Küsimused mulle

8. september 2014

Porgandikook tüümiani- kakao- kattega

Jagasin FB- s üht maitsvat porganikoogi retsepti toorjuustuglasuuriga ja minu vana klassiõde põhikooli aegadest jagas kommentaarides oma varianti sellst koogist. Mitte nüüd vanuseliselt "vana" klassiõde, aga üsna ammustest aegadest e. siis ca. 20 aastat tagasi, viimati nägime 9. klassis:D

Nüüdseks olen siis selle tema variandi ära proovinud. Oli väga hea alternatiiv ja tuli just õigel ajal, sest kartulivõtuks oli plaanis seda kooki teha, aga kodus ei olnud toorjuustu. Jäi sõit poodi ära, sest kakaod ja võid mul kodus oli. Ja brändi koha pealt teritasin natuke ajusid ja tuli meelde, et pööningul peaks mul üks lonks ammustest aegadest olemas täitsa olema. Otsisin redeli ja käisin napsu järel pööningul ära. Kulus kõik täpselt glasuuri jaoks:) Tüümian oli ka maitseainete sahtlis täitsa esindatud. Lastele ma neid nüansse ei maininud. Nemad nägid ainult shokolaadi laadset glasuuri ja muudkui kiitsid kooki:)

Siin siis Kaisa variant koogist:

Põhi umbes 20x30 vormi jaoks
450 grammi toorest porgandit riivitud kujul
100 grammi võid ära sulatada ja porgandile peale valada
4 muna 1 dl suhkruga kloppida ja eelnevale hulka segada
4 dl jahule lisada tilk soola, teelusikatäis soodat ja teine küpsetuspulbrit ning seejärel kogu möks läbi segada ja võiga määritud pannile
Ahi eelnevalt 180 kraadi peale kütta, ahjus tahab kook olla umbes 30 minutit, kui jääb 2-3 cm kanti paksus. Kui tuleb paksem, tahab ikka kauem :)
Siis lasta koogil kenasti maha jahtuda.

Katteks sulata 100 g võid, lisa 2 dl suhkrut ja 2 supilusikatäit kakaod, sega ühtlaseks. Siis läheb veel 4 supilusikatäit hapukoort, lase veidi kuumal pliidil olla, sega. Kattele võib lisada ka sortsu brändit ja nüüd kõige tähtsam - tüümian. Panin nii värsket kui kuivatatud varianti ja ikka mõnuga. Tüümiani ei saa vist kunagi LIIGA palju olla.
Lase segul jahtuda ja siis kata kook.
Kui tahad, viska veel värsket tüümiani peale.


Mina tegin põhja selle retsepti järgi:

Vaja läheb: 4 dl suhkrut
4 muna
2 dl öli
6 dl riivitud porgandit
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl soodat
2 tl kaneeli

Võtsin kahekordsed kogused ja tegin kaks ahjuplaaditäit kooki. Soodaga oli mul kitsas ja panin suurema osa küpsetuspulbrit. Jahu ka ei viitsinud dl mõõdikuga mõõta ja panin silma järgi. Põhi sai igatahes mõnus mahlane, mis ka ära märgiti sööjate poolt.



 

Kommentaare ei ole: