Küsimused mulle

8. september 2016

Pahad harjumused

Eile Stigile lasteaeda järele minnes olin unustanud oma eelmise päeva lubaduse Stigiga linna mänguväljakule minna. Jah, seda peale pikka tööpäeva ja lasteaiapäeva. Lapsed on väsimatud. Sel päeval, kui ma seda lubasin, ei saanud ma kuskil pikalt jorutada, sest mul oli jäätis autos sulamas. Pidime kiirustama.

Eile siis realiseerisn oma lubaduse ja sellest sai alguse väga tähtis etapp Stigi elus. Täiesti juhuslikult tuli mänguväljakule oma lapsega ka lasteaia logopeed. Varsti ta tegigi juttu Stigi kõnest. Pidavat korras olema. Siis mul plahvatas. Ema oli just ükspäev ,minu tähelepanu juhtinud Stigi kõnele, et ta nagu kuidagi pudistab oma juttu. Mina, kes ma päevast päeva lapsega kokku puutun, seda tähele ei olnud pannud. Kui, siis imevähe ja sinna see mõte mul jäi. Rahustasin ema, et lasteaias on kindlasti mingi aeg kontroll ja eks siis teada antakse või korda tehakse. "R" täht tuli ju ka logopeedi abiga.

Plahvatas mul see, et küsida "S" tähe pudistamist. Steni kutsub Stig nimega Ten näiteks. Selguski siis tõsiasi, et kõik on seotud Stigi põidla imemisega, Suulagi pidavat moonduma ja häälikud ei tule enam korrektsed. Parandada seda millegagi ei saa, kui vaid põidla imemise kiire lõpetamisega. Stig oli muidugi kontrolli ajal kohe ise maininud, et ega tema põialt ei ime:D Naljatilk ju.

Nii ma siis eilsest pole Stigile nossut (kaisurätti) lubanud. Selgitasin asja ka Stigile ja ta saab suurepäraselt aru, miks. Nii mõistlik laps. Tal on nimelt nii, et põialt ta ilma rätita suhu ei libista, aga nii kui nossu on, käib põial automaatselt suhu.

Päeval lasteaias on ta ilma nossu ja põidlata, saab suurepäraselt hakkama. Õhtul, kui järgi lähen, kohe autosse istudes, on tal nossu käepärast ja siis ta imeb mõnuga oma põialt. Eile ma peitsin kohe nossu ära, kui autosse istusime. Stig oli natuke uhke ka, et tema on juba suur ja saab ilma hakkama küll. Kõik sujus.

Kodus lugesin kõigile sõnad peale ja keelasin nossu ära. Meena püüdis vahepeal reeglit rikkuda, aga siis tegin kurja häält.

Õhtul hämaras oli meil pisike perekondlik spordipäev õues ja peale seda oli Stig nii väsinud, et jonn ajas kõigil juba närvi mustaks. Mina aga ei murdunud. Käis pesemas ja sai mõnusalt linade vahele. Siis ajasime natuke juttu, et tähelepanu mujale juhtida ja saime öö ilma põidlata mööda saata. Hommik oli samuti palju lubav, vaatame mis õhtu toob. Mina olen küll positiivselt üllatunud, kui nii lihtsalt pahest lahti saame.

Hea, kui tõuge tuleb kõrvalseisvate inimeste poolt. Ise me tihtipeale probleemi tõsidust ei teadvustagi endale.