Küsimused mulle

22. mai 2019

Ei, ma ei tähista

Eile juhtusin Vikerraadiost kuulama juttu laste toitumisharjumustest (LINK). Meil peres on see väga aktuaalne teema ja suur murekoht. Vanema vastutada on, et lapsel oleks päevas kolm toidukorda ja väga oluline on korra päevas ühises söögilauas istuda.

Jah, ilus jutt puha ja olen täitsa nõus. Aga ses suhtes olen mina ikka äärmiselt halb lapsevanem ja pole suutnud oma laste suhtes neid nõudmisi täita. Toit on meil küll enamasti olemas ja mis toit ja millises konditsioonis. Vahest on nii, et ostan purgisupid, teen suuri toiduplaane (ahaahaaa, purgisupp ja toiduplaan), aga juhtub nii, et me saame nende purgisuppidega nädala aega läbi, enne kui ma tegude juurde jõuan. Ehk siis nädal aega nosima kes mida saab ja siis kui lõpuks see hetk aega ja tahtmist tekib toidutegemiseks, siis ongi nädal juba mööda lennanud. Ja kui saabki see supp valmis, siis igaüks sööb, millal saab-tahab. Sellist ühist söömist ei toimu meil juba aastast 2013, kui me Saksamaal elasime. Seal olid meil viimati kindlad kellaajad ja alati värskelt valmistatud toit.

On ka aegu olnud, kui ostan koju kasti nuudlirooga hea hinnaga, et lastel midagigi sooja kõhtu panna oleks. Ma tean, milline hirmus asi see on ja olen nende ostmist juba pikka aega vältinud, kuigi on käsi juba tõusnud nende järgi. Püüan parem inimene olla ja teadlikumaid valikuid teha...niipalju, kui see võimalik on. Sten on toitumise suhtes meil väga teadlik. Sööb ka rämpsu, aga oma "fit" toidu valmistab ta omale ise ja igapäevaselt. Minu asi on ainult hoolitseda, et vajalikud toiduained olemas oleks kodus.

Meenaga on äärmiselt halvasti lood. Tal on äärmiselt raskekujuline toitumishäire ja ma olen jõuetu ses suhtes, et midagi paremaks läheks. Abi ma leidnud ei ole. Perearsti poole kooliõe soovitusel sai pöördutud, aga erilist tolku sellest ei olnud. Ma peaksin ise agar olema ja temaga mööda spetsialiste jooksma, aga mul ei ole selleks ressurssi ega jõudu.

Eile Steni ja Meenaga poes käies unustasin korraks, et meil on raskekujulised rahaprobleemid ja ostsin ühtteist paremat, kui muidu. Instas sattusin ühe laheda Leedu noormehe peale (LINK), kes valmistab mõnusaid toite ja seda omas humoorikas võtmes. Üks toit tundus nii maitsev ja lihtne, et tahtsin seda kindlasti katsetada. Praegu pott podisebki pliidil.

Ostsin selle tarbeks kanafileed (hirmkallis asi meie jaoks) ja spinati pastat. Ema nägi seda pasta pakki mul köögilaual ja imestas, mis hinnaga asju ostetakse ja üldsegi, mis asjad need on:) Isegi valgel veinil võtsin punni pealt, et seda toidule lisada. Õnneks mul veiniriiulis leidus seda juba ammusest ajast. Pean sellele nüüd üksi päkad silma panema, muidu läheb raisku. Peale tööd muidugi ja vähe hilisemal ajal. Loodan, et ma sõltuvusse ei jää. Hea tundus küll see vein olema.

Veinil sai punn maha võetud, mitte küll vannitoa valmimise tähistamiseks, aga toidutegemiseks

Ja mis ma veel tegin. SOS korras lisasin toidule ka ühe puljongikuubiku (tavaliselt väldin ja mul polegi kodus sellist kraami), sest kartsin, et muidu jääb mekist natukene puudu ja mingeid tervislikke kuubikuid ei oska ma poest leidagi. Ja meil, maainimestel vast sellist valikut poes ei olegi. Ja mis see üks kuubik enam teeb, niigi oleme suurema osa rämpstoitujad. Vaata mida sa tahad poes, igas asjas leidub midagi, mis ei oleks okei sisse süüa. Alustades puuvilja-köögivilja valikust. Millest nad nii ilusaks kasvavad??? Nii et...

