Küsimused mulle

19. juuni 2017

Lätimaal toitu ostmas


 Tänane hommik algas taas surve avaldamisega laste poolt (pisemate), et kas ma ikka poodi ka lähen. Eile nad keerasid kõik ilusa nässu, täna olid nad sellest pisut juba õppust võtnud. Selle teemaga käidi hellalt ringi ja keegi ennast peale ei surunud. Muidu oleks jälle juhtunud, et ma poodi ei lähegi. Ega elu ja surma küsimus ei olnudki, aga kui süüa on napilt, siis lapsed muutuvad närviliseks. Ideaalne on  kui kapp on piima täis, kodus on küpsist, vorsti-juustu, puuvilju-köögivilju. Siis on kõik rahulik ja lastakse mul ka natukene hinge tõmmata. Kõige ideaalsem on, kui kodus on piisav varu hommikusöögihelbeid (erinevaid, magusaid), siis nohistavad kõik vaikselt neid ja ei mingit probleemi. Aga ega meil siis ei ole ju neid, ostan üliharva ja vaid soodukate ajal.

Vahest on see poes käimine tüütu. Miiul paistab hea variant olema, mis töötab ja hinnad on ka mõistlikud. Kasutaks isegi sellist teenust, kui võimalus oleks. Tavaliselt ostan ma ju 10 piima korraga pluss kõik muu kraam, annab vedada.

Seekord sai otsustatud Lätimaalt toidukraam osta. Seal on liha valik tavaliselt parem, kui Eesti poolel. Mitmekesisem ja soodsam ka kindlasti. Piim on ainuke asi, mida Lätist osta ei kannata. Sellest on kahju. On küll vaid sentide mäng, aga mis see lõppkokkuvõttes kokku teeb. Hädapaärast olen ostnud liitri paar. Odavam ikka, kui kuhugile ekstra piima järele kihutada. Piima toon suuremas koguses, kui linnas käin. Sealt saan parematel päevadel 0,49 senti liiter. Täna ostsin Lätist 0,75 senti liiter. Päris suur vahe ju.

Üldse ostsin ma täna toitu selle mõttega, et nädala lõpuni välja veaks ja planeerisin igasse päeva ühe sooja toidu. Täna tegin kana-klimbisuppi. Selle tarbeks ostisn 5 kanakoiba 2,73 (1,99/kg). Kolmest keetsin puljongi, kaks panin sügavkülma, et neistki tulevikus üks toidukord saada. Suppi sai suur potitäis, jätkub homseni.Supp oli nii isuäratav, et kui mul veel liha sisse pandud ei olnud, siis Meena oli oma taldrikuga juba platsis ja hakkas omale tõstma. Mu süda lausa rõkkas..kuni ta puljongi sees üht vahutükki ujumas nägi ja pidas seda lihatükiks. Küll ma püüdsin talle tõestada, et see on vaid keenud vaht, aga ei...temal on oma tõde ja seda juba valgeks ei räägi.


Magustoiduks sai TIO jäätis vahvlitopsis (0,57/tk). Jäätist ostsin sügavkülma tagavaraks ka, sest 500 ml TIO plombiir oli soodushinnaga 0,89 senti. TOP´i enda 500 ml 0,72 senti. Neid võtsin segamini kokku 5. Kui tuleb isu jäätisega maiustada, saab iga nägu 500 ml, et tüli ei tekiks.

Laste soovil sai sügavküma toodud ka kilo pelmeene hinnaga 1,59 eurot (tavahind oli üle 2 euro). Jällegi mõni päev üheks toidukorraks teha.

Ühe pea kilose kapsapea (kilohind 0,32 senti) ostsin ka, ise värskekapsasupi peale mõeldes. Supikonte otsisin ka, aga lõpuks suures hädas ostsin tüki taist liha (3,99/kg), millest saan nii supi kui ka miskise lihakastme teha.

Ühe keefiri( 0,89 senti/l) võtsin ka juhuks, kui kama isu tuleb. Kui ei tule, saab hapupiima pannkooke teha.

Ühe Rakvere hakkliha (600g/2,09) ja tomatikastme klaaspurgis ostsin mõeldes spagettidele, mille juurde ma ise bolognese kastme teen.

Hunniku viinamarjatomateid ostsin ka, sest need olid nii ilusad, pika kobaraga ja isuäratavad. Hind oli ka lahtisele kraamile vastav, 3,59/kg. Need on meil peaaegu otsas, sest mulle maitsesid. Mõnus töö kõrvale ampsata.

Ruhja lihapoes käisin ka esimest korda ära, Kunduri nimeline pood. Nad käivad Eestis oma autolahvakaga lihakraami müümas ja äri pidavat neil hästi minema. Sealt ostsin karbi sülti (0,5 kg/2,60) ja pasteeti(0,250kg/1,40). Sült on nagu kodus tehtud, mõnus lihane ja maitsev. Pasteeti veel testinud ei ole. Täna ei testi ka enam, peale kuute ma ju ei söö:)



Lastele tõin pitsasaiakesi, magusaid saiu ja lihapirukaid. Ja nüüd tuli sügav ohe. Ise ma pole ampsugi neid häid Läti saiakesi söönud. Kurb on mu elu. Tihtipeale seisin mõne leti juures ja jäin unistama...näiteks kuidas ma halvaad sööks. Ilma paberita shokolaadi kommide juures hakkas lausa ila jooksma. Aga ma jäin endale kindlaks.

Kokku jätsin mina isiklikult Lätti 56,14 eurot, aga no kuulge, eesti keelt kuulis igal sammul. Mul on siiralt kahju Eesti riigi majandusest, aga iga normaalne inimene otsib ikka odavamaid võimalusi kui võimalik. Õnneks on ikka inimesi, kes raha peale natuke vihased ka on, nende najal see Eesti riik veel püsib.

Ja kui ma nüüd selle summa 5 inimese peale ära jagan ja veel 5 päeva peale jagan, tuleb päevas inimese kohta 2,25. Väga hästi ju:)


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas te nii vähese kraamiga nii kaua hakkama saate? Meil on kuus inimest: mina, mees, 22a poiss, 17a poiss, 13a tüdruk ja 11a poiss. Nädalas kulub meil 3 karpi pasteeti (Viljandi Maksimarketis on parim). Sülti saab juba ühe söögikorraga 500g karp kohe otsa. Pelmeene panen pannile korraga 3 kilost pakki. Kui tahan ahjuliha teha, panen küpsetuskotti korraga vähemalt 3,5kg liha, et ikka kõik kõhu täis saaksid. Kanasupisse läheb terve broiler, sest muidu kurdavad mehed kohe, et liha olevat liiga vähe..Kas teil on tõesti nii väikese isuga lapsed või pole kasvuperiood, kus lapsed enamjaolt 24/7 näljased on, veel alanud? Jaskar ja Sten ju ometi juba suured mehed, peaksid hundiisuga olema.
Või on hoopis meie perre erilised söödikud sattunud? :D

lilleriin ütles ...

Harjumuse asi ehk. Mul on ka kuuene pere, neli poega, aga supi sisse paneme samuti ainult natuke liha. Terve broiler süüakse kahe õhtusöögi peale, ühe korraga söömiseks on liig. Suurema osa moodustavad taldrikul juurviljad või riisivorm vmt. Pigem kurdab kõige vanem poiss (15a) kui värsket salatit pole söögi juures.

ShoppingQ ütles ...

No meil on vähe teised kombed söömisel. Sülti maiustame niisama kas siis leivatükiga või üldse niisama. Söögikõrvale mina sülti osta ei jõuaks. Heeringafilee, mille ostsin, ikka ka mõttega, et kustutan nälga tüki leivaga ja pakun, kes soovivad. Meil ju Meena liha ei söö, Jaskar on omaette leibkonnas, Sten on ka üsna valiv söögiga. Ega korralikke sööjaid eriti alles ei jäägi. Liha paneme söögi sisse ikka ainult maitseks. Kanaga on nii, et kui osatn, läheb ahju, siis sööme niipalju kui kellelgil isu on ja ülejäägist saab supi.

ShoppingQ ütles ...

Meil ka värske salat läheb iga kell ja söövad kõik.