Küsimused mulle

3. veebruar 2018

#Kogumispäevik

Ma olen enamvähem kindel, et kõik teist on kuulnud juba sellisest aktsioonist nagu #Kogumispäevik. Telekat ma ei vaata, aga kuulda on olnud, et ka seal käib kõva promo. Vikerraadio fänn olen ma ka, aga tol korral, kui Miiu seal intervjuud andis, jõudsin mina ainult lõpulauset kuulda ja järgi kuulata ei ole veel aega olnud. Igatahes liitusin minagi kohe õige alguses selle FB-i grupiga. Lihtsalt et lugeda teiste häid säästunippe. Ise ma ju olen tegelikult kogu aeg säästurezhiimil ja olen sellest siin ka alati kirjutanud, millist hasarti see minus tegelikult tekitab. Aga noh, nüüd on asi eriti hulluks läinud tänu sellele kampaaniale.

Jagan teiega kõigepealt väga mõnusat Excel tabelit, mille saate alla laadida siit, mida jagas Kati Voomets, vist keegi Swedbanki asjapulk. Mina laadisin selle omale igatahes alla ja eile viskasin siis jaanuarikuu numbrid ka sisse. Olin jooksvalt kõik tshekid teadlikult sahtlisse kogunud. Ega ma jaanuaris eriti nii ei ostelnud, et mul nüüd mingi nädalamenüü paigas oli. Ma ikka ostlen nii, et poes ühte või teist korvi pannes mõtlen kohe valmis, mida ma sellest teha saan. Ja nii iga päeva kohta katsun mingit toiduainet korvi pannes ikka mingi tagamõttega seda teha. Satub loomulikult ka emotsioonioste korvi, eriti lastele mõeldes, aga see on normaalne, kui ikka lapsed peres on. Alati katsun mingit saasta (vahest ka tervislikumat) ka ikka igale lapsele ekstra osta. Eile näiteks sattus korvi Meenale mõeldes karp beseesid, Metele-Stenile sai Nopri talu kanepi-kamajook.






Pildilt paistab veel Coca-Cola ja Kinder shokolaadi - need said eilsele sünnipäevalapsele Stigile, aga mitte mina ei ostnud neid. Isegi mitte sünnipäeva puhul:D

No nii, igatahes täna ma veel timmisin oma jaanuarikuu tabelit. Arusaamatu on natukene see, et olen 135 euroga miinuses. Kuskilt on pärit see maagiline 135 eurot, mida ma meenutada ei suuda. Loodan igatahes veebruarikuuga selle miinuse ära kaotada.

Kommenteerin ka siis põgusalt oma tulemusi.

Toit. 492 eurot 6- liikmelise pere kohta (21;14;13;9;5 ja mina). See teeb pävasummaks ca. 15 eurot. Iga jumala päev. See pole mitte vähe. Saaks kindlasti koomale tõmmata. Varemalt mul aimu polnud täpsemalt meie kulutustest. Seepärast on nüüd väga hea võimalus kulusid analüüsida.

Suits-Alkohol. Pole probleemi - suur ümmargune 0:)

Majapidamistarbed. 40 euro eest sai ostetud jaanuaris Jysk-ist sulepatju, mõned soodushinnaga jõuluehted tulevateks jõuludeks. Endale ostsin PlacentActivi juuksehooldutooted, hamabapastat ei kasuta meie pere kõige odavamat, shampooni sai suuremas pudelis ostetud jne. Sealt ka päris kopsakas kulu. Kui me nüüd Poola-Saksamaa reisi ette võtame, toon hulgim hamabaharju (Eestis on need ikka röögatult kallid. Meie suurele perele kulub seda kraami ikka päris palju. Vajab ju pea iga kuu hambahari väljavahetamist ja kui see 6-ga korrutada?), kvaliteetset hambapastat, nõudepesumasina tarvikuid(tabletid,sool, säravahend), pesupesemisgeeli (siiani tarvitan suvel toodud varu, Eestist pole üldsegi ostnud), WC-paberit ja veel üht-teist. Saab oma ostmisvajadust rahuldada ja kõik ostud on asja ette.

