Küsimused mulle

11. detsember 2014

Jõulukingitustest

Raske teema sel aastal mul nende kinkidega. Lastel on küll kõigil enamjaolt omad soovid, aga mina neid niikuinii sel aastal täita ei suuda. Seega olen omakeskis mõelnud, et kuna neile kõigile on Saksmaalt saabunud pakis igale kink - isegi minule ja Stigile, mis on vägagi erakordne, siis mõtlesin, et äkki pakuks lastele hoopis mingi elamuse jõulude puhul. Seda nodi ja nänni on meil niigi küll ja eks pereringis saadakse ka mõned kingid, ilma ei tohiks keegi jääda.

Seega mõtlesingi, et teeks lastega hoopis midagi koos - läheks kuhugile, vaataks midagi, sööks väljas ühiselt. Mida iganes. Ja hea, kui saaks seda teha ilma suurema etteplaanitsemata. Ei jõua mina muidu ära vastata, millal läheme, kuhu läheme, kes kaasa saavad ja mitu päeva veel. Mina võin oma peas varem plaani välja mõelda ja siis lihtsalt ütlen, et nüüd lähme sinna ja sinna, pange ennast minekuks valmis ja LOS! Minu arvates hea plaan midagi ühiselt ette võtta ja pakub võib - olla rohkem, kui mõni plastikust mänguasi (Monster High näiteks).

Ja üks hea mõte oleks midagi veega seoses, sest vett armastavad kõik..peale minu. Aga ma olen nõus kaasa tegema - päev aega näiteks vees ligunema. Kui ma siis sedagi teha saaks. Kujutan juba ette, kuidas ma pean ilma lõputa Stigi vees ujutama:D Sest tema ju ilma abita vee peal ei püsi ja vees olla meeldib talle väga.

Siinkohal palukski teie abi. Kuna ma Eestis polegi kuskil veekeskustes käinud, siis kus oleks tegevust nii 17 aastasele kui ka 2 aastasele ja mulle ka mudugi. Kus oleks kohvik veekeskuses kohapeal, kus lamamistoolid. Ja kus oleks soe. Ja ei tohiks väga kaugel olla. Tallinn jääb ära, Pärnu ja Tartu maksimum ja võib ka päris asustamata kohas olla. Pole aimugi, kus siin need kohad on. Ja eks Jurmala Livu veepargist (Läti) kuulaks ka huviga, mis ja kus?

Tornado
Kuulan teid!

Moskvasaiad


Täna olen ma triksis - traksis ja tubli. Võtsin ette küllaltki töömahuka küpsetamise. Ega ta nii töömahukas ka tegelikult ei ole, aga see taignaga mökerdamine pole mulle eriti konti mööda. Ma olen rohkem selline kringlitele ja plaadikookidele spetsialiseerunud. Saiakesed pole minu rida. Aga et poes korralikke (mannapudruga) Moska saiu saada ei ole, siis peab ju ise tegema. Viimati tegin neid 4. veebruaril käesoleval aastal ja kui ma õigesti mäletan, siis emaga koos.

Täna olen üksi. Isegi Stig magab. Taigna panin kerkima küll koos Stigiga, aga see kõige hullem sai üksi jutti aetud.

Kuidas siis neid õigeid, nostalgilisi Moskva saiu tehakse? Tavaline pärmitainas on vaja kerkima panna. Seda oskab ju igaüks? Minu tainas oli täna nagu tatt, rullides venis aga muudkui kokku tagasi. Ei tea, mis tal viga oli:D

Kui tainas kerkimas, siis asusin mannapudru sisu  kallale.

Vaja läheb:

2 spl jahu
4,5 spl suhkrut
20 g sulatatud võid
2 muna
2 spl mannat
3 dl piima
noaotsaga soola
3/4 tl vaniljesuhkrut

Ütlen kohe ära, et mina kahekordistasin koguseid. Igale saiale panin ikka kõvasti sisu ja sain kokku kolm pannitäit saiakesi (3 x 10). Pool jahu kogusest asendasin mannaga ehk siis minul oli vaja 2 spl jahu ja 6 spl mannat. Et ikka mannased saiad oleks:)

Segasin jahu ja manna, lisasin sulatatud või ja lahtiklopitud munad ning segasin ühtlaseks, segasin juurde  1dl piima ja kuumutasin pidevalt segades 60 kraadini. Lisasin segades ülejäänud keeva piima ja tõstsin tulelt ning lisasin soola ja vaniljesuhkru. Kui kreem jääb vedel, võib seda veel kuumutada, aga kreem muutub ka jahtudes paksemaks.

Taina rullisin 24 x 40 cm suuruseks ja lõikasin sellest 8 x 8 cm ruudud. Iga ruudu keskele panin ohtralt "putru"  ja tõstsin taigna kahest nurgast keskele üle pudru. Saiakesed tõsta paberiga kaetud ahjupaadile ja määrida munaga ja jätta veel kerkima 20 minutiks. Küpsetada eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 12 minutit.






Nüüd on vaja ülejäänud tainas kuidagi ära kasutada. Arvatavasti tuleb üks õunakook veel ja kringel.
Head isu!

Kultuurielamused

Tuleb postitus põhiliselt Mete ja Steni viimase aja kultuurielamustest. Seda on päris palju kogunenud lühikese ajaga, mis on ainult teretulnud.

