Küsimused mulle

17. august 2017

Vabatahtlikult "retside" kätte

Tunnen end täna juba suht inimese moodi. Väljanägemine pole küll kiita, aga õnneks pole mul vaja kuhugile rahva sekka minna, seega suva. Ja inimesena tunnen ma ennast ainult tänu tablettidele. Kui mõju kaduma hakkab, tuleb kohe meelde, kuidas kaks vene naist mu tarkusehammast suust välja kangutasid. Oh see oli jube. Kõik jutud, mida ma nõuka aja hamba eemaldamisest ilma tuimestuseta kuulnud olin, tundusid mulle natukene ülepingutatud, aga nüüd, peale oma üleeilset hamba eemaldamist, kujutan ma seda asja ette küll.

Mul on enne ka hambaid eemaldatud, üsna hiljuti ja peaks ütlema, et ei midagi hullu. Isegi võiks õelda meeldiv kogemus. Hiljem haava paranemine on olnud natukene ebameeldiv, aga täitsa talutav.

Raviplaan, mis mulle koostati, nägi ette ka ühe viltu kasvanud tarkusehamba eemaldamist. Minu hambaarst seda tööd ette ei võtnud, pidi olema kirurgi pärusmaa. Viljandis olevat vaid üks koht, kus sellist tööd tehakse, seega tuli aeg kirja panna. Järjekorrad olid pikad, ooteaeg oli kuskil 2 kuud.

Aega kinni pannes mainiti kohe, et see "lõbu" läheb maksma ca. 200€ ja kõik tuleb patsiendil ise tasuda. Ok, kui läheb, siis läheb ja kui peab, mis siis ikka. Pääsu pole, kui soovin oma hambad korda saada.

Ükspäev siis helistatakse ja pakutakse mulle varasemat kellaaega kui plaanitud oli. Jällegi, valikut polnud, tuli varem minna. Paluti ka kõht eelnevalt täis süüa ja sularaha kaasa tuua. Kummaline.

Võtsin veel ema kaasa juhuks, kui ma võimeline sõitma enam pole. Kabineti leidsime üles suure vaevaga, õnneks oli meil suu peas ja saime juhiseid küsida. Ukse taga istudes ja pingsalt kella jälgides hakkas asi imelik tunduma. Aeg oli juba üle läinud, inimesed kabinetis muudkui latrasid. Koputasid uksele ja uurisin asja. Mis krdi "laat" see seal käib. Tädikesed kohe vastu, et umbes kuhu te trügite, küll me kutsume. Ok, ma olen alati kannatlik olnud, kui ma tean, et kõik on korras ja ma ei oota asjatult.

Õige pea kutsuti mind sisse, paluti jalanõud jalast võtta ja kampsun seljast võtta. Operatsioonilina all pidavat umbne olema ja mul võivat palav hakata. Loomulikult olin ma saatekirja koju jätnud, see läks mul täiesti meelest, et mul selline asi üldse olemas on. Püüdsin siis ise seletada, mida ma sinna tegema tulnud olin. Õnneks oli neil minu hammastest ka pilt, kus ma siis näpuga viitasin, milline hammas eemaldada tuleb. Ok, see asi sai ka korda. Viskasin ühe allkirja (formaalsus, ilma niikuinii ei pääse), kus ma kogu vastutuse edasise eest enda peale võtsin.

Siis paluti mul tooli istuda, mind kaeti operatsioonilinaga kinni ja siis hakkasid nood kaks naisterahvast (pool venelased, pool eestlased) endid ja masinaid operatsiooniks kinni katma. Mina võisin lina alt vaid aimata mis seal toimub. Mulle oli vaid üks hingamis auk jäetud.

Siis hakkas see kõige hullem osa. Mulle süstiti suhu tuimestust. Iga natukese aja tagant küsiti minu enesetunde kohta. Ei, mul oli kõik korras. Uuriti, kas alahuul juba suriseb. Ei surisenud. Lubati juurde teha, kui vaja (tuimestust). Vist ei olnud vaja, aga ega ma ei tea ka mida nad seal tegid. Ühtäkki kangutati mu hammast. Ega mina enam mingit valu ei tundnud. Lasin neil tegutseda. Mingi aeg aga hakati mu lõualuid nii meeletult lahti suruma, et mu pealuust käisid meeletud valud läbi. Küll nad puurisid seda hammast, et tükk tüki haaval see kätte saada. Siis ütles neil puur ülesse, võeti mingi teine, mida oli vaja jahutada ja see oli sellise kärsahaisuga. Käis kõva möll, mu kolju sai paraja mahvi. Omavahel suhtlesid nad kahes keeles korraga, segi läbi, andis jälgida, et aimu saada, mis seis on. Igatahes lõpp saabus ootamatult. Ühtäkki aeti juba niiti nõela taha, mis mu nina kõditas, tehti mõned pisted ja oligi see õudus läbi. Täpselt selline tunne oli, et olin kuskil nurgataguses asutuses ja mingid suvalised mukitud mutid kõrvalt turult teenisid omale "lisa".

Mul lasti natukene toolis taastuda ja hinge tõmmata. Mul oli kananahk peal ja värisesin külmast. Kuuma polnud kuskil. Ise nad panid omale veel lisajahutuse tööle. Igatahes maksin oma 206€ ära, sain juhised, kuidas siis toimida, kui tuimestus kaob, mida ja kuidas süüa jne. Kuskile pandi veel mingi tampoon, mida on vaja esmaspäeval vahetama minna ja siis veel niitide eemaldamine. Nii et jama veel küll ja rohkemgi. Mis kodus juhtuma hakkas, kirjutan teinekord.

17 kommentaari:

Kaisa ütles ...

Mul tõmmati ka esmaspäeval hammas, Nordicus. Pidi ka miljon tuimestust tegema ja lõpuks puuris pooleks, et kätte saada.

ShoppingQ ütles ...

Ja kas oli tore? Hiljem kindlasti tegi haav põrgu valu.

Katrin ütles ...

Appi, kui õudne. Mul oleks vaja see sama protseduur läbi teha (2 lõikumata tarkusehammast) ja selle sama arsti juures, sest Viljandis ju teisi pädevaid spetsialiste pole. Nüüd Sinu jutu peale mõtlen, et äkki tasuks ikka Tartusse mõne muu arsti juurde hoopis pöörduda.

ShoppingQ ütles ...

Mine julgesti Viljandisse, mul läheb juba paremini. Ei tahtnud kedagi hirmutada, aga see protseduur on Tartus ka kindlasti sama hirmus. Tarkuse hambad on ju terved hambad ja neid jurakaid annab kätte saada. Ja kindlasti ei võeta sul neid kahte hammast korraga välja, lastakse ikka mingi vahe ka ikka sisse.
Jõudu igatahes, pole kerge.

Anonüümne ütles ...

Tartus näiteks Hambakliinikus (vms, asus vanasti Raekoja platsis) tehti üsna korralikku tööd, samas olen kuulnud, et seal sõltub arstist. Mina olen ise täielik jänes ning kardan hambaarste ning sealne kirurg oli väga sümpaatne (oli üks venelanna, koos venelannast õega) ning rahulik, samuti küsis kogu aeg kuidas enesetunne on ning rahustas. Töö oli korralik ja valuvaba - süstiti tuimestust nii palju, et pool nägu oli tuim.

Kui arsti ka Tallinnast vaatasin, siis soovitati veel Näo- ja Lõualuukirurgiakeskust, mis vanasti Mustamäel asus.

Kahjuks need tarkusehambad ongi kallis ja vastik lõbu :(

Anonüümne ütles ...

Käisin sama asja tegemas Pärnu Hambakliinikus ja igati meeldiv kogemus oli- kui hamba eemaldamise kohta nii saab öelda. Samuti oli vaja viltu kasvanud ja igemes olev hammas kätte saada- aega läks ja asja sai aga mingit traumeerivat kogemust küll ei olnud. Hiljem kodus läks asi hulluks kui valust enam jagu ei saanud ja pilt ees ära kadus- aga asi sai korda ikka lõpuks

ShoppingQ ütles ...

Ma kaldun arvama, et kõik oleneb ikka, kui toore jõuga asi läbi viiakse, sellest ka kas hea või halb kogemus. Minuga tegelenud arstidel oli suht suva, mida mina tunnen, nemad olid hambaga ametis.

ShoppingQ ütles ...

Ikkagi oleneb väga palju arstist, kelle kätte sa satud. See on nüüd siis ka selge.

Morgie ütles ...

Minu teada peaks põiki kasvanud tarkusehamba eemaldamine olema haigekassa kulul.

ShoppingQ ütles ...

Võib-olla sel juhul, kui hambaravikabinet on Haigekassaga lepingu sõlminud?

Anonüümne ütles ...

Mina käisin täiesti viltust (no nii viltu, et ots oli otse teise purihambasse suunatud ehk siis sisuliselt selle asendiga, mis ta peaks olema - 90* oli tema horisontaalselt ehk 180* nurga all). Eemaldamas käisin Tallinnas Maxillas. Järjekord oli pea kuu. Aga hamba eemaldamine ise polnud midagi hullu, pidevalt küsiti kuidas enesetunne on, enne lõppu tehti üks tuimestav süst veel kui natukene tsipa midagi tundsin. See "lõbu" läks maksma 126€. Karstin ka pärast meeletut valu, aga ei midagi mitte ainsatki valuvaigistavat tabletti vaja ei läinud. Paistetus oli minimaalne (ei midagi sellist nagu Sul). Küll aga muutusid lõualuud kangeks ehk siis ca 2-3 nädalat oli raske suud avada normaalselt kui olid natuke aega vait olnud, harjutamine aitas ja tegelikult hakkas asi oluliselt paranema siis kui niidid eemaldati. Ainus mure oligi niitide eemaldamisega, kuna suu eriti lahti ei käinud, siis jäi üks niidijupp sisse, mis 2 päeva hiljem eemaldati kui kodus selle avastasin. Nüüd ootabki teine viltune tarkusehammas veel eemaldamist, aga ootan sellega kuni ilmad lähevad jahedamaks.

ShoppingQ ütles ...

No näed, kogemused erinevad, hinnad samuti. Võta siis kinni. Ma ise hakkan juba kahtlustama, et mul on peapõrutus, nii krdi sitt on olla ja peast käivad julmad valud läbi. Ilma tabletita elada ei saakski ja kogu aeg kisub voodisse kuigi peaks tööd tegema.

Küsin nüüd suure hirmuga, kas niitide eemaldamine ka maksab veel ekstra ja tampooni vahetamine? Oh jumal....

Anonüümne ütles ...

206€ ja piinamine? Tallinnas Tõnismäel sai max 15 minutiga (10min tuimestuse mõjumiseks ja 3-5min eemaldamine) 65€ eest. Kus ikka on julgust küsida...

Kris ütles ...

Mul oli vähe igemest välja tulnud tarkusehammas aga väga imeliku nurgaga teise hamba all kinni. Esiti arvati, et oleks vaja kirurgiliselt eemaldada aga tollane hambaarst (Pilsner Pärnus) arvas, et ootame veidi, las tuleb ise. Veidi kasvas igemest välja aga mitte oluliselt. Lõpuks olime mõlemad arvamusel et ah, proovime. Tegi ühe süsti, millest pool läks mööda :D Suu oli mingit rõvedat maitset täis. Ja siis uhkis ja ähkis 5 minutit ja oligi väljas. Isegi valuvaigistit ei olnud tarvis. Teiste hammaste kohta ütles, et need ei tohiks enam välja tulla. Loodan :D

Anonüümne ütles ...

Minul käis poeg tartus raekoja platsis 4 korda hambaid eemaldamas ja kõik oli super nii ,et soovitan...

Anonüümne ütles ...

Minul ei maksnud see Maxillas mitte midagi, täitsa tasuta. Aga mingit tampooni mulle küll minu teada ei pandud. Mingi marli pandi siis kui niidid ära võeti ja öeldi, et võimalusel õhtuni hoiaks, aga viskasin selle kiirelt minema, sest tegi olemise ebamugavaks. Kas sulle antibiootikumid kirjutati?

ShoppingQ ütles ...

Eriarsti esmane vastuvõtt 20 eurot,injektsioonanesteesia 16 eurot x 2, retineerunud hamba keskmine eemaldamine osteotoomiaga 170 eurot. Peened nimed ja kõik maksab:D