Küsimused mulle

25. oktoober 2014

Tervislikust toitumisest

Käisid minul täna külalised, ei midagi glamuurset. Isa oma "koduabilisega". Helistasid viisakalt ette, sain natukene korda majja lüüa enne nende tulekut ja pisikese tellimuse ka sisse anda. Jube jäätise isu oli. Ja no kui tsivilasitsioonist külalised tulevad, võivad ju jäätise ka kaasa võtta:D

Jaskarile ma muidugi seda ei maininud, et vanaisa  üksi ei tule. Ta polnud veel "koduabilist" näinud ja eile lühivisiidil isa juurde tema sisse ei tulnud, hirm oli vist. Seega kartsin, et kui mainin, et tuleb rohkem rahvast, sulgub tema oma tuppa ja ei näita nägugi. Aga ei pistnudki putku, oli täitsa esindatud.

Ega ma jäätise peale eriti ei panustanudki. See oli nii suusoojaks õeldud - mis keelel, see meelel. Aga külakosti toodi rohkem. Ahjust tulnud lõhe oli kaasas ja õunakook oli küpsetatud ja autost toodi järgi ka jäätis. Enda poolt oli mul tehtud kuskussi salat. Tõotas tulla suurem sööming.

Küsisin siis, kes mida joob. Koduabiline soovis teed, soovitavalt rohelist. Polnud probleemi, kodus täitsa olemas. Mõtlesin endamisi, et õige peen:) Teenis kohe ühe pluss punkti minu poolt tema valik. Ikkagi tervisliku eluviisi märk. Lõhe ju ka tervislik valik. Pakkusin salatit. Isa oli õhinal jaol ja küsis juurdegi. Koduabiline keeldus, ikkagi peale kuut juba kellaaeg. Jagasin siis jäätise ka laiali. Koduabiline lükkas oma portsu kohe isa ette, tema olevat juba söönud õhtust.

Tuleks eeskuju võtta. Olen selles vallas väga lohakaks muutunud. Söön millal tahan ja mida tahan. Tegelikult söön, kui süüa on ja aega selleks on. Vahest isegi sunnin ennast midagi suhu pistma, et enesetunne parem oleks. Kellaaega ma enam küll ei vaata. Isegi ei kaalu enam igal hommikul. Kaal on mul stabiilne juba aasta jagu, aga vanust on juba nii palju, et ei tohiks tegelikult valvsust kaotada ja tervislik toitumine mulle istub, iseasi kui tihti ma seda endale lubada saan.

Oleksin võinud ju ka rahulikult rohelise teega õhtu veeta, aga ei. Ikka kohvi, kala, jäätis, salat. Nüüd siis kõht punnis ja oleks targem minna välja ja üks tiir teha.

Hakkab siis "Õnne 13" pihta ja muud teemat polnudki selles osas, kui tervislik toitumine. Tavaliselt ma ei vaata seda seriaali, aga ühiselt kambavaimus viskasin pilgu peale. Ega eestlasel eriti võimalust tervislikult toituda ei ole, sest meil on lihtsalt nii maitsvad ja traditsioonilised söögid, millest loobuda oleks patt. Elame ju üks kord. Vahest ikka tahaks kapsast, ahjukartulit, sealiha, verivorsti, kartulisalatit, lihapirukaid jne. ennast korralikult täis vitsutada.

Oehh, varsti on jõulud!

 

Mida selga panna?

Praegu on sellised ilmad, et ei oska lastele kohe kuidagi midagi selga panna ja soovitada. Nii me siis kombineerime ja katsetame. Kevad-,sügisriided jäävad külmaks, talveriided on nagu natuke karm selga panna. Seepärast olemegi enamuse ajast toas ja vaatame aknast kõhedusega välja. Tiir saab ainult puide järel käidud või siis kiirelt autosse. Lapsed võtavad muidugi pikemaid retki ka ette ja tulevad kodu läbi külmenult.

Mete punnis tükk aega vastu soojemat jopet selga panema. Aga õhtud on ikka külmad ja suure hädaga sai vatiiniga jope kapist ikkagi välja ja selga. Jalanõudega on meil ka jätkuvalt probleemid. Kummikud pidid pigistama ja eks nad ole külmad ka, kui villast sokki sisse panna ei saa. Uued saapad sooja voodriga jälle ei sobi kanda dressipükstega. Aga nii ta praegu hädasunnil kõnnib. Talvepotikud sobivad ka pigem suusariietega. Ei oskagi nagu arvata, mida tal nii igapäevaseks liiklemiseks jalga muretseda, et jalad ikka ka soojad oleks?

