Küsimused mulle

1. september 2015

Kas nii ongi normaalne?

Täna oli siis see päev, kui lapsed olid varakult üleval, mina ka muidugi ja esimene kolipäev. Mete läks vabatahtlikult, ilma minu sekkumiseta, kooli kleidiga. Ikkagi pidulik päev ja aktus ja puha. Sten, tema pani küll dresside asemel teksad, aga jakiks oli ikka dressikas. No ei saa mina midagi teha. Küll oleks hea üks ühtlane koolivorm, et siis laps ei põeks oma krdi ülikonnaga pidulikemal puhkudel kodust välja minna. Siis ta teaks, et nii peabki ja teised on ka. Võetakse ülikonna kandmist loomulikuna äkki.

Täna oli FB -is arusaadavalt palju postitusi koliminejatest ja üks on kirjum, kui teine. Viljandis kohtasin ma Uku Keskuses koolipoisse, kes olid kenasti ülikonnas. Hea oli vaadata kohe. Ja FB -is üks vana koolivend oli postitanud oma koolipoistest pildi, kes olid vormis. Ilus, ma ütleks...väga ilus vaadata. Nojah...see selleks. Äkki tulevad veel ajad, kui koolivorm taas ausse tõuseb.

Meil Meenaga oli täna arstilkäigu päev, kuhu siis võtsime olude sunnil Stigi ka kaasa. No anna kannatust, kui jube on kahe vahetpidamata kõneleva lapsega kuhugile minna. Pidevalt seletavad, küsivad, ei saa aru, küsivad üle...mul suu vahutas juba ja kõrvad valutasid.

Viljandi haiglas käisime jälle sööklas, seal pidasid nad ennast küll viisakalt üleval. Lahkudes ütlesid isegi kõva häälega üle söökla "aitäh":D Inimesed vaatsid imelikult, pole ju harjunud.

Järgnev käik oli hambaarstile. Meenaga siis. Ta on muidu üsna vapper ja mingeid probleeme ei ole kartusega. Olen igasugu jutte hambaarstidest kuulnud ja pole kunagi uskunud, et mõni arst sinu peale karjuks või nii. Olin alati kindlal veendumusel, et nii nagu sina külale, nii küla sinule. Et kui ise normaalne oled, ollakse sinuga ka inimene.




Hakati siis Meena prooviplommi ehtsa vastu vahetama ja Meena kippus kätega vehkima. Hambaarsti assistendil ta oma tööd eriti teha ei lasknud, muudkui vehkis ja siples. Ühtäkki sai assistendil hing täis ja ta sõna otseses mõttes virutas Meenale. Haaras käed ja virutas need litakaga kõhu peale. No ma olin sõnatu. Sellist käiku ma küll ei oodanud. Tundus, et hambaarst ise oli ka hetkeks hämmingus. Siis käratas too abiline, et kodus võid sa mänguda, siin pead paigal olema ja laskma meil oma tööd teha. Õige ju ka, aga kätega nõnda kallale minna. Minagi ei sõandaks seda oma lapsele teha, liiatigi siis võõras inimene. Oleks võinud kuidagi inimlikumalt asi lahendada.

Meena kodus arutas, et talle meeldis see prillidega tädi, aga see, kes talle kallale tuli, see talle küll ei meeldinud. Et miks ta küll nii tegi. Ma siis püüdsin seletada ja siluda, aga väga ebameeldiv oli küll selline käitumine. Kui ma kabinetti kaasa poleks läinud, oleks too tädi võib - olla mu lapse läbi klobinud oimetuks, et ta saaks rahulikult oma tööd teha.

Panime aga "rõõmsalt" uue aja nende juurde, eks näis, mis järgmine kord saab:D

Et rõõmsamalt edasi minna, võtsime Kivi Pagarist viimase Trühvli tordi, kaks viineri pirukat ja otsustasime ka koolialgust kodus tähistada. Minu imestuseks haaras Meena sooja viineripiruka ja pistis selle lihtsalt nahka. Ma lootsin, et üks ikka mulle ja teine Stigile, aga võta näpust. Meena teeb imesi.


