Küsimused mulle

20. jaanuar 2017

Meie pere illusoorne vaenlane

Töönädal on taas seljataga. Nagu ma plaanisin, jäi Stig lasteaiast koju ja nii oleme juba üle nädala opereerinud. Saab hakkama küll. Kui ta esimesed päevad ikka mõned korrad puudutas teemat "lasteaed", siis tänaseks päevaks on tal see teema meelest pühitud. Nagu pole olnudki. Täna ta vaid korra mainis seoses aktuaalse teemaga"kiusamine", et teda küll keegi lasteaias ei kiusa. Rõõm kuulda.

Mitte nii rõõmus on aga teema koolis, kus asjad nii ilusad ei ole. Meenal on koolis probleem, mis vahepeal nagu vaibus, aga nüüd on taas tuure võtmas. On üks õpilane, kes pidi tal järel käima ja süstemaatiliselt kiusama ja tähelepanu nõudma, mis Meenale aga mitte nii mokka mööda ei ole. Kui ma seletasin, et ju tal on tähelepanuvajadus ja too laps püüab vaid sõrust luua omal kummalisel moel, siis Meena lasi ta korraks isegi omale ligemale ja oli sõbralik. Selgus aga, et too õpilane tegelikult ei olegi nii meeldiv ja hakkas kiusamine taas pihta. Soovitasin Meenal lihtsalt eemale hoida ja oma asjadega tegeleda, aga nagu selgus, siis selgest jutust teine pool aru ei saa ja on endiselt pealetükkiv ja kiuslik.

Sama probleem oli vanemate lastega, aga nende puhul sai asi lahendatud. Nemad hoiavad eemale ja püüavad mitte välja teha ja on asjast üle. Meena aga on natukene temperamentsem ja väljendab oma pahameelt, kui teda rahule ei jäeta. Üks hommik lubas isegi noa kaasa võtta, et kiusajale koht kätte näidata. Nii hulluks on asi juba läinud.

Ja mis mina siit kaugelt teha saan. Mina ju ei näe ja ei kuule, mis toimub, aga näen iga päev, kui ärritatud Meena on. Soovitasingi siis tal minna ja õpetajale oma muret kurta. Seda on ta ennegi teinud, aga nagu näha, asjad vaid kuhjuvad. Järgmisel nädalal on kokkulepitud kohtumine teise poole vanemaga ja siis saab asjasse vast selgust.

Paljud on küsinud, kas "Kodutunde" pärast minu lapsi koolis kiusatakse ka. Olen alati imestanud ja vastanud, et midagi sellist küll ei ole olnud. Aga nagu näha, päris nii ilus see asi ka ei ole. Kellegile jääb ikka miskit ette ja antud juhul on see Meena, kes kannatab. Ma olen kindel, et siin on tegemist vanema eekujuga oma lapsele, kuigi jah, lapsed võivad julmad olla.

Muidu on meil kõik stabiilne ja rahulik. Saan edukalt Stigi kõrvalt tööd teha ja vaatan, et temal ka ikka igati mugav oleks minu seltskonnas. Hommikul hakkan mina oma tööga pihta, kui tema veel magab. Kui ta tõuseb, mängib ta veel voodis mõne aja oma autodega ja siis sööme koos hommikust. Teen talle tassi head viljakohvi ja ta on igal hommikul selle eest väga tänulik, eriti võimaluse eest koos emmega hommikust süüa. Kui ma tööle jälle hakkan, joonistab ja värvib Stig midagi. Teleka paneme käima alles peale lõunal.

Täna Stig kurtis, et küünarnukid pidid joonistamisest valusaks jääma. Aga laua taha ka minna ei taha.

Autod, raamatud, pliiatsid ja paber - ja laps on õnnelik. Süüa ka iga natukese aja tagant:)


Lõuna ajal aitan ta riidesse ja siis jalutab Stig teeotsa posti järele. Vahest on midagi,vahest mitte. Ükspäev trehvas ta isegi bussiga ühel ajal ja siis oli ta eriti rõõmus, et sai koos Meena ja Steniga koju jalutada. Mete tuleb tavaliselt hilisema bussiga, sest tema käib veel Spordikoolis.

Stig õues toimetamas

Et Stigil igav ei oleks hommikupoolikul, olen lubanud tal vahest vannitoa kraanikausis nukkudega mängida ja paati ujutada. Paneb ise kraanikausile punni ette ja laseb vee sisse ja mängib. Ja ikka rõõmuga.

Lõunast läheb mul juba lahedamaks. Siis on siin juba piisavalt rahvast, kes Stigiga mängivad ja tegelevad. Kõik kaovad ära teisele korrusele ja minul lastakse rahus tööd teha. Ega mind kisa ja kära ei sega ka enam, olen oma mullis ja ei lase ennast üldse ülejäänud elust häirida, sest töö on piisavalt huvitav. Ja kui mõni tulebki voodi äärele muljetama, siis minul tavaliselt käed käivad ja kuulan selektiivselt.

Ja eriti tore on, et õhtuti, peale tööd istume lastega ja vaatame oma seebikaid, mida ma varem teha ei jõudnud. Jõuan lastel isegi koolitöid õpetada ja seletada, niipalju kui ma oskan. Ja kui ei oska, siis võtan aega, teen endale asja selgeks ja siis õpetan edasi. Uskumatu, millest ma omalajal koolis kõik ilma jäänud olen. Nüüd on nii mõnus mõni asi omale selgeks teha. Eile õppisime Metega nurki, nende liigitamist ja nurga suuruste arvutamist.

Ja kui ma stuudiumist lugesin, et koolis on peatäid, tegin Meenale kontrolli ja pesin tal kohe peale koolist koju jõudmist juuksed ära, keset päeva, töö tuules. See on minu jaoks nii tohutu töö ja suur ettevõtmine. Pesemine polegi midagi hullu, aga see pärastine juuste lahedaks kammimine. Meena muidugi palus kohe "täid" guugeldada ja tegi omale asja selgeks. Lugesin talle siis sõnad peale, mis kooliarst kirjutanud oli ja jääb üle vaid loota, et meie selle nuhtlusega tegelema ei peaks.

Me oleme tegelikult paljudest nuhtlustest pääsenud. Kui minult küsiti siin hiljuti inhalaatorit, siis ausaltõeldes pole mina oma elus sellist asja käes hoidnudki ja kuidas see funktsioneerib, pole aimugi. Pole vaja läinud. Õnneks.

Üks suurem eraviisiline projekt on mul ka käsil - hagiavaldus. Koostan selle täitsa omal käel ja ikka oma lastele mõeldes. Nüüd ju see uus elatisabifond loodud. Ja kui sul kohtupaberit ei ole, siis pole sellest lastele tolku midagi. Aga ega mul kiiret ei ole. Ikka tasa ja targu. Algus on tehtud:)

Oh seda sagimist nüüd. Meena helistas vanaemale ja komandeeris ennast ja Stigi vanaema juurde ööseks.Tuleb nad siis ära viia ja koju mõnusat reedeõhtut nautima tulla. Ja et ikka kõiki võimalusi 100% ära kasutada, siis võiksime ju meie Steni ja Metega homme homme natukene tuulutama minna endid. Metele ju suuski vaja vaatama minna ja üldsegi pole me ammu kuskil käinud, et ka Sten kaasas oleks.

Ilusat nädalavahetust!