Täna sai suur töö tehtud teiste toimetuste körvalt..piparkoogitainas. Ja kuna tainas tahab külmkapis mõned päevad seista, siis praegu oli viimane aeg sellega ühele poole saada. Kujutan juba ette ohtra glasuuriga suus sulavaid piparkooke, mida mõnus õhtuti teleka ees nosida:) Eelmine aasta olid küll maitsvad isetehtud taignast maiustused.
Sel aastal veel lasin fantaasial lennata, kui tainast tegin. Retsept oli ainult orientiiriks. Lisasin rohkem võid, et eriti krõbedad küpsised tuleks. Piparkoogimaitseainet panin ühe paki asemel kaks, siirupit kõrvetasin rohkem, et ikka eriti karamelline maitse oleks. Eks siis näis, mis välja tuleb, kui küpsetamiseks läheb.
Kirjutan siia retsepti,mille järgi teen juba teist aastat piparkooke.Kust retsept saadud,enam ei mäleta kahjuks.Taigna tegemine lihtne,aga aega peab varuma,kuna vedelik tahab jahtuda üsna pikka aega.
Vaja läheb:
200 g võid
1 1/2 dl siirupit (300 g suhkrut ja 150 ml. vett)
2 dl suhkrut
2 tl kaneeli
2 tl ingverit
2 tl nelki
2 tl pomerantsikoort
2 muna
1/4 tl soola
2 tl soodat
ca. 8 dl jahu
Siirup keeta 300 g suhkrust. Mina sulatasin suhkru potis ja pruunistasin, pidevalt jälgides, et kõrbema ei lähe, vaiksemal tulel. Lisasin 150 ml vett ettevaatlikult ja mitte külma. Segasin ja kuumutasin, kuni oli ühtlane siirup. Lisasin veelkorra 2 dl suhkrut ja piparkoogi maitseaine (lihtsam variant, kui kõik ained eraldi muretseda, mis retseptis ettenähtud), lisan vajamineva või ja sulatan kõik ained potis pidevalt segades ja kuumutades. Keema lasta ei või. Panen segu jahtuma.
Jahtunud segule lisan kaks muna ja segan jälle ühtlaseks.
Jahu ühendan sooda ja soolaga ja lisan vedelikule ja segan taignaks.
Taigna jagan kaheks ja pakin toidukilesse ja külma mõneks päevaks!
Küpsetamisest ja tulemusest teen edaspidi eraldi postituse!
Lisaks veel üks järgiproovimist tasuv piparkoogi retsept.
Ühed huvitavad piparkoogi vormid, mis mulle väga meeldivad...ideepoolest!