Tort oli maitsev ja loodame, et kooliaasta tuleb Metel ja Stenil uute klassijuhatajatega edukas ja pakub lastele rõõmu. 

Kolmas päev - loomaaed ja Ikea

Jäin pooleli selle koha peal, kui meie telk oli ööga teel jõe poole liikuma hakanud koos meiega ja isale tu dus see üli naljakas. Eks me ise ka naersime ja vaatamata sellele, et me väga risustatud paigas pidime ööbima, oli tuju kõigil hea.

Pakkisime laagri kokku ja istusime veel enne teele minekut maha, et hommikusöök süüa. Olime kinni parkinud arvatavasti kalameeste poolt kasutatava tee ja oli aja küsimus, millal me kellegile ette jääme. Õnneks ei juhtunud see öösel poole une pealt. Olime enamvähem omadega valmis, kui pidimegi tee vabastama jamis seal ikka, hakkasimegi jälle edasi liikuma - Gdanski poole.

Ega meil mingit kindlat programmi ette nähtud ei olnud, otsustasime asju jooksu pealt ja vastavalt olukorrale. Nii mul tekkiski mõte, et võiksime Gdanskis loomaeda minna. Kas seal üldse loomaed oli, ma ei teadnud, aga internett oli abiks. Otsisin välja aadressi ja asi oli otsustatud.

Täpselt avamise ajaks olime kohal. Ilm oli veel mõnusalt karge. Päeva peale muutus ilma kuumaks. Vahelduva eduga oli temperatuur neil päevil 30 °C.


Tänu sellele, et olime varajased, oli parklas parkimiskohti lademes, vali, millist tahad. Parkimise tund maksis 2.50 PLN-i. Sisenemisel saime pileti kellaajaga ja lahkudes arvestati tunnid kokku ja siis toimus ka tasumine. Meil oli kogunenud 11 zlotti, võeti aga 10.


Piletid ostsime väravast, kaks täiskasvanut (a' 25 PLN- i), kaks last (a' 15 PLN- i), Stig sai tasuta. Kokku seega 80 PLN -i (ca. 20 EUR -i). Algselt plaanitud Berliini loomaia piletid oleks meile maksma läinud ca. 35 EUR -i. Igati hea diil jällegi ja loomaed oli täiesti tasemel.



Väravast sees, oli võimalik laenutada ka kärusid 10 PLN - i eest, et lapsi vedada. Meil jäi se kulutus ära, sest Stig liikles rõõmuga oma jooksurattaga sealsel väga mitmekesisel maastikul (tõusud - langused).

Maastik oli tõesti mõnus. Palju haljastust, puid ja põõsaid. Istumiskohad igas võimalikus kohas, kus sai ka kaasa võetud võileiba nosida ja piknikku pidada. WC-d, söögikohad, jäätisemüügikohad, suveniiriputkad.



Maa - ala oli suur ja isa juba hädaldaski, et niipalju peab tühja kõndima ja loomi näeb liiga kaugelt, kui üldse näeb. Aga mina kiitsin, et kõndimine on tervislik ja andku aga jalgadele valu.

Keda me siis nägime. Vaadake ise..










Lõvidel oli oma maja ja seal sees oli pildistamise keeld. Aga kuna kõik pildistasid vaatamata keelule, tegin minagi seda.












Pisike tasu eest oli võimalik lastel ka poniga sõita.



Pingviinid
 Et Stig hästi kasvatatud on, teavad kõik. Hästi vahva oli, kuidas ta alati oma ratta eest hoolitses ja niisama maha ei visanud, kui ta parasjagu loomi uudistas. Toeks kasutas ta kas siis Mete või Steni jalgu. Kui nemad seisid, läks Stig ja parkis oma ratta kenasti ära.

Loomaaia territooriumil sai teha ringreisi ka sellise vahva buss - rongiga. Taustaks rääkis poola keelne giid, mida, seda mul pole au teada. Eks ikka loomadest vast. Ainuke miinus, et see buss ajas jubedat vingu, aga oli puupüsti täis.


Isa "lemmikud"- äratundmisrõõm oli suur:D






Stig suhtles igal võimalusel teiste lastega. Selle gorilla puuri juures sai nalja. Poisid uurisid autosid, inimesed imetlesid gorillasid. Äkki krabas üks ema oma poisi Stigi juurest ära. Me ei saanud aru, mis toimub. Kui me taipasime, oli nalja palju. Gorilla ronis puuri kõige kõrgemasse tippu, ajas jalad laiali ja hakkas sõna otses mõttes kusema. Ja poisid seisid kohe otse selle joa all. Õnneks oli puur klaasiga kuigipalju kaitstud ja saime Stigi ka ära päästa. Mida me oleks teinud täiskustud lapsega:D

Sültasid nad ka vahvasti. Kogusid suuga tatti ja siis sülitasid laias kaares rahva poole. See oligi koht, kus me kõige pikemalt peatusime ja vaatasime nagu etendust.




See ahv kõndis oma riideräbalaga ringi ja me huviga vatasime, mis tal sellega plaanis on. Ühtäkki laotas ta selle mururibale laiali ja viskas ennast mõnusalt sinna peale ja hakkas oma karvkattest igasugu jama otsima.



Dinosauruste parki oli ka võimalik mingi ekstra tasu eest külastada. Meie sellest huvitatud ei olnud.


Sama lugu oli seikluspargiga. Tegevust oli seal küllaga.


Rippsild oli ka paras katsumus ja pakkus parajalt adrenaliini.






Tiiger oma täies ilus, aga magas va laiskvorst

Karuga sama lugu, ei liigutanud kõrvagi


Selles kotis on pisikene meene Meenale - Elsa tass (16 PLN -i)


Vahepeal puhkasime jalga ja sõime döner 'it (kebabi). Hinnaks 12 PLN-i (2.90 EUR-i tükk).


Kui me lõpuks ringi peale olime saanud ja väljapääsu lähedal, olime me omadega täitsa läbi.

Viimast silmailu pakkus veel selline lahe maja makett.


Parklasse tagasi sõitsime juba küüdiga, mis maksis mitte väga palju, aga pakkus lastele palju rõõmu. Ja eks meie täiskasvanud saime ka kergema vaevaga.


Järgmiseks mureks oli, mis edasi. Kauaks seda muret polnud. Sisestasin navisse internetist välja otsitud Ikea aadressi ja mure oli murtud. Läksime sinna kindla plaaniga üks korralik kõhutäis süüa ja lõpmatuseni jooke nautida ja lihtsalt aega veeta. Mina muidugi olin kodus eelnevalt ka whislisti kokku pannud, mida ma kindlasti osta tahan.

Siinkohal soovitan kindlasti külastada ükskõik millist Ikeat just nimelt Poolas, sest hinnad on soodsamad ja restoranis on hoopis parem valik. Erineb kardinaalselt Saksa Ikea omast.

Näiteks salatite valik on Poolas hoopis teine. Saksas see puudub. Seal on keedetud brokoli salatiks, Poolas aga palju erinevaid värskeid salateid. Kohvi on Saksas vaid üks versioon, Poolas saab valida espressot, capuccinot, musta kohvi, piimaga kohvi. Maitse on ka parem.

Kui me olime kõhud täis söönud ja natukene kohvitassi taga puhanud, hakkasime hargnema. Isa huvitatud ei olnud Ikeast. Ega ta sööma minemisest ka ei huvitunud, aga kui ta oli aru saanud, kui lahe süsteem tegelikult Ikea restoranis oli, jäi ta asjaga väga rahule. Ta polnud restos varem käinud. Teadis vaid kassade juures olevat söömis võimalust ja sellest oli ta omale arvamuse kujundanud, mis aga muutus nüüdseks.

Igatahes sukeldusime meie lastega sisustusmaailma. Leidsin kenasti asjad, mida ihaldasin ja posu riidepuid harasin ka.

Riidepuidega on meil iselugu. Kui me Saksamaalt kolisime, oli mul neid niipalju, et isa imestas. Ta polnud varem niipalju riidepuid korraga näinudki. Ja kui ma auto juurde oma kaubaga saabusin ja ta jälle riidepuid nägi, siis hakkas ta lausa naerma ja küsis, kas ma olen huluks läinud. No ma ei kannata, kui riided pul ülekesti on. Igal riidel peaks ikka oma puu olema...ok, või siis plastmass. Sel korral ostsin laste riidepuid erinevaid värve, mis olid plastmassist.

Kõige südamelähedasem ost oli peegel tüdrukute tuppa, mida kasutab hoolega ka juba Sten kõrval toast. Kui Soome Ikeas maskab see peegel 49 EUR-i, siis Saksas on selle hind 39 EUR -i. Mina sain Poolast ca. 33 EUR-iga (129 PLN - i).

Näitab väga hästi, isegi mina mahun lahedalt peale ära. Taha saab riputada riideid ja on ka nagid ehete ja muu pisema nodi jaoks.


Selliseid tarvilikke asju ostsin ka 3 tükki. Need ootavad üles panemist ja kuluvad lastele igati ära, sest riidekappi kui sellist meil üleval ei ole ja ei mahu ka.

Kui Ikea tiir tehtud sai, viisime kompsud autosse ja vaatasime teisi poode ka, mis kõik ümberringi ilutsesid. Kohe Ikea kõrvalt avastasin tohutult laheda lasteriiete ja mänguasjade poe. Mänguasjad mind ei huvitanud, aga Stigile sain imeilusaid asju.

Esiteks ülinunnud rohelised soojavoodriga kummikud. Hinnaks 99.99 PLN (ca. 25 EUR - i), vihmapüksid (59.99 PLN) ja mõnusa paksema fliisi (49.99 PLN). Kõik esmavajalik lasteaiaks, muu kraam on meil olemas.



Selles samas poes oli ka tohutult Elsa staffi, mida me vaid imetlesime.




Esimest korda elus sain ära käidud ka kuulsas sportsdirect.com poes. Kaks korrust täis igasugust kaupa. Meie Metega otsisime trikood (52.90 PLN), mille me ka saime. Laheda ostukoti võtsime ka, millega hea kirbuturu kaupa vedada.


Kotifetiš kestis mul kogu reisi vältel. Neid on mul nüüd erinevaid ja hulgim. Kõige ilusam on see Biedronka kott...


No igatahes oli jällegi üks rahuldust pakkuv päev, sest sain omale kõik vajaliku ja rohkemgi veel. Sel päeval sai mu pangakaart ka tühjaks, zlotid olid otsas, oli vaid varu eurosid rahakotis, seega võtsin järgnevalt natukene tuure maha.

Jätsime Gdanskiga hüvasti ja hakkasime jällegi ööbimiskohaga tegelema. Sel korral jäime pimeda kätte ja panime jumal teab kus põlismetsas raudtee ligiduses oma laagri autotulede valgel ülesse. Õhtusööki ei teinud, kobisime kohe kottidele. Öösel mitmel korral kostus rongide pidurdushääli, mille meie pidasime hirve karjeks. Hommikul ümbruskonnas sõites selgus, et see võis hoopiski rong olla.

Ei heidutanud meid miski, saime jällegi magatud, sest no eelnev päev oli üks suur ringi trampimine - loomaed ja Ikea ikkagi.