Küsimused mulle

3. jaanuar 2015

Ülepannikoogid

 

Keegi armas blogilugeja soovis, et avaldaksin oma ülepannikookide retsepti. Retsepti, kui sellist mul tegelikult pole. Teen taigna tunde järgi ja katsungi paari sõna ja piltide abiga väikese juhendi anda.

Täna oli see päev, kus tuli tahtmine midagi magusat teha. Tuhnisin küll netis ja olin panustanud muffinite peale, aga no pole tegelikult eriline muffinite fänn, seega ma midagi sobilikku ei leidnud. Jäi siis nii, et hakkasin ikkagi pannkoogitainast tegema ja lasin tule pliidi alla teha. Elektripliidiga küpsetamisest ei tule meie peres välja midagi - suht mõttetu ja enda närvide kulutamine. Puupliidil saan teha kahe panniga korraga ja ruumi on ka piisavalt ja küpsetamine läheb kiirelt - tervelt tunni ajaga sain hakkama:)

Tavaliselt on esimene asi, kui pähe turgatab pannkoogi tegemise plaan, vaja sügavkülmast välja võtta kaks võikarpi metsmaasika moosi. Tõstan need pliidi äärele sulama ja kui juba esimesed koogid tulema hakkavad, saab sealt endale moosi peale "murda" ja märkamatult ongi kogu moos sulanud ja pintlisse pistetud.


Siis löön piisavalt suurde klaasist kaussi 6 muna. Klaasist kaussi sellepärast, et pean taigna pärast kuuma pliid äärele tõstma. Plastmasskausiga on natukene riskantne. Kui ma alustasin kunagi ammu selle taignaga, oli munade arv 3, nüüdseks on kuuele kasvanud. Lisan kohe ka suhkru ja ohtralt jämedat soola. Soola peab olema miinimum kaks teelusikatäit 6 muna kohta. Mage ei tohi tainas olla, siis pole kookidel mõnusat maitset. Pigem suhkruga kokku hoida. Segan ja vahustan munad kergelt soola - suhkruga.



Siis lisan piima. Ikka silma järgi. Koonerdada ei maksa. 6 muna kohta kindlasti 0,5 liitrit. Segan läbi


Aeg jahu lisama hakata jupikaupa.Et tükke ei tekiks, segan algul taigna vispliga. Panen ühe osa jahu ja segan taigna ühtlaseks. Siis lisan aga jälle ja segan. Hiljem, kui jahu järjest rohkem saab lisatud, võtan appi puulusika. Tainas tuleb teha üsna paks. Pildilt on enamvähem näha, kui paksuks minu taigen lõpuks saab.





Järgmiseks on vaja hakata seda tainast vedeldama. Selleks on vaja appi võtta puulusika asemel jälle vispel. Kui tegu on maapiimaga, siis ina vedeldan alati veega, sest munasegule on lisatud rammus maapiim ja siis tekib niiõelda tasakaal. Kui poepiimaga tegu, siis vedeldan alguses natukene piimga ja siis ülejääk on vesi. Ja ikka nii, et jupp haaval. Tilk piima ja siis on vaja tainas jällegi ühtlseks segada ja siis jälle vedelikku ja segada. Tainas tuleb segada suht vedelaks.


Siinkohal sai kaamera aku tühjaks ja tulevad säästupildid, mis telefoniga tehtud:D Oli ju vaja mind klõpsida tähtsa taignateo ajal ja akut kulutada:) No ja see on ka see hetk, kui oleks vaja juba pannid pliidile kuuma panna. Mida kuumem pann, seda parem.

Kui tainas piisavalt vedel ja pannid kuumad, tuleb pannidele tilk õli panna. Mulle on ka soovitatud õli kohe taignasse panna, siis jääks see õli valamine ära, aga ma olen ikka oma vanas harjumuses kinni ja teen omamoodi edasi. Pannile läheb kulbitäis tainast ja selle ajan kohe laiali panni igasse suunda kallutades, et kogu pann kaetud saaks. Kui kook mõnusalt kuldpruun ühelt poolt, tuleb see pika noa abil ( mina kasutan spetsiaalset spaatlit) ümber keerata. Kook küpseb kiirelt. Kahe panniga küpsetades on käed - jalad kogu aeg tegevuses ja koogivirn muudkui kasvab. Meil muidugi mitte. Meil ootab järjekord pliidi ääres ja enne süüakse ikka isud täis. Siis mingi aeg saab taldrikule ka ikka mõned koogid koguda

Taignale lisan vahepeal veel vett jurde, sest jahu on paidunud ja tainas muutub liiga paksuks.

Enne iga uut kulbitäit segan kausi põhjast taigna läbi. Paks vajub muidu põhja, vaja on ikka liigutada tainast!

Selline imepisikene tilk õli läheb pannile, soovitatavalt oliivõli




Viimane kook tuleb "pitsiline" kook, sest korraliku koogi jaoks ei jagu enamasti enam tainast. Ja lõpuks on ülejäänud niipalju kooke, nagu pildil näha. Kõik on selleks ajaks juba kõhud täis saanud:)

Aga kui natukene pausi on peetud, kaovad needki kiirelt.

Mina premeerin ennast peale pikka kuuma pliidi ääres seismist tassi kohviga ja söön ka inimese kombel mõned koogid.


Homme on pühapäev ja väga passlik päev koogiküpsetamiseks! Nii et pange vaim valmis ja tehke lastele heameelt:)

7 kommentaari:

  1. Miks paksuks ja siis vedelaks? Miks mitte kohe paras paksus segada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea küsimus:D Ma arvan omast tarkusest, et sellise süsteemiga saab kõige õigema konsistensi. Või mida teadjamad arvavad?

      Kustuta
    2. Asjatundja ütleb, et segu tehtavat ka nii, muidu jäävat tükid:D

      Kustuta
    3. Me teeme ka nii taigent, et alguses paksuks ja siis vedelaks. Kunagi vanaema ütles, et tee nii ja eks see on külge jäänud :)

      Kustuta
  2. Püüan leida alanud aasta jooksul võimaluse tulla su pannkooke maitsma. Ehk suvel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on küll rõõm kuulda:) Suvel oleks ilusam küll, aga võid rahulikult varem ka tulla!

      Kustuta
  3. Ooo, mina küsisin seda retsepti :) Järelikult tuleb katsetama hakata :) Tänan!

    VastaKustuta