Küsimused mulle

10. oktoober 2014

Külakoosolek


Vallavanema etteaste
Olin juba teki all oma külma varvastega, aga no ei saa, emotsioonid löövad pea peal kokku. Niivõrd sügava mulje jättis tänane külakoosolek. Selline tunne, nagu oleks kuskil üritusel käinud...ahaahaa, see oli nali:D

Seepärast ajasin ennast voodist välja uuesti, et kolm korda sisse hingata ja kõik kenasti kirja panna. Eriti just nende jaoks, kes kohal ei olnud.

No aga oli üritus, minu jaoks vähemalt. Sai kodust välja ja teiste inimestega suhelda. Mina isiklminul südamel oli ja kust kõik see kibestumine ja vastumeel külamajas toimuva vastu on alguse saanud. Vastuseks mallelt tuli nagu ma juba muus kontekstis ka kuulnud olen, et ega FB pole kohustuslik ja tema vaba valik on oma sõbralist ise valida. Kuigi kunagi kuulusin sinna ka mina, siis ühel hetkel ma sinna ei enam ei kõlvanud. Ja see tekitas päris kõvasti segadust minus. Miks? Ja eks ma hakkasin siis tasapisi uurima, milles asi. Sest FB on ikka tänapäeva sotsiaalses suhtluses päris tähtsal kohal ja kui sind ühtäkki lihtsalt blokitakse, tahaks põhjust ka teada.

Muidu toimuvad meil siin külas koosolemised (ürituseteks ei saa neid nimetada) ainult kindlale ringile ja sa lihtsalt ei tunne ennast teretulnult. Ei sõida ju seltskonda sisse, et oh, ma tahaks ka nüüd emadepäeva siin teiega tähistada, äkki pakute kohvi ka:)) See oli näide elust, sest see meie selle aasta emadepäev just nii oligi. Kaltsumüügi tuules sai "kõva" üritus jälle kirja.

Seega olen viimasel ajal kodusolemist rohkem hindama hakanud, kui ürtustel osalemist. Ja see kujuneski koosoleku üheks põhiliseks aruteluks, et miks meie oma küla inimesed ei taha osaleda erinevatel külamaja korraldatud üritustel. Ja ega koosolekust osavõtki kiita ei olnud. Seljataga kisavad paljud ja on rahulolematud, aga tulgu siis kohale silm-silma vastu ja rääkigu probleemidest. Aga ei...Ja eks oli ka kohalolnuid, kes sosistasid omavahel, aga valju häälega välja õelda ei julenud, mis neil hinge tegelikult närib.

Koosoleku juhatas sisse külavanem Alli Laande (nimetan inimesi oma päris nimedega ja mind praegu üldse ei huvita mingid seadused). Ta andis ülevaate, mida küla teinud on ja mainis ka mõnda probleemi, mis tahaks lahti arutamist. Eriti seda, mis toimus külapäeval ja nagu ma aru sain, siis ka enne seda olid väikesed intsidendid juba toimunud.See oli mulle uus, sest mina arvasin, et mina nii "tähtis isik" olen ja minuga on pigem külamaja perenaisel Malle Erelisel kana kitkuda. Aga ei, oli ka koosolekust osavõtnud Hille Muskal- meie pikaaegsel raamatukoguhoidjal, külamaja perenaisega päris käre arutelu, kes ikka mida õelnud oli ja millise tooniga. Igatahes oli Hille väga südamest solvunud, kui küsimuse peale, kas küla endised vanema generatsiooni esindajad võiksid külamaja külapäeval juba lõunast kasutada (külapäev ise algas lasteprogrammiga kell 17:00), siis Hille oli vastuseks saanud: "Ma võin kohe ka selle külamaja ukse lahti keerata". Nii oli siis väidetavalt vastanud külamaja perenaine. No ja seal oli veel selliseid inetuid ütlemisi olnud Malle Erelise poolt, nüanssidesse ei saa laskuda, kuna pole kuulnud, pole näinud.

Siin on "tankistide" nime all ilmunud Malle Erelise "meepoti mõtted" külapäevast, mis avaldati "Karksi Sõna" septembrikuu numbris ja seda oli lausa häbi lugeda:


Külapäeval Lillis
 



9. augustil toimus Lillis XXI külakokkutulek, kuhu olid oodatud

nii endised kui ka praegused elanikud. Päev algas mängude ja perevõistlustega,
mida korraldasid ja viisid läbi tantsurühma „Samm
Sassis“ tantsijad. Suurt elevust tekitasid uued ja huvitavad mängud
„Taba tokki“, „Karga kaugust“, „Kindavise“, „Rehvi kantimine

jt. Lusti jagus paariks tunniks kuni kontserdi alguseni.
Külapäevalistele olid esinema tulnud Kaarli Rahvamaja naisansambel
„Rosin“, tantsurühm „Samm Sassis“ ja oma maja „Maalid“.
Üllatusesinejateks olid Karksi-Nuia Muusikakooli „Lõõtsa

vägilased“.
Kõik kontserdil osalejad said tänukirja ja kingituse Lilli Külamaja juhataja poolt.