Riided ja jalatsid. Siin on põhiliselt kulu Steni riietele, mis on kõik põhjendatud. Kes see ikka tahab igapäevast vingu kuulata, et midagi pole selga panna. See hoiab palju stressi ära, kui lastel on kõik vajalik igapäevaseks olemas. Ok, Meenale on talvesaapaid vaja ja paksemaid kindaid. Käib ja vingub niikaua, kui see kulutus ükskord ära teha tuleb. Ega probleem polegi üldse rahas, aga preilill on nii kuradima imelik moeteadlikkus, et hulluks ajab. Ükspäev pidin ekstra ta välja meelitama, et ta ükskordki need kallid talvepüksid jalga paneks, mida tal eelmise aasta lõpus ilmtingimata vaja oli, et pidime esimesed ettejuhtuvad enam-vähem tema maitse järgi püksid täishinnaga ära ostma, et ving ükskord lõpu saaks. Ja nüüd olid need kapis juba päris pikalt seisnud. Aga et koolis hakkasid kehalise kasvatuse tunnid väljas toimuma, oli vaja, et tüdruk oleks neid nõus ka seal kandma. Nii ma siis ta üks õhtu õue jalutama kutsusin. Ilm oli imeliselt talvine ja üheks tingimuseks saigi, et ta paneb kordki need püksid jalga. Lisaks muidugi vähe soojem kampsun, mida ta ka eriti moekaks ei pea. Aga sai tehtud see asi ja järgmine päev pakkisin ma tal need asjad spordikotti. Sellised äärmuslikud ettevõtmised, et asjad liikuma hakkaks.

Laste taskuraha. Üks asi, mis iga kuu kindel on, et lasterahapäeval saab iga koolilaps oma pangaarvele 5 eurot. Jah, tervelt 5 eurot. Sten, tema ei kuluta sellest vist sentigi, kogub oma arvele. tal on juba suurem summa kokku kogutud. Mete kasutab sihtotstarbeliselt nii nagu vaja. Meena lööb aga esimesel päeval oma 5 euri laiaks ja tihtipeale tuleb ta limapotsikuga koju. Tema saab ka ka igal trennipäeval 1 euro, et omale midagi hambaalla osta - ikka magusa poole kalduvad tema ostud. Aga las õpib veel rahaga ringi käimist. Ma olin ka väiksena selline. Väga hästi on veel meeles, kuidas ma kaubamajst mingi maalitud puulusika ostsin. Milleks? Ärge küsige, ma ei tea:)

Ja veel. Suuremate laste arvates on nende taskuraha häbematult väike. Aga... see ongi taskuraha, kõik muud lõbustused (juuksur, linnasõit jne.) käib lisaraha alla.

Pangakonto kulud. No üllatus, üllatus. Swedbank´is on see konto omamine kulukas. Ülekanded maksavad, mingid kaarditasud ja ongi kokku tervelt 11 eurot. SEB-s on kõiksugu rahaliigutamine ja kaardid tasuta. Ka lastel. Aga ses mõttes olen kätest seotud. Krediitkaardil on mingid lisaväärtused ja luksus maksab ka midagi. Lisaks andsid nad mulle siiski laenu ja pigistan silma kinni:)

Järelmaksud, tarbimislaenud. Pere kolm I´Phone´i ja Sotsiaalkindlustusameti enamsaadud elatisraha. Sealt hakkavad osaliselt asjad makstud saama, nii et läheb kergemaks.

Hambaravi. Minu breketitega seotud kulud. Maksan rõõmuga:)

Lastestaff. Tegin uue kategooaria, kuhu lähevad igasugu mänguasjad, sirklid, Aliexpressi soga. No neid kulusid peab ka olema vahest, kui ikka lapsed peres on.

Kassitoit,liiv. 5 kassi majapidamises, ja no on kulu, midagi pole teha. Siit rohkem kokku hoida ei saa. Niigi oleme kõige odavama toidu peal.

Kingitused. Vahest tahaks kinkida ka. Tegin emale jõulukingituse (või sünnipäeva - kuidas soovite) - ka PlacentActivi komplekti. Aga ta tegi selle üsna maatasa ja eriti ei hooli sellest. Head & Shoulders pidi parem olema:D

Muud laenud (koduremont). See on meie "Köögiprojekt", mille tarbeks sain laenu isalt ja maksan seda rõõmuga tagasi. Aasta makstud, aastajagu on veel jäänud:)

Kodulaenu meil pole, kommunaale samuti mitte.

Elekter. Üks kodanik praktiseerib garaazhis päris tihti keevitamist, nii et sealt ka kõrgem elektikulu. Tavaliselt jääb 50-60 euro kanti. No enne kaugloetavat arvestit maksime regulaarselt ikka 100 eurot kuus. Saa siis aru, mis siin elektiturul toimub. Peaks paketid ja pakkujad ka ümber vaatama, aga tõesti, pole viitisnud ennast vaevata selliste probleemidega. Teeks keegi minu eest selle töö ära?

Kaabel-TV, internet.  Siia kuulub siis meie vabalt leviv Wi-Fi kogu majas, mis on mul tööks väga oluline. Lisaks telekakanalid, ruuteri rent. Aga järelvaatamis võimalus on ülihea. Kiidan, kuigi suurem osa ajast pilt läägab.

Telefon; mobiiltelefon. Oleme perega Diil8 paketis - 8 inimest kuulub sinna. Kuumakse 8 eurot ja enamasti kõigil liikmetel ca. 3 euro eest piiramatut netti. Jaskar lasi oma paketi millegipärast kallimaks teha (tuleks Telias üle vaadata). Lisaks kõik 8 saavad omavahel ilma rahata suhelda.

