Küsimused mulle

23. november 2015

Piparkoogitainas

Täna tänu muinasjutulisele lumisele ilmale tuli mul tuhin teha valmis selle aasta esimene (ja võib-olla ka viimane) piparkoogitainas. Kaisa oli lahkelt jagamas oma põhiretsepti. Ei pidanudki arhiivis tuhnima hakkama, et oma tagavara välja otsida.

Eks selle otsimisega on omad lood. Nagu piparkoogimaitseainegagi. Kindlast leidub eelmistest aastastest seda kraami sahtlipõhjas. Aga kes viitsib otsima hakata. Lihtsam on poest uus ports osta, kui lootma jääda, et äkki kodus siiski on. Mina muidugi olin sel aastal virk ja vaatasin enne poodi minekut oma varud üle. Ühe paki leidsin. Sellest aga jääb suure koguse tegemiseks väheks. Ostsin paki juurde.

Siirupit plaanisin ka osta, aga meie Konsumist ma DanSukkeri kraami ei leidnud ja ei hakanud küsima ka. Aega oli napilt ja nii "mõmm" ma ka ei ole, et ise siirupit keeta ei mõista. Eelmisel aastal tegin taigna pihlakasiirupist (LINK).

Harisin ennast natukene netis ja hakkasin siirupit keetma. Millest ma alustasin?

Valasin ca. 500 g suhkrut potti ja kuumutasin kuni suitsemiseni. Oskasin piiri pidada, suitsuandur sel korral tööle ei hakanud toas:D Vahepeal keetsin veekeetjaga umbes pool liitrit vett, mille äärmiselt ettevaatlikult kõrvetatud sulanud suhkrumassile peale valasin. Kuumutasin natuke ja valasin teise 500 g suhkrut sinna otsa. Lasin õrnalt keema, ise kogu aeg segades, et suhkur siirupiks sulaks. Tõmbasin poti pliidilt ja tegin pausi.

Lugesin retsepti edasi. Ega ma koguseid 1:1-le ei jälginud, aga katsusin töökäiguga sammu pidada. Selgus, et sinna kuuma siirupi sisse oleks vaja piparkoogi maitseaine segada ja sama lugu võiga. Lisatud sai 2 pakki Santa Maria maitseainesegu ja 2 pakki võid (500 g). Võid panin meelega ohtralt, sest loodan mõnusad suussulavad piparkoogid sel korral saada. Või on mul suvisest Saksamaa reisist veel kasutada ja kindlasti juba aegunud. Nii et hea koht kuhu varud ära kasutada ja sealjuures rahakott ei kannata.




Segasin maitseaine ja või kuuma siirupi sisse, kuni või sulanud oli. Selleks ajaks oli segu juba parasjagu maha jahtunud ja võisin hakata muna lisama ühe kaupa. Kokku 4 muna selle massi kohta.



Siis oli järg jahu ja sooda käes. Valasin enne natuke jahu, siis 4 triikis dessertlusikat soodat ja siis taas jahu. Jahu võis saada nii umbes 1200-1300 grammi. Segasin taigna ühtlaseks. Väga mõnus kohev tainas tuli. Eks ta külmas taheneb ja millised hõrgud piparkoogid sealt tulevad, selgub homme.



Homme on mul special lapsed lasteaiast kodu küsitud, sest Meena tahtis rahus lund imetleda ja eks me siis küpsetame piparkooke ka vahepeal. Teeme sellise ilusa kodus päeva. Õhtul võtame Kadrisante vastu ja äkki jääb neile ka mõni piparkook:)

Kokkuvõtteks tuli välja 3,7 kilo tainast. Kulutasin vaid ühe piparkoogimaitseaine paki jagu raha, ülejäänud kraam oli kodus olemas. Oli kuulda, et kilo "meistrite" tainast maksab sel hooajal 6 €.


Ei midagi keerulist, tõepoolest. Kindlasti odavam ja maitsvam, kui poe peale lootma jäädes.