Küsimused mulle

8. oktoober 2014

Konflikt koolis

Eile sain pika telefonikõne Steni õpetajalt. Nii pika, et selle aja jooksul trügis kaks kõnet vahele, millele vastata ei saanud. Suht "kuuma liini" tunne tuli peale juba:D

Probleem oli selles, et Sten olevat kehalise kasvatuse tunne ajal üht oma klassi poissi tõuganud. Too oli kukkunud ja nii õnnetult, et oma dressipluusi varruka lausa katki.

Lapsevanem oli loomulikult kooliga ühendust võtnud ja nõudis uut dressikomplekti. Selle info andis siis klassijuhataja mulle teada ja selgitas ka natukene konflikti tagamaid, nii palju, kui ta teistelt lastelt kuulnud oli ja ka kehalise õpetaja seletust. Andis mulle kannatanud lapse ema telefoninumbri ja palus mingi lahenduse leida vastaspoolega.

Nojah...istusin siis maha, uurisin Steni käest, mis juhtus. Ta oli äsja koolist tulnud ja ma polnud asjaga üldsegi veel kursis. Veel vähem teadsin ma toda poissi ja tema ema. Tegelikult muidugi asi nii hull ei olnudki, kui ma kartsin. See niiõelda kannatanu on juba aegadest ammustest Steni narrinud, norinud ja igal muul viisil üles keeranud. Ja seda tunni ajal, kui Sten tahtis jooksuga tegeleda. Ja nüüd lõpuks oli Stenil mõõt täis saanud ja kui too poiss polnud Steni hoiatust "Lõpeta ära" tõsiselt võtnud, siis Sten plahvatas ja lükkas seda poissi. Asi toimus jooksu pealt, seega tõukejõud oli suurem, kui see oleks olnud paigal olles. Loomulikult olid ka kehamassi indeksid paigast ära. Sten suur ja turske, vastaspoolt kleenuke. Nii see poiss siis maha prantsatas ja oma riided ka sellega ära lõhkus.

Selge see, et iga ema tormab kohe oma last kaitsma. Mina olin valmis kohe helistama ja asju klaarima asunud ja seda mitte oma lapse kahjuks. Kuuldavasti olevat sel poisil muidki probleeme. Olevat suunatud psühholoogile, millest ta aga kõrvale pidi hoidma, jääb tunnis magama, sest mängib poolte öödeni arvutimänge. Ühesõnaga elu pole eriti stabiilne ja sellest ka sellised probleemid.

Õnneks tulid mulle külalised ja mul polnud aega kohe asjaga tegeleda. Õnneks, oleksin asja muidu kihva keeranud ja liiga emotsionaalselt peale lennanud. Asju tuleb rahulikult ikka ajada.

Täna hommikul tegin asja koolimajja, et korraga mitu asja korda ajada. Esiteks said lapsed hommikusööginimekirja pandud ja hakkavad hommikuti koolis sööma. Nad on seda mulle juba eelmisest aastast saati rääkinud, nüüd lõpuks sai see tehtud.

Siis nii mõõdaminnes sai õppejuhi juures ka ära käidud ja see dressipluus üle vaadatud. Seda ma ei kommenteeriks, sest ei taha kellegile haiget teha. Auguke oli sees, vooder terve augu tagant. Mina isiklikult ei pea vajalikuks seda pluusi isegi omal kulul remontida lasta, veel vähem uus komplekt dresse muretseda.

Tõrvikute jooksu registreerimislehe asjus sattusin ka otse kehalise kasvatuse õpetaja juurde ja kuulasin ka tema kommentaari asja kohta. Kaalukauss kaldus ikka minu lapse poolele. Ka klassijuhataja mainis, et Sten on väga abivalmis, sõbralik ja heatahtlik laps:)

Nojah...jäi siis nii, et saan õhtusel lastevanemate koosolekul ka selle lapse emaga isiklikult rääkida ja probleemi arutada. Olin valmis juba kohtuma "hullu karjanaisega", kes mu kohe paika paneb. Valmistasin ennast juba ette klassi lastevanematele ettepanekut tegema, kellel on veel pretensioone selle "kiusliku" lapse vastu, kes pidi valimatult teisi lapsi traumeerima. Jällegi õnneks hoidsin ennast tagasi ja ootasin ära otsese rünnaku enda vastu. Aga, oh üllatust, täitsa normaalne inimene oli. Seletasin oma versiooni ära, tema enda ja loomulikult ütlesin, et dressipluusi mina ei kompenseeri, las see jääb poisile õpetuseks. Lubasime kodus poistele veel selgitustööd teha, et üks ei narri ja teine ei löö, kui too esimene narrib jne. :D Keeruliselt sai nüüd, et kui narrib siis ei löö ja kui lööb, siis ....oh jumal....

Sellel emal oli veel teise lapsevanemaga mingi tossu variant aktuaalne. Tema lapse tossul oli tald ära alt tõmmatud ja jälle keegi teine süüdi, aga mitte poiss ise. Välja aga tuli, et tald olevat enne juba natukene lahti olnud ja poiss ise oli selle lõplikult alt ära kakkunud ja sellega veel tsirkust tüdrukutele teinud. Vot siis! Ühe lapsega nii palju sekeldusi.

Igatahes läksime sõbralikult lahku ja soovisime "Kena õhtut"!


Steni koduklass

Kunstiteosed klassi seinal

Steni autoportree (NB! saksa lipuvärvidega)



 

Kommentaare ei ole: