Küsimused mulle

6. juuli 2018

Kas odavpoodide eelistamine on häbiasi?

Kindlasti mõne jaoks on, kui lugeda ühe inimese kommentaari, mis minus imestust tekitas.

Selline kommentaar lugejalt:

Ma küsin ilma irooniata - kas te vahel reisil olles midagi muud ka teete kui käite ühest odavast poest teise ja veedate aega MacDonaldsis ja teistes samalaadsetes kohtades (ok, ükspäev käisite ujumas). Mulle näiteks praeguses eluperioodis ei meeldi reisida, aga mis reis see on, kui sõidetakse autoga odavpoe parklasse ja ööbitakse seal (see oli sul üks varasem kord), et esimesena kohal olla. Ja siis mingi Nike'i lõputu tagaajamine. Aga nagu näed, olen su lugeja. Ise küsisin just ükspäev endalt, et miks, aga ilmselt siis selleks, et näha "nii võib ka". Inimesed on väga erinevad, aga see just teebki maailma põnevaks. 


Arutasin seda kommentaari emaga ja Mete kuulis pealt. Tema oli üks lastest, kes tol korral ööbis odavpoest 20 km raadiuses (mitte parklas) ja ta meenutas seda sära silmis. Tema jaoks oli see omaette elamus, mis jääb talle pikaks aja meelde.

Siis see Nike´i tagaajamine. Miks mitte osta Nike´i korra aastas, kui sportlikule tüdrukule see bränd meeldib ja ta kannab oma riided põhimõtteliselt ribadeks ja sealjuures saame me need riided soetada -50%-lise soodustusega? Ma ei näe küll probleemi. Minu kolme lapse koolikotid on Nike´i poest soetatud ca. 15 eurot tükk. Need on vastupidavad, soodsalt saadud ja lapsed kannavad neid meelsasti - miks mitte?

Sel korral ostsin Nike´i poest kolm asja - t-särgi Stenile, Stigile vajalikud tossud ja Metele lühikesed spordipüksid.

Sealtsamast ostukeskusest sai Meena oma telefonile kaitseklaasi 2.90 eest, Eestis maksab sama klaas 5 eurot. PopSocket´id soetasime odavpoest  tükihinnaga 1.90. Miks me peaksime kuskilt esinduspoest sama funktsiooniga asjad soetama kallima hinnaga. Kus selle asja mõte on? Kõik tuleb niikuinii Hiinast.

Ja mis on Lidli vaimustuses halba. Sealt on pärit minu alla 2 eurone ripsmetušš (Cien), mis teeb sama töö, kui 40 eurone, eriti, kui ma mingi eriline meigiguru ka veel ei ole. Kui ma ostan suurema portsu hambaharju Lidlist, mille kahese paki hind on 65 senti, siis ma ei saa aru, kus on probleem. Sama kiirelt kuluvad harjad ära, kui kallimal variandil jne. jne.

Aldist sain oma mitme aasta bokserite (aluspesu) varu natukene üle 3 euro paar. Väga mugavad ja nahasõbralikud. Tasakaaluks ostsin Karstadt´ist kaks paari ka Skiny firma boksereid soodushinnaga. Vaatab siis, kummad paremini vastu peavad.

Meenale jäi silma üks sinise-valgetriibuline suvine trikookleit. Vaatasin, et number sobib ja tõstsime korvi. 7 euroga selline äge kleit mulle, et anna olla.

Ja et te ei arvaks, et ma ainult odavpoode eelistan, siis käisin ka Karstadt´is sisseoste tegemas. See on juba peenem kaubamaja. Sealt ostsin omale palju kiidetud Triumph´i rinnahoidjad. Tavahind oli 44, sain -50%-ga. Istuvad seljas äärmiselt mugavalt, näevad ilusad välja ja kannan neid rõõmuga.

Ühest soliidsest jalanõude poest soetasin endale Tommy Hilfigeri varbavahed (plätud). Saksamaal elades ühed ma sealt juba soetasin ja olen neid kandnud iga jumala suvi pea 5-6 aastat ja lagunemismärke pole. Seega väga vastupidavad. Ja mul oli kindel plaan uued osta. Kui ma veel natukene soodsamalt sain, oli see vaid minu poolne rõõm.


Rahakott on mul samuti Hilfigeri oma ja juba ka 5-6 aastat kasutuses ja muutub ajaga vaid ilusamaks. Ei osta ma päris kõike odavpoest, mulle meeldivad ka kallimad ja ajatumad asjad, mis vastu peavad pikema aja.

Sel korral oli meie ostmine äärmiselt piiratud. Lendamise rõõmud ja ega rahaga ka priisata ei olnud. Mul on äärmiselt suured väljaminekud ees seoses minu hammastega, seega...