Liising. Meie uus auto, millega ma püüdsin lahendada selle "vanade autode" lõpmatu putitamise, mis oli ka ikka üsna kulukas ja naisterahvale paras tüütus. Nüüd ainult istu autosse ja sõida, ilma probleemideta.

Kindlustus. Ka väljapääsmatu kulutus, mis mulle juba marjaks ära kulus. Kindlustus tasus mu apsaka eest üle 2000 euro remondikulusid.

Bensiin. Diislikütus tegelikult, mida ma ikka võimalusel Lätimaal tangin.

Krediidi tagasimakse. Jõulude aeg läks asi veidi käest ära, aga see-eest olen tublisti tagasimakseid teinud ja tähelepanu-tähelepanu - jaanuaris olen Krediitkaarti kasutanud 0 korda:)

Jaanuari lõpus olid mul näpud sajaga põhjas (nagu iga kuu) ja ma ei käinud poes täpselt 1 nädal. See on ka juba omaette saavutus. Sai valmistatud kodusolevatest asjadest süüa ja kõik asjad olid peaaegu juba otsa lõppenud, mis ka rõõmu tegi. Sai uued asjad peale osta. Ja veebruarikuu tabelit ma juba usinalt täidan. Äge!

Rohkem pilte meie eluolust ja ka toidus siin.

13 kommentaari:

ly aso ütles ...

jummala hea..vötan selle teema ka ette. Meil on ka asi väljunud kontrolli alt toiduainete ostmise osas.

ShoppingQ ütles ...

Nii tore on , kui keegigi kommenteerida maldab ja pisukest tagasisidet annab. Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Päris asjalik tabel. Ainult kahjuks, pea sa arvestust või ei, asi kipub ikka mii-ustesse kalduma. Kõiki asju lihtsalt ei saa ette näha.
maurus

ShoppingQ ütles ...

Ma ei usu, et missioon päris võimatu on. Veebruarikuu katsun ma ikka plussi saada või miinuse vähemalt kaotada. Olen siiani iga sendi kirja pannud, siis peab ju klappima saama:)

Anonüümne ütles ...

Tubli oled, ega muudmoodi saagi!
maurus

Anonüümne ütles ...

Pean sellist arvestust juba aastaid, aitab joone peal püsida. Hoian tsekid alles ja kannan tabelisse sisse mõned korrad nädalas.

ShoppingQ ütles ...

Aitab joonel küll püsida, aga mul siin nõutakse juba uusi suuski kogu varustusega + veel igasugu spordijopesi, suusapükstega sobivaid talvesaapaid jne. Püüa siis midagi säästa.

Anonüümne ütles ...

Panin ka kogu kuu kõik kirja, varem olen ka üritanud, aga siis ikka poole kuu peal käega löönud, nüüd selgus, et bensiin, mida arvasin, et ostan meeletuma raha eest, selle peale on veel kõikse vähem kulunud, ikka pudi-padi, nänn, spapiletid, laevapiletid jne. Ühesõnaga, tuleb hakata pudi-padi piirama :D

ShoppingQ ütles ...

Mina katsun sel kuul panga teenustele kuluvat summat piirata. Teen kõik võimalikud ülekanded SEB-st, kus mul on kõik tasuta. Swedis kasutan kaarti ainult maksmisel. Ülekandeid ei tee.

Anonüümne ütles ...

Kas vanem poiss keevitab? Kui jah siis, arvamus temast tõusis tugevasti. Väga vajalik oskus, mina saan enamvähem kogu rauatööga hakkama aga keevitada ei oska. Ja mida ta keevitab siis kokku?

ShoppingQ ütles ...

Ta on siin omal käel ühe vana Subrjonoki uuesti kokku keevitanud-tuuninud, aiaväravaid teinud ja võib-olla veel midagi.
Oma uues töökohas koolitatakse ka teda keevitama.

Done ütles ...

Aitäh! Alati on huvitav võrrelda :)

Joshua benjamin ütles ...

Kas olete otsinud rahastamisvõimalusi oma uue kodu ostmiseks, ehitamiseks, kinnisvaralaenuks, refinantseerimiseks, võlgade konsolideerimiseks, isiklikuks või äriliseks otstarbeks? Tere tulemast tulevikku! Meiega on rahastamine tehtud lihtsaks. Võtke meiega ühendust, kuna pakume oma finantsteenust madala ja taskukohase intressimääraga 3% pikaks ja lühikeseks laenuperioodiks koos 100% garantiiga laenuga. Huvitatud taotleja peaks meiega ühendust võtma edasiste laenu omandamise protseduuride jaoks aadressil: joshuabenloancompany@aol.com