Loodan, et minu tänaseid pingutusi hinnatakse ja toit saab söödud. Ma ei hakka siinkohal unistamagi, et me seda ühises söögilauas teeksime...peaaasi, et keegi sööks.

Tänane pasta valmimas

Valmis!

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Toitumishäire osas - Tartus ja Tallinnas on laste jaoks eraldi spetsialistid, neile saab kiiremini jutule kui täiskasvanutega tegelevatele arstidele. Kui lugu ikka väga tõsine on, siis võetakse võimalikult kiiresti ka haiglasse sisse ning üritatakse seal kohapeal ravida, mitte ei saadeta koju tagasi õnneks.

enetimm ütles ...

See leedulane paistab tõesti lahe kutt olevat. Hakka või leedu keelt õppima, et kõigest aru saada 😀

Anonüümne ütles ...

Meie(sinu ka) kohalikus konsumis on tegelikult mingid maggie öko kuubikud olemas, kus pole maitsetugevdajajaid sees...eks ta üks enesepetmine ole, aga mina ostan need koju, et ehk siiki pisutki parem valik kui tavaline E621

ShoppingQ ütles ...

Tänu sellele kuubikuskandaalile olen valmis omale koju täitsa muretsema tervislikumad kuubikud juhuks, kui vaja. Miiule plusspunktid teema tõstatamise eest, väga hariv ja silmiavav.

Alustan siis konsumiga, kui sinna satun. Väga harva satun sinna viimasel ajal.

ShoppingQ ütles ...

Kui sa vene keelega sinasõber oled, siis on üsna lihtne aimata, millest jutt, eriti kui pilt juurde jookseb. Eks ta teeb seal nalja ka, mis jääb muidugi keelebarjääri pärastnatukene arusaamatuks. Aga mulle ka meeldib, jäin teda jälgima Instas.

ShoppingQ ütles ...

Tallinnas ja Tartus - see ongi takistuseks.Ja haiglasse võetakse tõesti alles siis, kui asi väga TÕSINE on. Sinna on meil veel maad minna.

Anonüümne ütles ...

copy paste google translate-isse ja saad kohe teada millest jutt käib :-)

Anonüümne ütles ...

"Ma peaksin ise agar olema ja temaga mööda spetsialiste jooksma, aga mul ei ole selleks ressurssi ega jõudu."
Anna andeks, aga kuidas sul on jõudu mööda poode ringi joosta, kinos käia, vannitoa remont ette võtta jne. jne. Selliste asjade jaoks on ressurssi aga oma lapse tervise jaoks pole ei jõudu ega ressurssi? Mis ema sa selline oled, kes nii idiootset juttu kirja paneb?

ShoppingQ ütles ...

Kuna ma siin kõigest kirjutada ei saa ja sa ei tea mu viimase kahe aasta läbielamisest mitte midagi, siis jääb tõesti üle mind tembeldada halvaks emaks. Nagu Britt oma story´s õigesti ütles - tehakse järeldusi poolikute faktide järgi ja jagatkse neid lahkelt edasi.

Anonüümne ütles ...

Aga mõtle siis veidi enne kui kirjutad. Lugesin välja, et ostad nuudleid, korralikult süüa ei tee ja siis kurdad, et toitumishäired. Siis tuleb suur uudis, kuidas vannituba remondid ja mingis postituses kurdad, kuidas pole aega ega ressurrsi. Arusaadav, et kõike ei saa kirjutada detailselt, aga suht kahepalgeline paistab kõik. :)

Haldjapiiga ütles ...

Teen ettepaneku võtta vastu väljakutse panna kirja nädala jooksul söödu (einete ja päevade kaupa). Mida ise sööd, mida enamik lapsi.

Saad eos paremaid valikuid teha.
Saad aru kes päriselt palju mida sööb.
Saad siin kõigile näidata, mis seis tegelikult on.
Et asi aus, jagan seda mida isegi söön. Alustame esmaspäevast. Mis arvad?