Sten käib oma poolkõrgete tossudega, dressipükstega, sooja fliisist kelusega, dressipluus ja kilekas peal. Tema talvejopet veel välja võtnud ei ole. Ja ega tal kodujopet, kui sellist ei olegi. Eelmisest aastast korralik Killtec´i jope, mida kodus selga ei raatsikski panna. Ma ei teagi, kuidas me selle probleemi lahendame, sest kui ikka kodus vaja õues toimetada, siis midagi oleks vaja soojemat ka kodu jaoks. Talvepüksid puuduvad Stenil täielikult. Viskasin pilgu peale myToys´i ja pakkumisi on. Näiteks need või need.. Ja Steni riided jäävad nii või teisit Metele või Stigile, nii et ühekordne kulu ja kohati kolmekordne kasu:)



Metel, nagu juba õeldud, jääb kodu jopeks eelmise aasta korralik jope. Selleks aastaks sai ta uue sooja sulejope, mida ta küll väidab, et tema selga ei pane. Aga vaatame seda asja, kui ikka sigakülmaks läheb ja äkki lundki tuleb:D Ma tahan seda nalja juba näha:) Ühed Columbia täiesti korralikud suusapüksid Stenist on ka, mis sobivad ideaalselt nüüd Metele.


Meena on meil hästi varustatud. Kõik Mete vana on Meena uus:D Kolm talvejopet, üks neist viisakam ja kõlbab seeliku - kleidiga kanda. Selline pool mantli moodi. Mete on seda kandnud loetud korrad ja sunniviisiliselt, sest talle sellised "naiselikumad" lõiked ei istu. Mete eelmise aasta talvepüksid sobivad ka Meenale selleks aastaks, mida Mete kandis kaks hooaega kindlasti ja nüüd Meenal läheb kolmas. Neid on vaja ainult natukene kohendada. Seepärast ei ole ma kade Metele natukene kvaliteetsemaid üleriideid muretsema, sest arvestusega, et neid riideid saab kanda ka Meena, on suurem väljaminek õigustatud. Meenale on ka Steni ja Mete kantud KangaRoos (suurus 33) talvesaapad koduseks kandmiseks. Vaja on ühed korralikud number suuremad krõpsudega talvesaapad. Näiteks need või midagi sellist.

Vähe viisakamateks puhkudeks

Kaks jopet ja talvepüksid igapäevaseks kandmiseks

Stigiga on meil päris head lood, sest temale sai suvel soodukaga ehku peale mõned praeguseks juba vajalikud asjad muretsetud. Magaziinist sai 98 suurus kombe ostetud 13 euroga ja talvesaapad ca. 8 euroga (suurus 26/27). Olin küll kahtleval seisukohal suuruse kohapealt, aga võtsin suuremad ja jumal tänatud. Lähevad villase sokiga nagu lupsti jalga ja ei mingit surumist, nagu nende laste jalanõudega tavaliselt on. Ja püsivad jalas kenasti. Praeguseks ilmaks kombe ja saapad nagu loodud.



Sõrmikud ostsin hiljuti Lindexist kaks paari. Neid saab ta kanda järgmisel aastal ka. Müts ja kaelus eelmisest aastast, nagu talvejope ja püksidki. Vaja on veel ühed soojad veekindlad kindad



Jaskar on täis kasvanud oma pikkuse ja tema suurus on juba mõnda aega stabiilne olnud, XL ja jalg 47. Temal on eelnevatest aastatest riided ja jalanõud olemas, kannab neid:)

Minul sama lugu, tulen elu lõpuni oma riietega toime. Kasvavad lapsed on momendil aktuaalsed.

Kokkuvõtteks siis on vaja silmad lahti hoida ja muretseda Stenile soe kodujope ja korralikud talvepüksid, Stigile soojad ilmastikukindlad kindad,  Metele - ei teagi, minu mõistus seda kinni ei võta, mida tema praeguse ilmaga jalga paneks, koduste riietega ja mis oleks ka soe. Soovitusi? Leidsin midagi sellist, aga see karvane äär võib Mete päris kurjaks ajada:D

Talveaksessuaaride koti tõime ka tuppa, mis olid suveks ära pakitud ja igaüks sorteeris omale vajamineva välja. Mütse, kindaid, salle peaks piisavalt olema.