Kreemjas maapähklivõi |
Minu kokkupuude maapähklivõiga oli esimest korda 2011 aastal, kui töötasin Saksamaal ühes majutus - toitlustusasutuses. Seal oli elemntaarne hommikusöögi osa Nutella kõrval maapähklivõi. Pidi olema igas hommikusöögi menüüs ühesõnaga ja oli väga nõutud leiva -saiakattena. Ise ma veel imestasin, kuidas saab sellist soolast - magusat asja suhu panna. Mina sellest ei osanud igatahes mitte midagi arvata.
Täna otsustasin, et ostan siis ka ja proovin. Poeriiulil oli kahte sorti. Üks tumedam, teine heledam. Otsustasin hinna järgi, heledama kasuks, seal olid ka suuremad pähklitükid sees. Ongi olemas kaht põhisorti, tükkidega (crunchy) ja kreemisem (creamy). On olemas ka veel erinevaid versioone , väga suurte tükkidega (extra crunchy), variant väiksema rasvasisaldusega (light), meega, karamelliga ja kakaoga.
Maapähklivõi koosneb taimsest õlist, maapähklitest, soolast ja suhkrust. Tänu pähklite suurele rasvasisaldusele ja taimsetele õlidele on see saiakate väga kõrge kalorsusega, keskmiselt 2500 kJ (600 kcal) 100 g ja on väga rikas vitamiini E ja H poolest.
Mõningates maades peab seaduse järgi maapähklivõi sisaldama vähemalt 90% maapähkleid ja rasva osakaal ei tohi olla suurem kui 55%.
Euroopas jälle ei tohi või nimetust kanda toiduaine, mis ei sisalda piima. Seepärast võib kohata ka seda toodet nimetuse maapähklikreem, maapähklipasta või maapähklipüree nime all. Euronõuded :D
Maapähklivõi on üks USA armastatumaid ja tavalisemaid toiduaineid, mida pidevalt tarvitab kuni 75% elanikkonnast. Pöhja - Amerikas on väga armastatud Peanut Butter and Jelly Sandwich, röstsaiad, mille vahel on marmelaad ja maapähklivõi. Oh see võib jube olla:)
Hoiatus. Maapähklid, eriti aga maapähklivõi on muutunud kogu maailmas kõige tugevamaks ja ohtlikumaks allergeeniks ning Internetist võib lugeda üha uutest surmajuhtumitest allergilise šoki tagajärjel. Kui teilgi pärast maapähklite söömist peaksid tekkima mingid häired, on targem seda toiduainet vältida.
Mina kavatsen süüa seda siis, kui magusaisu tekib, võtan lusikatäie ja naudin pähklitükke (crunchy). Oli päris hea suutäis.
Maapähklisisaldus 81% konkreetsel tootel ja hinnaks 4.04 €/350 g | , päritolumaa Holland |
Kodune maapähklivõi
2,5 dl röstitud magedaid maapähkleid
0,5 tl või rohkem peent soola
1 sl või rohkem õli või tulist vett
Peenesta kooritud pähklid koos soolaga kannmikseris. Lisa vesi või õli ja jätka töötlemist kuni soovitud konsistentsi saavutamiseni; vajadusel lisa veel õli või vett. Säilita kaane all külmkapis.
Kes ise tegema ei viitsi hakata, siis 100%-se maapähklisisaldusega toote saad osta siit.
Kuidas suhtute Teie maapähklivõisse, mida head sellest teete, kuidas manustate?
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar