Küsimused mulle

17. juuni 2018

Unistus sai teoks - #EBA2018

#EBA2018 - see üritus on minu jaoks nagu Presidendi vastuvõtt või Eurovisioon. Mitte et ma neid  ilmtingimata nägema peaks, aga tekitavad sellist pidulikku elevust ja on minu jaoks väga huvitavad sündmused ja huvitav aeg.

Tavaliselt olen ma sel ajal näppupidi mullas, kui teised blogijad on endid üles löönud ja väisavad seda glamuurset üritust. Sel ajal ma ikka olen vaikselt omaette unistanud, et läheks ja teeks ka ennast ilusaks, sebiks kuskilt kena kleidi, aga unistuseks see jäänud ongi. Nii ma olengi alati piirdunud sellega, mida meedia vahendab, lugenud kommentaare ja elanud distantsilt sellele üritusele kaasa.

Sel aastal aga välgatas mulle, et miks mitte võtta kätte ja minna täitsa kohapeale vaatama, otse sündmuskohale ja siis veenduda oma silmaga, kui halb (või hea) see üritus siis on. Eelmiste aastate kohta on palju kriitikat tulnud, aga ega igaüks teeb peo ikka ise. Mitte keegi ei saa üritust meeldivaks teha, kui ise seda ei tee.

Rusikas käega ei saa võtta ega ka anda

Selline asjakohane ütlemine minu arust. 

Ma ei ole teab mis ajast Tallinnasse sattunud. Olen jutte kuulnud, et liiklus pidi hullumeelne linnas olema. Jällegi, kui oled ise inimene, on teised ka inimesed. Aga õnneks oli aeg selline, et linnas oli rahulik, ei mingit tipptundi, laupäevane rahulik õhtu. Navi seadistasin ära enne Imavere risti ära ja polnud mingit probleemi koha üles leidmisega. Rahulikult jõudsime piisava ajavaruga õigesse kohta, saime auto pargitud (tasuta) ja jalutasime Telliskivi loomelinnakust otse VabaLava´le. Mõnus õhustik oli - ilm oli mõnusalt soe, inimesed nautisid kohvikutesoma lõpmatut vaba aega, kuulasid muusikat, mängisid ping-pongi tänaval vabas õhus, palju oli graffitit massiivsetel telliskivihoonetel - hoopis midagi muud kui meil siin metsade vahel. Kohavalik tõotas juba head. Olin ka väga asjakohaselt riides, tundsin, et sobin küll sinna keskkonda -  kleit spordijalatsitega - iga teine jalutas sellise kombinatsiooniga vastu:)


Jõudsime VabaLava sissekäigu juurde hetkel, kui inimesi lahkelt sisse kutsuma hakati. Tervitusjook, snäkilaud - paluti lahkelt ligi astuda ja meeldiv välja valida. Et me üldse õiges kohas olime, sellest sain aru, kui nägin tuttavaid nägusid - marimell.eu Meelist ja Mari-Leeni ehk siis korraldajaid. Oli selge, et oleme õiges kohas.

Lasin silmadel ringi käia, et äkki näen mõnda tuttavat nägu veel, aga ei, kõik võõrad näod. Mari-Leeniga tekkis meil korra silmside ja teretasin viisakalt, aga tema lõi silmad kohe maha ja tegi, nagu poleks mind olemaski. Siinkohal oligi esimene selline negatiivne kogemus - ise peoperenaine ja peaks oma külalisi ikkagi tervitama, mis siis, et äkki olin talle võhivõõras, aga siiski tema peol. Oleks olnud viisakas lihtsalt.

Meelis see-eest oli väga viisakas. Juhendas snäkilauas, kuidas mida võtta ja kuhu panna. Ja üldsegi ei paista gei moodi välja nagu teda kahtlustatakse. Täiesti kena paar Mari-Leenuga. Mari-Leen oli ka kenasti tagasihoidlikult suviselt pidulik. Selline mõnus ja kerglev. Kilod absoluutselt ei häirinud. Mõni kohe on kena ja sobib oma kehasse. Hiljem kuulsin teda ka vestlemas oma semudega, siis pidin fakti tõdema, et ta paistab poole targem ja intelligentsem välja, kui ta vait on:)

Meelis ja Mari-Leen (foto M. Ahven)
Ma nüüd püüan meenutada, kes oli järgmine blogija, kelle ma ära tundsin. Aga ei suuda. Absoluutne vaueffekt oli, kui Eveliisi nägin. Ten point - kõik, soeng, huulevärv, riietus. Kriss Sooniku kingad oleks võinud number suuremad olla, aga kui ta neis ennast hästi tundis, siis kena kooslus oli. Naisterahvas, kes oskab hästi kirjutada, teab oma kohta elus, on enesekindel ja tark. Kui ma aga mõtlesin, milline koorem tal võlgade naol kanda on, siis oli mul temast õige pisut kahju. Aga tore, et ta on kõik need aastad blogis oma raskeid aegu kajastanud ja suudab pea püsti oma eluga edasi minna. Imetlusväärne:)

Blogija Eveliis (foto M. Ahven)
Jane nägin ka oma silmaga ära. Aga kuna ta niigi "liimist lahti", ületas ennast ja tuli kohale, siis hoian siinkohal oma suu kinni. Maaslamajat sel korral lööma ei hakka. Püüdsin teda sõbralikult tervitada nagu Mari-Leenugi, aga jällegi - boikoteeriti minu siirast tervitust. Las ta siis olla. Arusaadav.

Blogija Jane (foto M. Ahven)
Mallukas - ka nägin ära. Oli omale näo pähe maalida lasknud, soeng oli perfektne. Aga...liiga ilus. Iseendana kohale tulek oleks huvitavam olnud. Ja kleidiga mässas ta ka - rind tahtis vägisi välja ronida. Ja Mariga jooksis ta pidevalt väljapääsu poole. Mida seal jagati, ei tea. Silma ta igatahes jäi ja melu oli neil oma seltskonnas kõva. Jahvatas, nii mis kole. Korraks jäi vait ainult siis, kui üks blogija tuli miskit küsima, kellega Mallukal eriti head kontakti enam ei ole. Jäi kohe silma. Eks mul oli aega seal patrullida ka, huvitav on niiviisi inimesi jälgida, eriti, kui tead nende tausta õige pisut. Ei saa ju pahaks panna.

Ja kuna ma olen naine, siis ikka ju vaatad ja paned tähele teisi naisi. Nagu ma panin tähele ka, et Merje on tagumikust priske. Võib-olla on ta alati olnud, ma ju ei tea. Tean vaid, et kaaluga mässavad suurem osa naisi ja mingi aeg suutis Merje ennast soovkaalu saada. Nüüd aga paistab, et asi on käest ära läinud. Võis ka olla, et tema pükskostüüm rõhutas seda. Seljas istus see tal taganpoolt igatahes väga halvasti. Seda oleks ka pime märganud ja vast märgati ka. Iseasi, kas seda nüüd ninaalla määrida vaja on. Aga halloo, vaja ju ikka teistes vigu näha, et ennast paremini tunda.

Blogija Merje esireas keskel (foto M. Ahven)
Anu Saagim - teda ma ei tundnud esiti äragi. Nägin teda seljaga laval toimetamas ja poleks elus arvanud, et ta nii sale ja sihvakas on. Seal peol liikus ikka päris palju trullakaid noori naisi. Anu on heaks eeskujuks kõigile. Ta polnud küll ideaalne, aga kes meist olekski. Mul on mingi fetiš aluspükstega, just kui nende piirjooned silma riivavad. Anul hakkasid kohe silma, milliseid aluskaid ta kannab. Ju ta stringe ei armasta ja sel juhul ongi see paratamatus. Muidu 5+. Isegi tema naljad meeldisid, mis sest, et väidetavalt Mari-Leenu koostatud tekst. Ja Jane puhul läks asi natukene üle võlli, aga kui Jane nii sõnaaher poleks olnud, oleks ta saanud Anu kenasti paika panna, nagu seda enamus blogijaid väga peenelt ka tegid. Aga jällegi, naeris Anu teiste üle ja oskas peent nalja ka enda üle teha. Ei tasu elu nii tõsiselt võtta, huumorit mõista tuleb ainult kasuks.

Peo vaieldamatu täht Anu Saagim (foto M. Ahven)
Suures uudistamise tuhinas olin üldsegi unustanud silmadega otsida Manjanat. Oli ta ju 50 sendiga omale peo tarvis kleidi ostnud ja tahtsin oma silmaga seda imet näha. Kuna ta oli nominent ja üsna 100%-lise tõenäosusega pidi ta ka lavale astuma, siis rahunesin. Tal polnud pääsu, sest 1. koht hariduslike blogide kategoorias oli kindlustatud ja ta pidi rambivalgusesse oma kleidiga astuma.

Anuga arenes neil väga vahva vestlus, sai täitsa naerda. Nii vaimukas ja lahe oli Manjana lähenemine asjale. Riietus sobis talle, väga tütarlapselik. Rinnad olid tal küll natukene liiga kõhupeal, aga kui arvestada seda, et ta rinnahoidjad üldsegi peaaegu ei kasuta, siis arusaadav. Tal oleks sinna sisse panna küll ja see teeks visuaalselt kleidi veel ilusamaks. 

Blogija Manjana (foto M. Ahven)
Ok, riietumisnõuastaja on nüüd rääkinud. Natukene söögist. Mina eriti midagi ei näksanud. Polnud toit, mida himustada. Mulle oleks mõnus kuum, aromaatne kohv magusa torditükiga meelepärasem olnud. Ja minu kaaslane tundis puudust puhtast joogiveest. Kui ta vett küsimas käis, naases ta kookosveega. Talle olevat väidetud, et see on ka vesi:D Tema jaoks ei olnud ja tuli minul see ära juua. Seega jõin kaks kookosvett ja ühe proteiinijoogi, kaks juustukuubikut ja paar kartulikrõpsu viilu. See oli kogu lugu. Ma ei kujutanud ennast ette võileba järamas oma breketitega. Ma oleksin väga glamuurne pudruste breketitega välja näinud:D

Fotoseina taustal tegi sealne fotograaf meist ka pilti, aga ju ei kõlvanud need mitte kuskile ja ei avaldatud. Seega telefoni klõps minust, kes ma olin täiesti ilma meigita kohale tulnud, juuksed vaid "triigitud.


Peoga ülimalt rahule jäänud, seadsime sammud kodu poole. Meena tegi küll ettepaneku, et võiksime hotelli jääda, aga kui ma sellele lisasebimisele mõtlesin ja kujutasin  ette kui mõnus voodi mind kodus ootamas on, siis jäi ikkagi nii, et kojusõit. Kodus ärgata on midagi imelist.

Tegime hilise poes käigu Sikupilli Prismas. Ostsime omale midagi kohe söömiseks, lisaks 10 piima, erinevaid puuvilju puuviljasalati tarvis ja mälestuseks vahvast õhtust Tallinnas ühe Ittala Taika tumesinise tassi.

Kahjuks olen ma ka vaid inimene ja 77 kilomeetrit enne kodu ma tundsin, et ei jõua enam sõita. Olin tol päeval pea 600 km sõitnud + igasugu muid tegevusi ja elamusi ja veel vara tõusmine. Palju üks inimene ikka jõuab. Sõitsin parklasse, lasin autol käia, et "tuba" soe oleks ja hetkega ma magasin rooli taga. Siis kella ühe paiku tirises telefon. Ema andis teada, et minu pere pisem on kenasti koju toimetatud ja uuris, kus oleme ja kas kõik korras. Rohkem ma magama ei jäänud. Vast 5 minutit oli see aeg, kui sügavas unes olin, sellest piisas, et suudaksin edasi sõita ja kell kaks öösel maandusin juba oma voodis.


Üle mitme-setme aasta kirbuturgu tegemas

No nii, kallikesed. Minu eilsest päevast. Nagu te teate, tegin ma hullud plaanid omale laupäevaks. Lihtsalt üks uitmõte ja asi tehtud.

Hommikut alustasin kella viie paiku. Sõime Metega kõhu putru täis ja asusime Pärnu poole teele. Kirbuturul olime natukene enne kaheksat. Saime omale sobiva koha valida, kuhu siis oma krempel üles panna. Kui hommikul kodust väljudes oli ilma täiesti mõnusalt soe, siis vahetult enne Pärnut, Surju kohal, tulid juba mõned vihmapiisad. Kartsin juba, et meie ettevõtlikus läheb vett vedama ja tuleb sajune ilm. Ilmaennustamises ma eriti tugev ei ole, seega õnneks (või kahjuks) panin mööda. Vihma päris sadama ei hakanud, aga Pärnus autost väljudes tuli küll kananahk peale. Tuli jakk peale panna ja tegutsema hakata.

Eelmisel aastal me Kirbuturgu tegema ei saanudki. Olin natukene roostes ja ei kujutanud ette, kuidas see asi seal toimima hakkab. Laotasime oma tavaari laiali. Kohati oli päris huvitav ja oli ka äratundmisrõõmu, mis hilpe seal kõike leidus. Meenutasime Metega vanu aegu ja imestasime, kuidas need riided kunagi kellelegile selga mahtunud on. Lapsed on kõik suureks kasvanud kui riietele pilk heita. Selle riidekogusega saaks ma veel mitu last üles kasvatada, aga ei, tänan, minu rong on läinud, olen oma panuse andnud ja võin rahus vanaduspäevi nautida:)

Enne kodust äreminekut andis Stig mulle veel müügiks kaasa ühe auto ja mobiilikujulise mänguasja. Pidin nende müügiga ka tegelema. Panin nad ilusasti auto kapotile. Ja nii uskumatu, kui see ka ei ole, esimese asjana ostetigi see mobiililaadne mänguasi ära. Mäletan, et ostsime selle kuskilt Poola bensiinijaamast eelmisel suvel. Stig teenis 50 senti, mille me talle kenasti koju kätte tõime ja ta selle oma hambaraha juurde pani:)

Üldiselt oli müüjaid rohkem kui ostjaid. Tundus vähemalt. Ilm läks ka enne lõunat üsna kuumaks vaatamata jahedale hommikule. Rahvast käis, aga meie müük jäi nii öelda üsna kesiseks. Saime riideid müüdud ca. 40 euro eest. Võtsin huvipärast oma heegeldatud laualina ja päevateki ka kaasa ja paiskasin müüki. Need on loomulikult käsitöö ja hindamatu väärtusega, aga pidin huvilisetele siiski mingi hinna ütlema. Katsetasin 80-90 euroga. See oleks olnud vaid materjali hind. Huvilisi oli nii soomlaste kui eestlaste seas, aga õnneks (või jällegi kahjuks) müügiks ei läinud. Mete hoidis pead kinni ja küsis, kas ma hull olen...5 eurot küsi, mis 80?:D Käsitöökauge inimene, mis teha.

Et me vaid hommikuse pudruga olime ja kaasas oli meil vaid oma kaevuvett, siis lõunaks lõid meie kõhud trummi, eriti mete oma. Tavaliselt on laadaplatsil ka saiakeste pakkuja, sel korral seoses koolilõpetamistega aga seda rõõmu ei olnud. Nii me siis kannatasime, kuni Mete ütles, et hakkame ometi pakkima. Ega polnud paha mõte, muidu oleksin juba ajahätta jäänud. Olid mul ju suured plaanid tehtud ja kui ma esiti arvasin, et äkki läheb see tuhin üle, siis ei, tunne oli õige, tahtsin #EBA2018-t siiski väisata. Ja Meenale oli ka juba lubatud, et ta saab minuga kaasa ja tema kodus ootas kannatlikult. Lapse lootusi petta ei tulnud mul mõttessegi.

Pakkisime kuskil kella ühe paiku oma nodi kokku. Nagu tavaliselt ikka, ei taha asjad lõpuks ära mahtuda, kuigi ühtteist sai ikka müüdud ka. Ja minu imestuseks mahutas auto päris ilusasti, mida polekski uskunud. Kohati tundus, et uues Toyotas on rohkem ruumi, kui meie vanas Toyotas.

Olime Metega kokku leppinud, et läheme veel kiirelt Kännu kohvikust läbi ja lubame endile midagi. Kuskile mujale aega raiskame minna plaanis ei olnud. Selge see ju, ma pidin olema kell 19:00 Tallinas Telliskivi 60 ja kell 14:00 me istusime Pärnus ja sõime hilist lõunat. Oli vaja veel koju sõita, kraam auto pealt maha tõsta, pesta, riided vahetada ja kodust elu ka natukene korraldada ja kiirelt päevaga edasi minna. Kui ma lugesin, milliseid ettevalmistusi mõned blogijad tegid, siis minu ettevalmistused olid selle kõrval lapsemäng:)