Õhtu jätkus ansambli „Svips“ meeleoluka muusika saatel.
Paraku jäi õhku rippuma mitu küsimust. Tahtsime seal



kohata
nii mitmeidki tuttavaid, kuid selgus, et Lillis toimus kaks külapäeva, millest esimesel olid ka meie ühised tuttavad. Meile



tundus väga imelik, et külakokkutulekul polnud külavanemat,
keda oleks tahtnud kohapeal näha.
Meil on siiralt kahju neist inimestest, kes jäid tänu esimesele
külapäevale ilma südantsoojendavast üritusest. Oleme Lillis
koos käinud pea kümme aastat, aga sellist külapäeva, kus toimus
kahestumine, pole enne näinud. Alati võib juhtuda nii, et tilk


tökatit rikub kogu mee.

Meiepoolne tänu kõigile esinejaile ja külamaja juhatajale sisuka
õhtupooliku eest!
Merike

ja Jüri Tamtik
külapäevalised


Nii palju siis valgustuseks, milles teema on...on ju läbinähtav, kelle tekst see on? Ühesõnaga, külamaja oli suletud, kui teda hädasti kasutada oleks vaja olnud. Külamaja perenaine arvab, et tema keelab ja käseb sel teemal, mis aga päris nii olla ei tohiks. Loomulikult on siin mängus ka inimsuhted, mis komplitseerivad kõike seda normaalset suhtlust Malle Erelisega. Ja niimoodi siin küla keskel valitseda, kui keegi sind tegelikult ei seedi lõpuni, on üsna mõtetu. Vähemalt külale see küll kasuks ei ole.

Teisena sai sõna külamaja perenaine. Alustas ta aastast 2013 ja oli näha, et tegu on väga-väga tegusa inimesega. Arusaadav, et isegi tema pool töökohta meie külamajas hakkab juba tema isiklikke asju segama. Ime ka siis, et etteloetud üritustest toimus vaid käputäis meie külamajas ja meie külarahvale.

Tohutud projektid ja rahad, mis ta kõik välja ajanud on. Aga kui pidu on, siis piletiraha korjatakse ikka. Ja minu küsimuse peale, palju kasseeritakse "kaltsumüüjatelt" külamaja kasutamise eest renti, siis vastus oli 0. Kui mina külmas ja tuules Kirbuturul oma isiklikke kaltse müümas käin, maksan kohatasu 5 eurot ja sooja müüma tulnud kaltsuärikas saab seda teha tasuta? Külamaja kütte peale kulub vallal aastas 8000 eurot, mis on üüratu summa selle eest, et külamaja on argipäeviti neli tundi avatud. Külavanemal oli eriti südame peal lühike lahtioleku aeg, sest lapsed, kes just sel ajal on koolis, on külamajast täielikult võõrdunud.

Ettevalmistus oli põhjalik, numbrid muudkui kukkusid ja lõpuks oli ta veel konsulteerinud mingi filoloogiga koosoleku kutse asjus. See oli õhtu nael, mida keegi kuulata ei tahtnudki. See näitas ka selgelt ära inimese suhtumise külarahvasse.

Lühidalt kokkuvõttes on mugav meie külamajas tal oma absoluutselt mitte külaga soese projekte kirjutamas käia, printerid ja arvutid kõik kasutada - tasuta. Ja nii möödaminnes saab ju pesu ka pesema panna ja auto tolmust puhtaks tõmmata. See oli nüüd küll õelalt õeldud, aga nii ta on!(Mul on ikka kogu aeg pilt silme ees, kuidas Kai Kannistu Karksi - Nuia Kultuurikeskuse aknast pikenduse välja viskab ja kogu Nuia silme all tolmu imeb autost.)

Auto suurpuhastus
Olid ajad, kui külamaja oli laste kilkeid täis, pererahvas oli sõbralik, tuba soe ja alati avatud külarahvale. Nüüdse aja noored olevat joodikud, suitsetavad ja tarvitavad mokatubakat, sõidavad lubadeta ja purjus peaga. Pole neil külamajja asja midagi. Peodki pidid aegajalt ära rikkuma. Vat kus maailmaparandaja. Täiesti vale koha peal ametis:)

Aga tegelikult on meil külas ikka vahvad noored. Eks nooruses tehakse ikka igasugu "lollusi", aga oma sisimas on nad ikkagi meie vahvad lapsed:) Raske mõista, kerge hukka mõista!

Siis sai sõna ka meie värske "noor" vallavanem (minu vanune) ja oblaa, täitsa asjalik oli. Poleks arvanudki. Spordimees on ta küll, respekt. Ja saladus katte all ütlen, et ühe minu lapsega ka kauges sugulussuhtes. No jah...Minu ettepanek oleks vallavanemale see pool külamaja juhataja kohta ära kaotada ja raamatukogu juhatajale terve koht teha koos külamaja perenaise kohustustega. Niigi lööb ta igal üritusel oma perega täiel rinnal kaasa ja organiseerib. Või kui nii pole seaduslikult võimalik, siis külamaja anda rahva kätte ja külavanem hakkaks vägesid juhatama. Kõik vabatahtlikus korras ja ilma palgata. Vald hoolitseks ainult, et maja soe oleks ja elekter makstud. Kui reaalne see on, on juba teine teema.

Loodan juba homme-ülehomme meie vahvatest küla noortest ja ka vanematest lähemalt kirjutada. Loodan, et ikka on millestki kirjutada:D
 

Kommentaare ei ole: