Küsimused mulle

22. jaanuar 2015

Küll mul on vahva ema

Pidasime lastega plaani, et täna võiks jälle ujuma minna, kõik kambakesi-mina, Mete-Mari, Meena ja Sten. Stig on kahjuks veel haige ja ei saa kaasa teha ja ta oli väga õnnetu selle üle. Küll ta juba aru saab, mis teoksil ja kuhu minek. Igatahes temaga oli vaja teine plaan teha.

Tegin paar kõnet ja raiskasin ema õhtu jällegi ära ja kutsusin ta Stigile seltsi. Algul oli plaan, et viin Stigi ema juurde, aga ta tundus õige haige olemisega ja koduseinte vahel oli parem variant tal olla. Milleks veel haiget last väntsutada. Tänased väljasolekud vist polnud ka eriti hea mõte, isegi palavik oli 37.8 lapsel.

Ootasime ema ära ja olime kohe valmis teele asuma. Sõit läks kiirelt. Lapsed olid minu rõõmuks sõbralikud ja Stenile-Meenale oli kõik uus ja huvitav. Kui Sten lõpuks taipas, et tegu on Abja Gümnaasiumi ujulaga ja tegu polegi SPA-ga, oli ta natukene pettunud ja küsis, miks me seda varem ei õelnud. Aga ta ju ei küsinud:D Mina ei oska ka kõike ette näha. Niipalju ma siiski ette nägin, et oma föön oli kaasas:D

Steni arvamus muutus ka, kui ta oli kõike oma silmaga näinud. Mulle tundub ka see ujula kuidagi sümpaatne, sest nädal on eelmisest korrast ja ma juba igatsesin tagasi. Just seda mõnusat aurusauna ja karget (28'C) basseini. Mehed saunas rääkisid, et järgmisel aastal tuleb sinna ka soolasaun ja üks mullivann lisaks:D Juhuu!

Mina sain jälle tahtmist mööda ujuda, mis on ikka ülivinge. Täielik luksus. Lapsed toimetasid kes-kus. Mete ja Sten tegid oma vettehüppeid, Meena toimetas lastebasseinis.

Lõpuks pesime endid korralikult puhtaks. Tüdrukutel mõlemil said juuksed pestud, mis on ise juba suur edusamm. Kõik sujus rahulikult, ilma suurema kärata. Lapsed olid koosveedetud mõnusa õhtuga vees väga rahul.

Ja nüüd üllatuse juurde. Jõume meie koju ja soe söök oli meid ootamas. Stig oli kohe magama jäänud peale meie lahkumist ja ema pole harjunud niisama käed rüpes istuma. Käsitööd tal polnud ka aega kaasa võtta. Seega otsustas ta, et hakkab süüa tegema. Koorega keedetud kartul tema enda korjatud metsaseente kastmega. Meena oli üliõnnelik ja sõi kohe kaks korralikku portsu. Vat see on söök täpselt tema maitsele.

Lõpetuseks tahan õelda, kui tähtis on tugivõrgustik sinu ümber. Eriti, kui peres on lapsed. Aitäh emale, kes võimaldab meil selliseid käimisi!

Jaanuarikuu toidukatsetus


Lubasin hakata uusi asju proovima ja eksperimenteerima  ja eile peale autoremondi saagat tuli tahtmine millegi loomingulisemaga tegeleda.

Jaskar sai eelmise aasta lõpus Selverist mingi ostusumma pealt kingituseks kalendri, mille ta heal meelel minule kinkis:D Võtsin hea meelega vastu, sest see oli esimene 2015 aasta kalender mul ja vaja ikka. Ja kui juba Jaskar "kinkis", seegi juba ajalooline sündmus:D

Kärbselapp kaunistab veelgi seda kalendrit:)
Nii...nagu näha, kalender retseptidega. Iga kuu üks. Jaanuar üsna isuäratav ja kala ka kapis täitsa olemas.

Nüüd kõrvad kikki...Konsumis on momendil soodushinnaga broilerikintsuliha (4.49 /kg), mida minagi ostsin. No nii igaks juhuks, kuidagi saab ikka söögiks valmistada:D Ja ammugi olen ma plaaninud omale koju tuua ühe kookospiima. Ka soodus praegu Konsumis (1.95€/400ml). Ma ei tee Konsumile reklaami praegu, aga see on mu kodupood ja need hinnad loevad mulle ja nendega olen ma kursis. Võib-olla on kuskil odavamad, ei tea.

Ja kõiki neid asju koju muretsedes, arvestasin ma selle kalendri retseptiga. Omaarust. Et kui kõik vajalik olemas, hakkan katsetama. Eile mul see tunne tekkiski, et nüüd...

Olin liha juba ära tükeldanud ja kuumale pannile õlisse praadima pannud, kui mõtlesin veel retseptile pildu peale heita-et noh kuidas see töökäik seal üles tähendatud on:) Loen ja loen ja selgus, et oli kanaliha ja kala segi ajanud. Metsik möödapanek. Hakkasin siis improviseerima ja palaan oli, et karri tuleb välja nii või naa, sest karripulber oli mul olemas. Lisasin veel küüslauku, kurkumi, vahemeremaitseainet ja mis põhiline-kookospiim. See oli huvitav asi. Esimest korda oma elus nägin sellist asja. Kuigi mul on koka paberid. Aga tol ajal, kui mina söögitegemist õppisin, selliseid asju veel ringi ei liikunud.


