Küsimused mulle

4. september 2014

Borš



Tahaks jagada teiega, kes te veel FB- i lehel märganud ei ole, boršisupi põhja retsepti, mida jagab Rebase Talu ja väga isuäratav oli igatahes.

Kätte võtmise asi ja vaim peab peal olema, siis polegi väga hull see eeltöö. Hullem oli minu arust purkidesse panek. Põhilise töö tegi loomulikult köögikombain. Käsitsi kõik tükeldada on päris hull kindlasti.

Retsept iseenesest on siin:

BORŠ
3 kg punaseid tomateid
3 kg väsket kapsast
2 kg toorest punapeeti...
1 kg porgandeid
300 g maguspipra kaunu
500 g sibulat
80-100 g küüslauku
100 g soola, 200 g suhkrut, 400 g õli, 30 pipratera, suur kimp peterselli, 2 spl 30% äädikat.
 

Lase toiduõli keedunõu põhjas kuumaks, hauta selles sibulat kuni 10 min, lisa riivitud porgand, maguspipra tükid, tükeldatud tomatid ja keeda mõni minut. Siis lisa sool, suhkur, pipar, riivitud peet, tükeldatud kapsas. Keeda tasasel tulel tund aega, keetmise lõpupoole lisa ka küüslauk ja petersell, kõige lõpuks pane äädikas ja maitsesta veel vajaduse korral. Tõsta kiiresti steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Mina ausalt öeldes panin soola ja äädikat natuke rohkem igaks juhuks, kuna meil ei ole väga külm kelder. Ning kuna ma õli ei armasta, panin vähem õli ning natuke vett. Keetmiseks läheb vaja vähemalt 12-liitrist potti ja välja annab see 8-9 liitrit purgisuppi. Aega läks minul koos juurviljade puhastamise ja tükeldamisega 5 tundi, aga tulemus on vaeva väärt ja odavdab talvist toidlauda kenasti!
 

Retsept on pärit Silvi Kohu koostatud "Soolaste hoidiste" raamatust.


Mina võtsin kogused kõik silma järgi ja kõik oma aiast. Õliks kasutasin oliiviõli. Unustasn peterselli, see tuli alles järgmisel päeval meelde. Tegin kogu seda kupatust välipliidil ja hiigelsuure potiga. Toas oleks väheke raskeks ja kitsaks läinud.


Väike tõrts, mis enam purki ei mahtunud, jäi seisma ja järgmisel hommikul pistsin ma selle külmalt nahka ja oi kui hea oli. Selline tunne on, et teen ühe laari veel, kui vaim jälle peale tuleb:)
 

Kommentaare ei ole: