Küsimused mulle

10. oktoober 2015

Erakordne laupäev

Eilne päev oli meie peres nii aktiivne, et täna on kõik otsustanud aja maha võtta - vaikival nõusolekul. Meil on siin erakordselt rahulik.

Mina olin hommikul laupäevale ebatavaliselt üsna vara üleval, enne kaheksat. Harjumus, ei oska enam pikemalt magada. Eks mind natukene võluvad ka sellised hetked, kui saan üksi, vaikuses, oma hommikukohvi juua, kui kõik teised alles magavad. Vahest olen vaikusest nii lummatud, et ei märka raadiotki mängima panna. Ega need hetked kaua tavaliselt ei kesta. Varsti tuleb keegi unisena kobistades trepist alla. Heal juhul see "keegi" on Meena ja ta kerib ennast teleka ette kerra, et hommikusi multikaid vaadata. Järgmine "unetu" on tavaliselt Stig. Teised lapsed suvatsevad õnneks mõne hetke kauem magada.

Täna olin ma nii näljane, et panin isegi pudru enne keema, kui kohvi kallale asusin. Oli kohe isu neljaviljapudru järele maasikamoosiga. Loomulikult ei keetnud ma ainult endale putru, ikka teistele ka - viis taldrikut täitsin täna pudruga, et hilisematel ärkajatel ka ikka ports kindlustatud oleks.

Täna ma midagi kasulikku teinud ei ole. Isegi pesukorv eile masinast välja võetud pesuga seisab hoovi peal ja pole mitte kedagi, kes selle pesu kuivama riputaks. Väljas on nii jäine, et ma ei näe mingit mõtet seda pesu seal kuivatada. Isegi korvis kuivab kiiremini  vast:D Aga ei...katsun ikka enne pimedat midagi välja mõelda. Tark oleks ikkagi toas mingi nurk leida, kuhu pesurest üles panna. Ega meil siin enam mingit vaba nurka naljalt ei leia. Kõik on kuhjas. Võimalus on remondis olevasse tuppa oma laager üles panna. Esmaspäevaks, kui ehitus pihta hakkab, löön platsi jälle puhtaks, nagu poleks midagi olnudki:)

Nii me siin siis kulgemegi. Stig on otsustanud täna ennast korralikult välja magada töisest nädalast. Teeb oma lõunaund juba ma ei tea mitu tundi. Mul on plaan teda hakata harjutama oma voodiga, sest no minu 120 cm lai madrats/voodi (praegu madrats) hakkab meile kahele kitsaks jääma. Mina olen alla võtnud, järelikult Stig on ikkagi kasvanud.

Nii ta siis praegu magabki lõunaund täitsa omaette voodis, kus tegelikult tema koht olema peakski. Väike soojendus õhtuks. Ega tal üksi magamisega probleemi ei ole. Turvalisuse pärast lihtsalt on nii kujunenud, et ta magab parem minu juures. Tema voodi asub toas, kus on trepp ja mine tea, mis tal öösel pähe võib tulla. Aga kuna ma ka niikuinii praegu magan üleval ja kõik on silma ja kontrolli all, siis oleks paras hetk ta omaette panna. Täna ongi esimene öö, kui Sten magab oma ametlikus voodis pennide peal, Stig omaette ja mina kohe siinsamas lähedal madratsil.




Muideks, Sten viskas mu omast toast juba üleeile viisakalt välja. Õnneks ma midagi ise tegema ei pidanud. Õhtul, kui magama mineku aeg oli, oli madrats juba tüdrukute tuppa  veetud ja asi otsustatud ühepoolselt. Ma arvan, et Stenile käis närvidele see, kui ma öösel Stigi pissitan ja ta pisipoti sorinat kuulama pidi. Aga ma ei hakka ju öösel unise peaga järsust trepist laps süles wc-sse jooksma. Mugavam ja ohutum on hommikul piss ära transportida.

Aga pole viga. Pole mul siin tüdrukute toas häda midagi. Õhtul loeme juttu ja rahu majas. Täna siis äkki ilma Stigiga võitlemiseta isegi. Ma pean igal öösel tema asju taga otsima. Küll on tal padi maha kukkunud, küll kaisurätt kadunud, küll on vaja tekki peale panna.

Eile olin ma nii väsinud, et õhtujutu lugemine jäi ka ära. Tegin Meenale küll ettepaneku, et kas paneme puzzlet kokku ja jätame jutu ära, aga tema oli sellele kohe vastu. Jutt pidi liiga huvitav olema. Juhtus aga nii, et ei toimunud ei üht ega teist.

Käisime lastega (Mete ja Sten) eile kooli tõrvikute jooksul. Võtsime kõik osa. Mete ja Sten esindasid klassi, mina olin sel aastal lasteaia võistkonnas. Eelmine aasta osales Lilli küla ka, aga tundus, et sel aastal ei olnud piisavalt entusiastlikke inimesi, kes asja veaks. Ma ise ka ennast enam pakkuda eriti ei julge, mine tea...Õnneks Meena rühma kasvataja tegi ettepaneku nende võitkonnaga liituda, mis oli päris tore. Ega ma mingi ülimjooksja nüüd ka ei ole, aga augu täiteks väga hea:D Eesmärk oli õpetajate võiskonnale ära teha, selle ma ka saavutasime. Järgmine aasta võiks siiski Lilli ka kohal olla.

Eilne päev oli veel selle poolest eriline, et meie küla oli väisama tulnud korstnapühkija...kusjuures atesteeritud ja sertifikaatidega, mida uued seadused nõuavad. Ülitähtis siiski ju, et asjad korras ja puhtad oleks, kui on ikkagi ahjuküte. Ja kes meist trahvi tahaks saada, kui kontrollid tulevad:) Minul on tänu külamaja juhatajale ja Jaskarile (tema juhatas kodus vägesid, kui meie jooksmas olime) nüüd asi korras, paber käes ja vaja veel vaid 40 eurot teenuse eest ära maksta.

Mina alustasin täna käsitöö tegemisega. Sain vist Metelt pisiku, kui ta oma koolitööd tegi (heegeldas mobiilikotti) ja ma pidin teda pidevalt aitama, et tal asi seelikuks kätte ei lähe. Mulle Mete vanuses väga meeldis heegeldada, isegi nii väga, et edaspidi mingis klassis oli mul üks veerand käsitöö "2". Kahjuks ma ei mäleta, miks. Ju ma siis õpetaja "lemmik" olin. Metet aidates tundus mulle, et päris mõnus on heegeldada.

Kolasin natukene Pinterestis (teen seda viimasel ajal iga päev) ja uurisin päevatekke. Siis viskas ette ühe heegeldatud motiivi mustri (LINK) ja mõtlesin, miks mitte järgi proovida. Lõnga sain Mete käest, nii et häda sunnil on värv sel korral selline nagu ta on. Mis edasi saab, ma ei tea. Arvatavasti on vaja poodi minna ja midagi sobivamat tooni juurde osta ja tundubki, et ma hakkasin päevatekki heegeldama. Arvestasin isegi välja, et minu voodile on vaja 7x10 motiivi...see on õudustäratavad 70 lappi. Ma ei tea, kas ma suudan selle projekti ka lõpuni viia.


Selline rahulik päev meil. Mete ja Meena vaatavad vahetustega telekat, et mitte kakelda pidevalt, kes mida vaadata tahab. Kui Meena telekat vaatab, on Mete minule seltsiks, kui Mete teleka ees istub, tegeleb Meena oma lemmik puzzle kallal. Sai talle siin mingi aeg Frozen'i  6+ puzzle ostetud ja siiani pole ta seda üksi kokku pannud, ikka kas minu või Mete abiga. Täna sai ta sellega ise hakkama. Puhkas vahepeal ja pani aga edasi. Ikkagi 100 juppi:)

Meena rääkis mulle, et lasteaias üks tema rühma laps oli õelnud, et Elsa on tittedele. Meena oli sellepärast päris õnnetu ja tuli mulle oma muret kurtma. Mete aga kuulis seda ja astus kohe Meena kaitseks välja (seda juba naljalt ei juhtu) ja ütles, et neil koolis fännavad 3. klassi lapsedki Elsat, et ärgu Meena kurvastagu ja teiste arvamusest ennast kõigutada lasku. Fännaku aga edasi oma lemmiktegelasi. Mina omalpoolt lisasin, et see pole küll Meena probleem, kui keegi nii arvab. Pigem ikka arvaja probleem.

Muideks, ma olen ise ka Elsa fänn. Natuke hirmutav, aga kui me oma suvelõpu ringreisil olime, siis ma ostsin kokku kõikvõmalikku Elsa staffi. Kuskile poodi sain, siis lasin silmadega kohe kaubast üle, et kas midagigi Elsa teemalist on. Ma tean, et see on kindlapeale minek ja Meena rõõmustab iga Elsa asja üle, olgu ta siis mis tahes. Nii meil ongi kodus päris hulga asju juba kogunenud ja rõõmu on neist kui palju. Stig on meil ka Elsa fänn muideks, rohkem Olafi poole pealt.

Sten tegi meil täna aga rekordi. Luges raamatu läbi. Eile luges 11 lehte ja täna ülejäänu. Midagi sellist pole enne juhtunud. Aga ta kiidab taevani raamatut, mis tal koolis kohustuslik pidi olema. Raamat oli nii huvitav tema jaoks, et luges selle jutiga lihtsalt läbi. Nii et siit ka raamatu soovitus 12-aastastele poistele.



Ma küsisin Stenilt, kas ta loeb sama autori teised raamatud ka läbi, et kindlasti on need ka huvitavad, aga ta arvas, et peaks ikka kohustuslikule kirjandusele pihta panema. Aga ma mõtlen, et kui raamatukokku jälle lähen, siis toon talle siiski ühe raamatu samalt autorilt, äkki nakatab tedagi raamatu pisik. Mulle see väga meeldiks.