Küsimused mulle

6. veebruar 2015

Rahast

Täna on see päev, kui laekus peretoetus ja tavaliselt maksan ma siis kohe ka kõik kohustuslikud maksud ära. Arved tulid riburadapidi e-mailile, aga et oma tuju mitte rikkuma hakata, ma neid sel hetkel ei avanud. Tegin seda täna ja ei midagi rõõmustavat. Püüdsin küll meeletut kokkuhoiupoliitikat ajada, aga märgata pole midagi.

Lastel interneti kinni panemisest on ainult muret juurde tulnud. Esiteks uue korraga harjumine, et absoluutselt netti minna ei tohi. Muutsin küll hiljem neil seal midagi seadetes ära, aga selleks ajaks olid nad juba parajad arved tekitanud. Ei ole sellist süsteemi EMT-s, et kui oled interneti paketist loobunud, siis ka netiühndust ei ole. On päevapõhine. Lähed korra netti-kas siis kogemata või tahtlikult, maksad automaatselt päevaraha. Ja nii ta koguneb. Odavam on hoida kindlat paketti. See on minu järeldus. Telefoniarve sel kuul ca. 32 EUR-i pere peale pluss tohutu närvipinge.

Elekter. Said enamus lambid LED lampide vastu vahetatud, boiler puhastatud, küpsetanud pole ka enam nii meeletult, süüa katsun ikka puupliidil teha. Eelmisel kuul oli arve ca. 71 EUR-i, sel kuul 89 EUR-i. Masendav.

Lasteaed on stabiilselt 19-23 EUR-i vahel. Ei ütle ühtki halba sõna. Eesti soodsaim, võiks arvata. Ühikas jätkuvalt 38 EUR-i. Peretoetusest alles peale maksude tasumist 280 EUR-i.

Rohkem nagu ei oskagi midagi õelda. Peab õnnelik olema, et maksud makstud saavad ja jääb elamiseks ka. Kõik mugavused on ju tagatud selle raha eest:D



 

23 kommentaari:

Aedkutsub ütles ...

Tegelikult on isegi hästi kui TOETUSTEST maksud makstud saab ja isegi üle jääb. Hullem variant on kui PALGAST jagub vaid maksudeks ja muuks suurt ei jäägi.

Maris ütles ...

Lasteaed on ikka meeletult odav teil. Mul läheb kahe lapse arve kuus üle saja euro, kui nad kõik päevad kohal on. Seal sees siis kohamaks ja söök.

ShoppingQ ütles ...

Nii tihtipeale ju ongi inimestel, kes elavad üüripindadel ja teenivad miinimumi. Meil on veel hästi tõesti. Inimene, kes käib ikkagi täiskohaga tööl, peaks suutma oma palgast maksta maksud ja saama veel elada ka. Kahjuks see nii ei ole.

Anonüümne ütles ...

Lasteaed on küll super odav, mul lapsel kohatasu 42€, lisaks 2€ iga toidupäeva eest.

ShoppingQ ütles ...

Meil on ta tõesti soodne. Ma saan küll valla poolt lasteaia toidutoetust 50% ulatuses (13,50), mis on ka suureks abiks, aga kui see 13 juurde arvestada, siis on ikkagi Eesti üks soodsamaid lasteaedu:)

ShoppingQ ütles ...

Meil kohatasu 9.59 EUR-i. Tõuseb septembrist, aga mitte märkimisväärselt.

ShoppingQ ütles ...

Päeva toiduraha (H,L,Õ) on 1.50 EUR-i

Efka ütles ...

Ma just sellel põhjusel panin oma lapsele ka kuupõhise neti. Kui ikka nutitelefon juba on siis mina teda nii palju küll ei usaldanud, et tal seda pole, kunagi ei tea, kuidas võib kogemata nett sisse minna. Meie nipp on lihtsalt hetkel see, et tema ei tea, et tal nett on. Tema teab, et saab ainult wifit kasutada :D

ShoppingQ ütles ...

Väga kaval:)

Maris ütles ...

telefoni koha pealt on meil diil ja mingi pakett, kus Internet on tasuta, 100minutit tasuta, 100 smsi tasuta ja kuuarve on 3,98. Kui suvel poiss telefoni saab (läheb kooli ja siis lubasin talle sünnipäevaks osta), siis kavatseme talle sama paketi võtta.

Kaisa ütles ...

Jaanika, mu tehtud Diili pkkumine kehtib...

Kata ütles ...

Mul on näiteks ühe lapse kohta vaja maksta ca 100€ lasteaeda juba iga kuu, no see jääb küll mõni euro alla aga ümardatuna. Trennid lastel ka sinna poolesaja kanti kuus kokku.
Kusjuures elektriga meil sama, et jaanuaris kulus rohkem. Üldse ei saa aru kuidas, ilmselt on ikka jaanuaris kallim hind olnud. Detsembris põlesid kõik jõulu tuled ja viled jms ka, lisaks sai palju-palju-palju praeahju kasutatud ja elektriradikat nii mõnelgi korral külalsiteruumi lisakütmiseks.
Ühest palgast jagubki napilt arveteks, talvel võib mõnikord puudugi tulla ja teine palk siis jääb elamiseks. Üksi küll ei tea kuidas saaks. Toetusi meil loota pole, kuna palgad on riigi silmis ju tohutu suured ja lapsi vähevõitu.
Mis seal ikka, rabeleme edasi :D

ShoppingQ ütles ...

Kaalun seda tõsiselt:)

ShoppingQ ütles ...

Normaalne see igatahes ei ole. Eriti elektrihind. Ja lasteaed on ka ikka üüratult kallis teil!

Anonüümne ütles ...

Interneti päevapiletid on tõesti kallid ja võivad arve suureks ajada. Samas Tele2-s on küll võimalus internetti piirata, kuid taaskord see maksab (üks number u 7€). Kui tohib küsida, siis miks just EMT? Kas levi on kõige parem sellel? Elisa ja Tele2 on tunduvalt soodsamad.

Samuti soovitan küsida personaalset pakkumist. Kui nad niisama küsimise peale ei paku, siis mine teise operaatori juurde sooviga kõik oma numbrid üle tuua. EMT helistab sulle kindlasti paari päeva jooksul. :D Saad soodsama paketi, kui kodulehel neil on üleval ning ehk teevad ka tasuta interneti piiramise (ehk ikka pakuvad?). Nõme on küll kaubelda, aga seda teevad paljud ja pikas perspektiivis tasub teile kindlasti ära. :D

Kata ütles ...

Tartus lasteaia kohatasu 58.sentidega ja söök on meil 1.64 päevas. Kokku tuleb kui kõik päevad kohal käia 95€ ja mingid sendid ilmselt. Ma proovin alati kiirelt ära unustada mis üüratu papp sinna teele läks peale ük tegemist. Ja no mulle pole enam oluline kas 95 või 100, selle summa juures see viiekas enam midagi ei päästa küll.
Kusjuures pr Tiina Teppan, kes tegeleb LV-s muuhulgas ka lasteaia asjadega on arvamusel, et see kohatasu on veel isegi liialt madal, et isegi maksab linn veel liialt palju lapsevanema eest. Lisaks on see seotud ka miinimum töötasuga, nii et kui tõuseb miinimumpalk, siis tõuseb kohe ka lasteaia arvel olev summa, aga minu palka ei tõsta keegi selles rütmis, mina pean ikka sama summaga hakkama saama jätkuvalt.
Tahaks nii elada, et saaks kõik kulud kaetud ilma, et peaks kohutavalt laveerima, et mis kuus ja kuidas midagi teha. Ma ei räägigi iluteenustest ja puhkusereisidest, vaid näiteks maja soojustamisest ja hambaravist. Et saaks elamisväärseid tingimusi luua ja kui sinna juurde vaja ka hambaid remontida, või autot putitada (ka kulukas lõbu), saaks ka seda ilma söögirahast kulutamata teha. Veidike võiks samas olla võimalik säästa, aga hetkel küll kuidagi välja ei mängi, kui mõned kuud õnnestubki, siis ikka tekib mingi segane väljaminek ja sinna need säästetud eurod kaovad. Oled veel rõõmus, et oli kust võtta.

Kirjatsura ütles ...

Lasteaed on teil küll olematu hinnaga. Tallinnas on 2 lapse lasteaiamaks 150 euri kindlasti. Ainuüksi pearaha on 41 euri lapse kohta + toiduraha. Laste trennid igakuiselt ca 100 euri + veel 110 euri ühe lapse logopeed (juhhei, meie ravikindlustussüsteem, mis jätab kõneraskustega lapse sisuliselt ravita, kui vanemal pappi köhida pole). Elektriarve ajab talvel nutma, külmema ilma korral kindlasti kolmekohaline.
Aga telefoni eest maksad sa küll liiga palju. Ma vatran kuus tundide viisi töökõnesid ja üle 10 euri on arve harva, EMT.

Kata ütles ...

Jaa, logopeedi juurde olen minagi viinud ilmselt juba korraliku auto jao eurosid. Riiklikust süsteemist pole võimalik mitte mingit abi saada kui on tegemist raskema probleemiga. Võimalik, et mõni üksik hääliku seadmine on seal jah võimalik, aga kui vaja kõike putitada, pole mõtet hakata oma närve kulutamagi.

ShoppingQ ütles ...

Internet telefonis on see mis maksab. Kõnesid nagu polegi eriti. EMT-l on ainuvõimalik levi meie kandis.

ShoppingQ ütles ...

Meie lasteaias on logopeed kohapeal tööl ja Meena sai tänu logopeedile R- tähe päris kiirelt kätte. Ja tasuta.

Kata ütles ...

Jep, kui on mingi üksik täht, mida laps ei oska, siis aitab lasteaiast tavaliselt küll. Mul siin on raskem juhus käsil ja ma olen täiesti veendunud, et ainult tänu eratundidele on see laps õigeks ajaks kooliks valmis kõne poolest. Rääkima hakkas alles 4a4k vanuselt ca. Enne seda oli paar üksikut sõna, enamus "juttu" oli üks suur mm-mmm-mhh-mmm jne.

Kirjatsura ütles ...

Ojaa...üksiku hääliku saab logopeedi juures odavalt korda, aga mu ühel kaksikul oli puudu pool tähestikku. Kõnehilistumine ja nõrgad suulihased. Kolmas aasta läheb logopeedi juures käia 2xnädalas pidevalt. Alles nüüd on nad jõudnud r-häälikuni. Ja ta saab kohe 6.

Unknown ütles ...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.