedat nisujahu ja sõtku siledaks.


Pane see külma kohta kasvõi mitmeks nädalaks, aga võid küpsetada ka paari päeva pärast. Rulli õhukeseks ning vajuta vormidega oma karud, jänesed, taevatähed. Pintselda munaga ja küpseta kuumavõitu ahjus 15 minutit.
Võõp hõõru puulusikaga 200 grammist tuhksuhkrust ja 4 supilusikast kuumast veest, kuni läheb läikivaks ja siledaks. Maitseks ja värviks näiteks 2 supilusikat kakaod või paar tilka punapeedi mahla.
Piparkooke võiks kaunistada mandlipuru, poolikute pähklite, seesamiseemnete, kookosehelvestega. Rõõmsat advendiaega piparkookide seltsis! 

Allikas:Delfi Naistekas