Eile võtsime kätte ja läksime ekspromt kinno. Mõeldud, tehtud! 15 minuti jooksul otustasime ja panime plaani paika. Ei mingit päevade pikkust plaanimist. Minul oli plaan muidugi peas küpsemas juba nädalapäevad, sest siinsamas, meie lähilinnas näidati eile kaks seanssi "Nullpunkti". Miks siis mitte juhust kasutada. Ei pea ju alati kuhugile kaugele sõitma ja piletihind (2 eurot) ka soodsam, kui suures linnas.


Ladusin lastele plaani välja. See oli kella kuue paiku õhtul. Film hakkas seitsmest. Lapsehoidjat meil veel ei olnud. Aga ema oli kohe - kohe Meenaga kodu jõudmas, nii et tegime talle kiire ettepaneku Stigi ja Meenaga õhtu veeta, seni, kuni meie Steni ja Metega kinos oleme. Ema tõi kodust oma kudumise ja meie kiirustasime kinno. Lahe. Kiire tegutsemine.

Mõned minutid enne filmi algust

Selline pisike ekraan võrreldes suure kinoga, aga ajas asja ära


Olime absoluutselt õigel ajal kohal. Saime normaalsed kohad ja olime ootusärevuses. Esimene kord ju meil kõigil sellises kohalikus kinos käia. Mina oma lapsepõlves käisin vist iga nädal kinos, vennaga. Siis oli see popp ja kättesaadav. Põhiliselt sai vaatamas käidud India filme ja selles samas linnakeses. Nüüd on see vana kultuurimaja juba ammu - ammu maha lammutatud, asemel autoparkla ja kerkinud uus moodne Kultuurikeskus hoopis teises suunas. Aga mäletan väga selgesti selle vana maja atmosfääri. Sai seal ju käidud ka käsitööringis lapsena. Armas maja oli! Kollane:)

Vana kultuurimaja viimased päevad

Filmi juurde tagasi. Sisu lühidalt selline...

Tundliku ja püsimatu loomuga Johannes saab sisse Tallinna eliitkooli ning võiks eeldada, et tema elu hakkab ülesmäge minema. Tegelikult satub ta klassikaaslaste vaimse terrori alla. Ta hakkab otsima tunnustust oma vanadelt Lasnamäe sõpradelt, kes pühendavad oma aega pigem narkotsi panemise, ringi hängimise ja pidutsemise peale kui koolikohustuse täitmisele. Kodus peab Johannes toime tulema oma ema süveneva vaimuhaigusega. Pingete kuhjumise tagajärjel avastab noormees end ühel hetkel nullpunktis, kus tal tuleb oma elule teha totaalne reset ning hakata end kildhaaval taas üles ehitama.

“Nullpunkt” on Margus Karu (sünd. 1984) menuromaanile tuginev draama tänapäeva noorte põletavamatest probleemidest – koolikiusamisest ja sellest tingitud madalast enesehinnangust, kohanemisraskustest ning tunnustuse otsimisest.


Film oli põnev. Eriti Steni (11) jaoks. Kestis 1 h 55 min. Tema oleks edasi vaadanud, lõppu ta ei oodanud. Niivõrd paeluv oli tema jaoks see sisu. Mete (10) oli vaimustatud roppudest sõnadest. Üllatus, jah? Ropp oli tõesti kohati, liigagi. Aga see on elu, eriti noorte seas, on kord nii. Kasvavad välja. Minule isiklikult meeldis geniaalne lõpp. Kahju ainult kõikidest "Pauladest". Vaadake ise, siis saate aru.

Üks väga tabav repliik siit...
Palun mine seda filmi vaatama. Isegi kui gümnaasium on juba kaugel ja, et peaaegu unustatud. Mine ka siis, kui Sa veel pole sinna jõudnud. Lihtsalt mine, sest see pole film ainiti koolielust vaid elust. Elust eestis, täna, 21. sajandil. See võid olla Sina või Su naaber. Ja kui Sa pole veel leidnud oma häält, et kiusajat pikalt saata, siis pärast viimast repliiki ’’Käi putsi, Paula’’ leiad Sa selle kindlasti!
Koduteel arutati siis üheskoos läbi kõik viimati nähtu ja võrreldi, mis oli hea, mis jama. Kooliga käisid Mete ja Sten esmaspäeval vaatamas jõuluetendust "Hiired on hiired". Mete oli pettunud, jama oli olnud. Keegi naine oli tema ees istunud ja terve etenduse aja kõva häälega jutustanud, mis muutis lapse teatrielamuse "jamaks". Stenile jällegi meeldis, püüdis mulle isegi sisu ümber jutustada. Kumbki sai kingituseks ka raamatu "Unenäo rong". Raamatud on alati toredad.


Ühes asjas jõudsid nad selgusele, "Printsess Luluu ja härra Kere" oli kordades parem etendus. Ja Mete Apollo kino külastus oli ka top viies:D Sten ei kujuta ettegi, mida "tõeline" kino endast kujutab, eriti koos popcorniga:) Eks me selle vea parandame õige pea.

Lõppkokkuvõttes olid lapsed nõus jälle minuga meie kohalikku kinno tulema, kui midagi uut näidatakse. Kultuurikava on meil tegelikult väga tihe kultuurikeskuses ja võiks tõesti tihedamini üritustest osa saada, kõik peaagu ju koju kätte toodud.

Koju jõudes olid toad soojad, nõud pestud, lapsed rahulikud. Küll on hea, kui tugivõrgustik on omast käest võtta ja lapsed on meelsasti ka aegajalt vanaemaga:) Ja meie - suuremad, saame koos omi asju teha.