Küsimused mulle

10. jaanuar 2015

Kapsarullid

Kapsarulle on minu lapsepõlvekodus tehtud alati. Ju sealt on see külge jäänud ka minule ja nii ma siis aegajalt teen neid. Saksamaal sai isegi tihedamini tehtud, kui nüüd Eestis olles. Poest ostetud rullid mind ei tõmba. Kui isu, teen ikka ise. Ei midagi rasket. Aga aega kulub küll.

Hommikul, kui tuli pliidi alla sai, panin ettevalmistatud kapsapea pliidile keema. Lõikasin enne juurika välja, veele lisasin soola ja seal ta siis haidus omajagu. Väga pehmeks ei maksa ka keeta ja liiga vähe ka jälle mitte. Kui kapsas toores on, hakkavad lehed kokkumurdmisel murduma ja on liiga jäigad.

Kapsaga koos sai keema ka riis, mille segasin jahtunult hakkliha, sibula ja munaga. Maitseks soola ja pipart. Kapsalehe varred vasardasin natukene pehmemaks ja keerasin hakkliha sisse. Kinnitasin hambatikuga. Selleks ajaks oli juba pann kuumas õliga ja järjest valmis keeratud rullid panin praadima pannile. Kui mõlemad küljed olid kuldpruunid, tõstsin rullid ahjuvormi. Praadimisrasvale lisasin lõpuks vee ja pintliga segasin kõige paremad praejäägid pannilt vedelikuga, et sellest rullidele peale kaste valada. Kõige lõpuks valasin kapsarullid veel üle tomatipastaga ja raputasin ka igaksjuhuks natuke soola peale. Vorm läks mõneks ajaks ahju. Kõik tunde järgi:)

Vahepeal olin juba kartulid valmis keetnud ja magustoit sai hommikul tehtud. Jahtunud puuviljakissellile tegin peale kohupiima-vahukoore. Igati kuninglik söök meil täna, mis sest, et Sten ja Meena kapsarullidest lugu ei pea. Jääb teistele rohkem. Mete ja Meena jällegi ei armasta rosinaid. Jällegi jääb meile magustoitu rohkem. Ega sellepärast ei jäta ma teatud sööke tegemata, kui keegi midagi ei söö.















Stig sööb suure isuga, järelikult on maitsev
Kuna sööki on meil palju, sööjaid vähe, siis kutsusin ema meile sööma. Ja kui ta ära minema hakkas, siis ta mainis nii moka otsast, et kui juhtub kapsarulle üle jääma, siis kutsuks ma jälle teda, küll tema aitab ära süüa. Muideks...kapsarulle kannatab väga hästi ka sügavkülma panna õhukindla karbiga!

 

Hiireliim




Kes hiirtega hädas, neile väike vihje, kuidas kiirelt ja ohutult need röövikud kinni püüda. Meil on küll kassid majas, aga keldrisse kass ei pääse. Ja niisama kinni panna neid sinna ka ei raatsi, et nad hiiri püüaks. Ikkagi vabad loomad:) Hiired ka vabad loomad, aga teevad liiga palju kurja ja on ebameeldivad krõbistajad.

Et neid niipalju keldris on, ei osanud ma arvatagi. Ja igavesed volaskid ka veel pealekauba. Alati, kui käisin kartult toomas, märkasin värskelt näritud kartuleid.

Nädal tagasi küsis minu "eks" papi tükki või mõnd kingakarbikaant. Ma ei saanud aru, mida ta sellega teeb. Aga läks hiirejahiks ja oli vaja kohta, kuhu liim pigistada. Ja täna, kui ma kartult toomas käisin - nädal hiljem, oli meeldiv üllatus. Kolm hiirt.




Meie majapidamine peaks nüüd hiirtest puhas olema. Oh, tegelikult mitte, garaazh on ka selline kriitiline koht. Kohe lähen sätin uued püünised üles ja vaatame siis, kuidas saak on:D

Suur sündmus (minu jaoks)

Tänane päev oli kuidagi erline. Ma polnud kodust väljas käinud juba teisipäevast saadik. Igati kasulik rahakotile. Tervelt kolm päeva sain ilma poeta läbi. Oleks veelgi saanud, aga sidrun ja ingver olid otsas.

Ja nagu mul kombeks, siis katsusin kohe korraga rohkem asja ka teha, kui juba asustatud kihta minek. Käisin korraga ka autot tankimas. Mis kütusehindadega toimub, teab vast igaüks, kel vähegi vaja midagi tankida on. See on üks suur pluss, et mõnigi hind langeb. Sain oma autol paagi täis 0,992 € / liiter. Ajalooline hetk:D Auto seisis mul novembrist saadik tühja paagiga. Jõudsin ära oodata kuniks hind alla euro langes.

Ja kui juba toidupoodi asja oli, siis ma ei piirdunud ainult ingveri ja sidruniga (tänane loodetav 63 jäi tulemata), vaid pean ütlema Konsumi kiituseks, et on ikka kuradima hea pood küll kui nii võtta. Eks ma ise olen ka hea kaubavalija. Arve läks 30 € ringis ja säästsin üle kümne. Olen ju spetsialiseerunud soodustoodetele:D

Mis ma siis head sain?...Kodust hakkliha hinnaga 1.30€ / 500g. Võtsin kohe 6 karpi. Kahele ostsin 0.74€ eest kapsapea ka kaasa ja neist saavad homme kapsarullid. Ülejäänu läks sügavkülma.

Siis ostsin ühe komplekti puuvilja kisselli jaoks vajaminevaid aineid (kuivatatud must ploom, aprikoosid, rosinad, jõhvikad). Lisan omaltpoolt õunad ja saan maitsva magustoidu.

Need olidki parimad palad, ülejäänu oli nipet-näpet. Sellega ma tahan õelda seda, et kes vähegi süüa teha oskab ja viitsib, võib hästi majandades vähese rahaga häid kofuseid toite süüa. Muidugi on üks oluline asi, mida veel tarvis on - AEG. Seda mul veel on õnneks piisavalt. Tööinimestel vaevalt peale pikka tööpäeva aega söögitegemisega mässama hakata on.

Ajaliselt oli planeerinud oma sõidu nii, et saan ka Meena lasteaiast võtta. Emal ka kergem.

Mul oli üsna hea olemine, kui lasteaeda jõudsin. Ja kui ma lõpuks rühma ukse taha jõudsin ja lapse nuttu kuulsin, oli kõik nagu käega pühitud ja ma astusin sammu tagasi, kui nägin, et Meena ka jälle "mängus". Olin ukse taga, kuni asi maha rahunes.

Mis seal toimus, ei teagi. Meena jutust pärast sain aru, et tema otseselt midagi kurja ei teinud, aga tema mänguasjadega seoses oli mingi arusaamatus kahe teise lapse vahel.

Mänguasjapäev oli ja reeglid on nii, et kõik peavad omi asju ka teistele lubama ja asjade katki minek on omal vastutusel. Kui kardad asja pärast, ära võta kaasa.

Mina sain muidugi paraja ehmatuse osaliseks, et Meenal jälle pahandused ja kuidagi halb tunne jäi. Käin ma lasteaias üliharva, aga alati jääb nagu mingi okas hinge. Küll on Meenal riided liiga väikesed, küll on kindad õhukesed, küll ta kratsib oma kärnad alati veriseks ja siis on tal liiga kahtlased punnid (allergia). Püüan mis ma püüan, midagi ikka leitakse. Eks kasvatajatel on ka raske, kui kõik ei ole nii, nagu peaks. Arusaadav!