Niiõelda kookospiim valgete tükkide näol
Lugesin purgilt juhendit. Kästi enne avamist loksutada. Loksutasin. Mingi tilk seal liikus, aga eritlist kasu sellest küll ei olnud. Võtsin purgi lahti ja üks lonks läbipaistvat ollust sain pannile valada, ülejäänu oli rasva näol purgi seintel kinni. Väga huvitav. Kas ma poleks tohtinud külmkapis seda hoida äkki? Igatahes pannil sulas kõik piimaks. Lihale olin enne juba lisanud ohtrasti küüslauku ja porgandilaaste. Lasin kõigel haududa ja lisasin lõpuks veel ananassikonservi koos vedelikuga. Riis sel ajal mul juba kees pliidil. Söök sai kiirelt valmis ja oli imemaitsev. Vaheldus igapäevasele toidule (hakklihakaste jne.) ja täitsa tahtmine oli hakata menüüd kokku panema oma tulevase restorani jaoks:D

Mida järgmine kuu toob, sellest juba edaspidi.

PS. Unustasin enne lisada...Kuna riisi sai liiga palju keedetud. Selle panin täna kottidesse, vajutasin kotid lamedaks ja läksid sügavkülma. Hea võtta kas siis kapsarullidele või lihapiruka sisuks.




Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha?

Kuhu raha kaob, seda tean ma väga hästi. Eriti kui eilsed sündmused kokku võtta.

Seadsime me siis Stigiga ennast eile hommikul aegsasti minekule, et üheksaks autoremonti jõuda. Panin veel varakult auto sooja, et aknad sulanud oleks ja salong lämmi, kui meie ükskord valmis saame. Stig kenasti paigas, istun mina rooli taha ja püüab siis sõitma hakata. Auto ei liikunudki paigast. Mõtlesin, et kas tõesti nii libe on, et naelkummid käivad ka all ringi. Libe oli tõesti, täiesti klaas. Aga autoalune oli must ja rihtisin rattad mustale maale, ikka ei midagi. Auto ainult tiirles ümber oma telje. Lasin rahumeeli tiirelda, kuskile vastu minna ei olnud. Aga selgus, et ikka see vana probleem, mida ennegi juhtunud paaril korral. Kõrvalistuja tagumine ratas kiilub kinni (võib-olla külmub? ei tea). Võtsin asja rahulikult, sest ei midagi uut. Vana nali. Mul juba kogemusi sel alal ja aega oli ka. Jõnksutasin edasi-tagasi, pidurdasin äkki. Tuuritasin nii mis kole. Ise mõtlesin, et see mille pärast ma praegu remonti sõidan, on praeguse jama kõrval kõki-mõki. Õli tilkumine kinni kiilunud ratastega võrreldes oli tol hetkel "pisike" mure:D Naiste mõttemaalilm.

Kuna jõnksutamisest suurt tolku ei olnud ja mootorit ka päris kokku lasta ei tahtnud, siis tuli plaan B välja mõelda. Kui te oleksite näinud, kuidas virk inimene hommikul kell 8 ahjust-pliidi alt tuhka välja veab:) Täitsa tuha põud tekkis juba. Mine või saunaahjusi ka rookima. Tuhk polnud ka piisab, ei olnud ratastel head haakumist seal liuväljal, eriti, kui üks ratas ikka kinni oli. Soe vesi-turgatas mulle pähe. Tean küll, et see pole eriti geniaalne mõte ja võib asja hullemaks teha, aga muud paremat ma välja mõelda ei suutnud. Ei hakka ju "tungiga" autot üles tõstma ja ratast lahti taguma. Teist autot ka ei saanud võtta, sest eesmärk oli käesoleva auto üheksaks remonti toimetamine.

Valasin siis ratta sooja veega üle ja hüppasin rooli. Et nagu kohe läheb sõiduks:D Kohe ei juhtunud midagi. Pidin veel tuhatama ja tükk aega edasi-tagasi, pidur, gaas. Stig muudkui korrutas minu eeskujul: "Oi, oi, oi, oi, oi!" Lõpuks lõi kenasti ratta lahti ja saime liikuma. Sõiduga pidin kõik klkutatud aja tagasi tegema ja kui raadios kell 9 ütles, olin mina kohal, kus vaja.

Andsin võtmed ära. Küsiti veel täpselt üle, mis mure. Lisasin veel väga olulise asja, mis oleks vaja korda saada-sigareti süütaja. Ma pole küll suur suitsetaja, tegelt mitte üldsegi, aga kus ma siis mobiili laen? Ja Navi on ka vaja ju kuskile sisse pista, kui pikem reis tulemas.

Lõunaks oli neil viga teada, kust õli välja ajab. Helistati. Eks ma sisimas tundsin ka, et ega ma nii kergelt ei pääse-nii umbes 200 euroga. Olin valmis halbadeks uudisteks. Ja oligi-õlipump (täpsemalt siis õlupumba tihend, aga välja vahetada on vaja selle tihendi pärast kogu pump). Maksab selline originaaljupp ca. 370 eurot. Vahetamine võtab kogu päeva, mis tähendab hulgaliselt töötunde e. minu jaoks siis reaalselt RAHA. Õnneks said nad mingi B varuosa tellida ca. 100 euroga. Pole veel ainult kindel, kas see ka istub. Oli kuhugile kaduma läinud, Narva kanti:D Tore, kui mind ikka kursis hoitakse asjade käiguga. Ja kuna ma nii suuremeelne inimene olen, siis ütlesin neile rahustuseks, et mul aega on, peaasi, et kõik korda saaks-KUNAGI. Ma kogun raha niikaua, et pärast arve ära maksta:D

Aga kust see tolm tuleb, aru mina ei saa?