Aga kui tuleb jälle võimalus, ei häbene ma küll odavpoodides ostelda, sest keegi arvab, et see pole tema arvates OK. Meie perele selline reisimise viis sobib, keegi vastu tahtmist kaasa ei tee. Ja ei tasu arvata, et mu lapsed midagi peale odavpost teise käimist näinud ei ole. Ma arvan, et oma eakaaslastest on minu laste silmaring isegi natukene laiem.

Ja Eestis elades ei lähe ma iialgi Selverisse vabatahtlikult ostma, eelistan iga kell Maximat. Kui ma raha peale vihane oleks, siis küll.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tead, ära lase end heidutada. Ma olen liiga vaene, et osta asju kalli hinnaga, seega ostan oma kalleid asju allahindlustega, sh ka selliseid igapäevaseid asju nagu šampoonid, pesugeelid, hambapastad jne. Ostangi korraga suurema varu, et järgmise soodukani välja veab. Päris asjadekoguja ma ei ole ja nii ka ei ela nagu Ameerikamaal need kupongidega ostjad, kel kodudes lausa toad erinevaid asju täis on, aga pole harv juhus, et mul on korraga 10 tuubi hambapastat (kui seda ikka pea poole hinnaga saab, siis miks mitte?) või kaks lisapakki pesugeeli ühe pooliku asemel.

Riideid ostan ma juba ammu kas kasutatuna või soodustuste ajal - täishinnaga ostan harva. Jah, olengi ihne ja rahaga priisata ei taha ning tihti ei saa ka - ei taha rohkem maksta kui ei pea.

Välismaal reisidel käies - kui avastan sealt mõne asja, mida Eestis tunduvalt kallimalt müüakse, ning mul seda vaja on, siis ostan ikka ära. Viimane kord Saksamaal käies tegin vea ja ei ostnud kaasa asju, mida seal sõna otseses mõttes võileivahinnaga saab - Rossmannist ökotooteid (kehahooldusvahendid jne), hambapastat jne. Eestis maksis näiteks peaaegu samasugune mahetoode 12 eurot, Rossmannis aga 2.90 - ühesugused mahedad ja lõhnaga mõlemad, üks aga Eestis ökopoes 13 eurot, teine sealses tavalises kosmeetikapoes 2.90 - miks ma ei peaks ostma?

Inimesed, kes ostavad asju nii, et raha lugema ei pea ning ei pea meeles pidama, kuhu ja kui palju raha on kulunud, ei suuda isegi aru saada, mis tunne võib elada olukorras, kus kuu lõpus loed sente, et tualetti paberitki ostetud saaks. Enam iial niimoodi elada ei taha, seega teengi oma ostud soodukate ajal.

sille ütles ...

Ma arvan, et selle kommentaariga on silmas peetud pigem seda, et sinu reisijutud koosnevadki vaid odavpoodides käimisest. Pikk jutt poeskäigust ja vastukaaluks kuiv loetelu kus veel käisite. Ehk siis pealiskaudsel lugemisel tundubki, nagu te reisil vaid ainult odavpoode külastate ja muud ei teegi.

Anonüümne ütles ...

Vaevalt see kommenteerija mõtles, et odavamalt asjade saamine halb on. Pigem on asi selles, et kui reisida, siis võiks ju natuke ka reaalselt midagi näha, st vaatamisväärsusi-muuseume külastada ja end ning lapsi harida.

Anonüümne ütles ...

Magaziinist saad suurema osa asju sama soodsa hinnaga. Ja kui lennupiletid ja kütusekulud juurde liidad, siis vaevalt need hinnad väga soodsaks kujunevad. Aga see on sinu elu. Näita lastele mõnd muuseumi- näitust- loodusparki ka lisaks odavpoodidele, muidu nad arvavad, et elu koosnebki ainult shoppamisest ja McDonaldsitest.

ShoppingQ ütles ...

Eks me oleme ikka midagi muud ka näinud. Päris poodides me elanud ei ole.

ShoppingQ ütles ...

Kui püsilugeja oled, siis peaks is kursis olema, et on ikka nähtud ja käidud ka.

ShoppingQ ütles ...

Ju see pakub meile siis suuremaid elamusi kui mõni võõrkeelne kiss või muuseum. Loodan, et lugejad annavad andeks.

Anonüümne ütles ...

Kui naisel suur pere, siis on loomulik,et püütakse ostusid odavamalt teha.Ja kui välismaal on odavam,siis miks mitte. Seda enam, et ei sõideta ju spetsiaalselt ostureisile - sõidetud oleks nagunii. Nüüd ühendatakse kaks asja ja see on kindlasti lõppkokkuvõttes odavam.

Anonüümne ütles ...

Mulle väga meeldib Lidl. Meie väikses Rootsi linnakeses seda pole, lähim asub 56km kaugusel. Eile just käisime ja saime vähem kui 90 euro eest terve suure kotitäie tavaari. Sealhulgas riideid kõhubeebile, smuutiblenderi, autole aknapesuvedelikku, toitu...ma nii ootan millal meile siia Lidl ehitatakse, loodetavasti järgmisel aastal on ka meil see pood siin :) Igati väärt pood.