Küsimused mulle

7. august 2017

Ebameeldivused ARK-is

Võtsin siis mina täna aega, et ARK-is asjad korda ajada. Aga nagu selgus, polegi asi nii lihtne. Kõik uuemad (al. 2011) autod on vaja eelnevalt Maksuametis deklareerida. Ühesõnaga tuleb nüüd oodata Maksuameti rohelist tuld, enne kui saab auto Eestis arvele võtta. ARK saatis kõik vajalikud paberid otse Maksuametile ja Maksuamet küsib puuduva veel minu käest, kui vajadus tekib.

Mulle tundus, et ARK-i ametnikul hakkasid lausa käed värisema, kui nii uut autot nägi. Autost tehti iga külje pealt pilti, seest pildistati, tehti mingid aktid. Kui ma küsisin, kas Maksuameti vastus on tundide või päevade küsimus, siis tundub, et vähemalt nädala. Ei saagi autoga enne sõita, kui paberid korras.

Maksuametiga ei tohiks mingeid probleeme tulla, minu eest on kõik maksud tasutud, varjatud tulusid ei ole ja pangalaen peaks neile ka näha olema. Eks siis ootame kannatlikult. Mingi jutt oli ka "mingist" maksust. Ametnik polnud ise ka asjaga kursis, loodab maksuameti peale, nemad pidavat sedust paremini tundma. Loodan, et kirvest selga ei lööda:D

Hiilisin siis linnast võimalikult märkamatult tagasi, isegi politseist pidin mööda tulema. Õnneks olid nad omale juba "ohvri" leidnud ja minu poole nad ei vaadanudki. Saa veel trahvi ka ilma kehtiva numbrita sõidu eest. Seda veel vaja.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Transiitnumbriga vist ikka võib sõita?

ShoppingQ ütles ...

Ma ei usu eriti, kui kuupäev seal peal on 05.08.17?

Kata ütles ...

Võid sõita kuu aega :)

ShoppingQ ütles ...

Nii, aga sel juhul ju ilma kindlustuseta?

Maanteeaemti kodulehelt info ütles ...

Maksude tasumine välismaalt auto ostmisel



Teisest EL liikmesriigist ostetud ja seal registreeritud kasutatud transpordivahendi ostmisel eraisik Eestis makse tasuma ei pea.

NB! Transpordivahend ei ole käibemaksuseaduse mõistes kasutatud, kui ostmise hetkel on auto esmasest registreerimisest möödunud vähem kui 6 kuud või kui sellega on sõidetud vähem kui 6000 kilomeetrit. Sellisel juhul on tegemist uue transpordivahendiga ja eraisikul tuleb Eestis tasuda käibemaks, olenemata sellest, kas ostmise hetkel on käibemaks tasutud või mitte.

Kui näiteks Saksamaalt ostetud kasutatud auto ei ole eelnevalt Euroopa Liidus (Saksamaal) registreeritud ja omab mitte Euroopa Liidu riigi (näiteks Šveitsi) registreerimistunnistust, siis tuleb Euroopa Liidus impordimaksude tasumise tõendamiseks müüjalt küsida tollideklaratsiooni koopia. Kui seda ei ole, tuleb Eestis esitada Maksu- ja Tolliametile kirjalik tollideklaratsioon ning tasuda tollimaks ja impordi käibemaks.

Loe veel Maksu- ja Tolliameti kodulehelt: Transpordivahendi soetamine teisest liikmesriigist
Kolmandast riigist transpordivahendi (nii kasutatud kui uue) ostmisel tuleb esitada Maksu- ja Tolliametile kirjalik tollideklaratsioon ning tasuda tollimaks ja impordi käibemaks.

Transiit ütles ...

Transiitnumber kas mitte ei kehti 15 päeva alates saamisest- võin ka valesti mäletada, aga sa ju oskad saksa keelt- vaata järele.

ShoppingQ ütles ...

Võtsin 5-päevase kehtivusega numbri, seega on see aegunud tänaseks.