Küsimused mulle

19. oktoober 2014

Kõrvitsa quiche

Kõigepealt, mis on quiche?

Kirde-Prantsusmaalt pärinev pirukas, mille häälduseks on kiish.
Kirjeldus. Elsassi piruka koostis sarnaneb peaaegu äravahetamiseni meie lahtiste soolaste pirukatega, mille katteaineid seob munapiim. Rahvusvahelise tuntuse on saavutanud sünnipaiga nime kandev Quiche Lorraine, mille täidises leidub ohtrasti krõbedaks praetud peekonitükikesi, sibulat ja juustu.
Eripära. Enamik retsepte kasutab munapiimas meie omast erinevat munade-vedeliku vahekorda, mis annab tihkema ja kuivema katte.
Serveeritakse Elsassi pirukaid just nõnda, nagu meiegi oma lahtisi pirukaid pakume ehk ilma mingite piiranguteta.




Vaja läheb

200 g jahu
125 g võid
soola
5 muna
1kg kõrvitsat
2 õuna
1 tl sidrunimahla
125 g läbikasvanud peekonit
1 sibul
125 ml köögiviljapüreed
250 ml piima
pipart
2 oksa tüümiani (lehed)
muskaatpähklit


Valmistamine

1. Jahu, või 1/2 tl soola, 1 muna ja 2 spl külma vett taignaks segada, kaetult külma seisma panna 30 minutiks.

2. Kõrvits puhastadam tükeldadada ja kuubikuteks lõigata. Õunad koorida, neljaks lõigata ja südamikud eemaldada. Viilutada ja sidrunimahlaga piserdada.


3. Peekon tükeldada kuubikuteks ja pannile panna. Läbi praadidad ja pannilt ära tõsta. pannile tekkinud rasvas praadida kõrvits ja sibul. Köögiviljapüree peale valada ja lasta haududa 5 min. Kõrvits sõelal kurnata püreest.


4. Ahi panna soojenema 200 kraadile. Piim ülejäänud munadega segada. Maitsestada soola, pipra, tüümianiga ja riivitud muskaatpähkliga.


5. Tainas küpsetuspaberiga kaetud (26 cm läbimõõduga) pirukavormi vajutada, vormi ääred peaksid taignaga kaetud olema. Kõrvits, õunad ja pool peekonist segada ja taignale jagada.Munapiimaga üle valada. Küpsetada ca. 50 minutit. Ahjust välja võtta ja ülejäänud peekoni ja tüümianiga üle raputada.


Minupoolsed tähelepanekud...

Minul oli vorm läbimõõduga 24 cm ja seepärast tundus ka kõike seda kraami liiga palju. Piima-munasegu mul kõik ära ei mahtunud. Üle jäi ikka vääga palju. Siis jätsin õunad, peekoni ja kõrvitsa läbi segamata, panin kihiti. Minu tähelepanematus. Tüümiani kasutasin kuivatatud kujul.
Tohutu palju mäsu ja kraanikausi täis musti nõusid. Retsepti esmasel tutvusel asi nii hirmus ei tundunudki. Pluss oli see, et kõik vajaminevad ained olid olemas, peale peekoni, millepärast ka retsepti katsetamine paar päeva edasi lükkus. Nüüd on see siis tehtud ja aeg maitsma asuda. Loodan, et see mäsu ennast ikka ära ka tasus, Meena igatahes on valmis proovima, käib mulle nagu uni peale, et piruka lahti lõikaksin:D

 Allikas: Freizeit Revue Extra

Kommentaare ei ole: