Küsimused mulle

5. august 2017

Appi, inimesed??

Mis toimub. Sain ka lõpuks aega, et netis vähe ringi lugeda ja mida ma näen - Perekooli inimesed väga mures minu elu pärast. Mis aga rõõmu teeb, suurem osa inimesi on väga normaalse mõtlemisega ja saavad aru, kui tähtis on mõistlik majandamine. Käivad inimesed Weekendil, soojamaareisidel, liisivad Eestis ülehinnatud autosid - las käivad ja liisivad, omad valikud. Mina teen omad valikud. SEB pakkumisest, kus nad nõudsid 25% autoliisingu (kasutatud auto) sissemaksuks, ma loobusin. Auto ise maksis kõvasti üle 18 000€ ja oli vaid 1.6- ne diisel. Ei raatsinud ma sellist tehingut teha.

Kuna autoostu tuhin oli suur, otsisin juba pikalt teisi võimalusi. Küsisin kahest pangast rahalist laenu autoostuks. Üks pakkus minu rahavoogusid silmas pidades vaid 10 000€, mis oli selgelt liiga vähe. Mingit poolpidust autot ma endale lubada ei saa, veel enam laenu peale. Teine pank tegi juba vähe suurema pakkumise (Swedbank) ja isaga nõu pidades võtsin selle pakkumise vastu. Summa polnud küll päris nii suur, kui ma soovinud oleks, aga isa lubas aidata. Ja oligi otsustatud.

Saksamaal elava laste isa panus oli nii suur, et tema valis välja parima auto parima pakkumisega. Tema rahaliselt ei toeta minu isiklikke oste. Rahaga on ta väga täpne. Auto, mis välja sai valitud, oleks tulijana maksnud ca. 35 000€, 7 kuud hiljem saime selle kätte vähem kui poole hinnaga. Ei tasu iialgi uut autot liisida.

Minu edasine laenukoormus uue auto näol on 300€ kuus, mis mind ei tapa hea majandamise juures mitte grammigi. Auto kirjutan uuel nädalal oma nimele ja pangale maksan 5 aastat laenu tagasi. Kuna raha väärtus langeb nii või naa, aga minul on vähemalt midagi käega katsutavat ja me ei lase raha lihtsalt kerest läbi, leian ma, et oleme oma raha väga hästi investeerinud.

Autol on kehtiv garantii (ka Eestis), on ökonoomne ja 5 aasta pärast vaid 6 aastat vana.

Elatisraha pole kahe keskmise lapse eest märtsist saati juba sentigi laekunud. Võlg oli mingi aeg juba üle 10 000€, nii et palun ärge olge kadedad. Loodan, et pilt on nüüd selgem.