Küsimused mulle

17. september 2014

Rabaskäik

Eile, peale Viljandi reisi kasutasin juhust ja läksin rappa jõhvikale. Ilm oli ilus ja Stigil oli parasjagu uneaeg. Nii et miks niisama vahtida. Sten jäi kodu lapsevalvesse ja õppima. Kahjuks oli tema koolikott mulle autosse jäänud ja oli mul rabas kaasas. Midagi polnud teha:D

Koht, kus ma marju korjamas käin, jääb parklast ca. 700 meetri kaugusele. Õnneks on minek mööda laudteed. Päris paras maa astuda. Ja eks ma kasutasin aega ratsionaalselt ja klõpsutasin pilte, millest saate teie ka osa. Ise mõelge juurde vaikus ja selline mõnus raba lõhn päikese lisanditega:)

Jõhvikatega on see hea asi, et neid ei ole vaja kohe sissetegema hakata, võivad rahulikult seista nädalaid, kuni aega ja tahtmist on moosi keetma hakata.




















Viimane kord keetsin viimased valged klaarid, mis veel puuotsa olid jäänud, jõhvikatega

Porgandikeeks



Kuna hommikud on külmad ja märjad, siis et endale tegevust leida, mõtlesin et lehitsen natuke oma retseptikogusi. Nii kui kausta lahti lõin, vaatas vastu Porgandikeeksi retsept, mille olin oma käega paberile kirja pannud 26.02.2014. Kust, seda ma ei mäleta ja kui täna tegin seda keeksi, siis ei tulnud tuttav ette, et oleksin seda kunagi teinud. Siin ta on...




Vaja läheb:

300 g jämedalt riivitud mahlaseid porgandeid
150 g võid
4 muna
4 dl suhkrut (375 g)
4 tl vanillsuhkrut
2 sidruni riivitud koor
5 dl jahu (275 g)
3 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni mahl

Sulata või kastrulis vaiksel kuumusel ja jäta jahtuma. Vahusta munad, suhkur ja vanillsuhkur (elektrimiksriga u. 3 minutit, käsitsi 5-6 minutit). Riivi mõlemalt sidrunilt koor ja lisa munavahule. Seejärel pane juurde ühest sidrunist pressitud mahl. Lisa ka riivitud porgandid, jahutatud või ja lõpuks kõpsetuspulbriga segatud jahu. Vala tainas võiga määritud ja riivsaiaga õlepuistatud suuremasse auguga keeksivormi ning küpseta 40-50 minutit 175 kraadi juures.Katsu keskelt tikuga, kas keeks on valmis.

Koogi tarvis võtsin ühe suure ja ühe väikse porgandi
Sidrun oli minul nii suur, et tarvitasin ainult ühe


Mahl poolest sidrunist

Jahu ja küpsetuspulbri lasin läbi sõela, et sõredam oleks


Stig sööb suure suuga margariini, mida hammustas otse pakist :D

Vormi määrisin võiga ja raputasin üle jahuga


Kui keeks ahju läks, tükeldasin ülejäänud porgandid kuubikuteks....

...ja panin sügavkülma. Hea talvel supi jaoks võtta:)

Ahjust tulnud keeks

Valmis

Selle keeksiga lähen täna onu sünnipäevale:)