Küsimused mulle

27. detsember 2015

Aasta viimane pidu

Ongi aeg sealmaal, et võin aasta lõppenuks pidada. Kõik tähtsad asjad on tehtud ja süda on rahul. Nüüd võib uus aasta tulla.

Täna sai lõpuks teoks üpris pikalt juba ette planeeritud Meena sünnipäevapidu. Sünnipäev oli tal tegelikult juba 18- ndal, aga et soengutegijal oli graafiks tihe ja esimene vaba aeg oli 27- ndal, siis tuli plaane natukene ümber teha. Ja polnudki tegelikult paha variant. Kiired ajad seoses jõuludega olid möödas ja oli paras hingetõmbehetk veel  vahel. Mulle tundud, et kutsutud külalistele see kuupäev päris sobis, sest 11-st kutsutust oli kohal 9, mis pole üldsegi paha tulemus.


Kutsetest niipalju, et tellitud sai need aegsasti Hiinast. Ikka Elsa teemalised, aga inglise keelsed. Võtsin päris pikalt hoogu ja murdsin pead, kuidas ma selle keeleprobleemi lahendan. Ei hakka ju võõrkeelseid kutseid laiali saatma. Kaanepilt iseenesest oli armas ja kinnitusviis samuti.

Võtsin siis nädal enne pidu asja tõsisemalt käsile ja tegin ära. Kleepisin ja kirjutasin, lõpptulemus sai minu arust päris okei. Kutsed said laiali jagatud ca. 9 päeva enne sündmust ja lapse tulekust või mittetulekust palusin teatada paar päeva enne pidu.

Lapsevanemad olid päris hoolsad, oli vaid päevane hilinemine mõnel teatamisel, aga kõik klappis väga hästi. On ju teada tuntud probleemid, et peetakse pidu ja kohale tuleb heal juhul vaid paar kutsutut. See oleks küll sünnipäevalapse suhtes väga alatu.

Kõik olid täpsed ja kenasti kohal, kes tulla lubanud olid. Suur aitäh, et Meena jaoks nii olulise sündmuse meeldejäävaks tegite. Ikkagi viimane lastaia-aasta ja esimene kogemus väljaspoolt perekonda külalistega pidu Meena jaoks. Minu jaoks ka.

Pidu hakkas kell 13:00 ja lõpu orientiiriks oli kell 19:00. Soengutegija tuli kella 14:30-ks ja kella 19:00-ks olid kõik 10 last omale saanud soengu ja näomaalingu. Maksis see lõbu mulle 60 eurot, mis on väga normaalne hind minu arust, kui arvestada, et inimene tuli kohale kuskilt Põlva kandist. Ma olen väga rahul ja ma arvan, et pisikesed külalised samamoodi. Soovitan soojalt, kel huvi, Birgit Truus teeb teie lapse sünnipäeva eriliseks.



Söögiga, nagu arvata oli, ei tasu üle pingutada. Meie laual olid kõige minevamad asjad friikartulid, isetehtud raffaellod, besee, kartulikrõpsud,Tarhun, pirnilõigud, viinamarjad, tarretis ja värske kurk. Makaronisalat oli ka, aga seda tõstis endale vist vaid paar last. Brokkoli, lillkapsas, kaalikas, porgand ja paprika nii popp ei olnud.







Kui aeg tordi käes oli, siis seda soovisid vaid mõned lapsed. Kõhud oli head paremat täis ja nälga lihtsalt polnud.



Mängisime ka ühe mängu ja iga laps sai kinnisilmi Olafile nina külge panna...juhuu.


Õues käisime tiiru, vaatasime, kuidas saag metsas töötab ja kas kiisud ka näole annavad.





Kiisusid nägime  vaid vilksamisi, sest nemad panid kabuhirmus peitu, kui nii suur hulk lapsi toast välja tuli. Musta kiisu saime natukeseks ära meelitada ja süles ka hoida. Ühe lapse jaoks oli see elus esmakordne kogemus kassipoega nii lähedalt näha ja veel silitada ka.

Toas pandi kokku puslesid, mängiti peitust, vaadati Meena nukumaailm üle ja tegutseti seal, Stigi koopas leiti ka tegevust. Paar last tundsid ka igavust, aga püüdsin neile kohe tegevust leida, et kodumõtted mujale saada.










Üritasin ka fotoseina teha, aga eriti õnnestunud see ei olnud.




Õhtu lõpetasime õues, kus lendas taevasse Kaisa kingitud ilutulestik. Väga asjakohane kink ja rõõmu said sellest päris paljud.

Ilus pidu oli! Võib-olla saab see isegi traditsiooniks, aastalõpupidu Meena juures. Stigile see väga meeldiks:) Stig tundis ennast täna vägagi häasti nii suure hulga tüdrukute seas ja tal oli vist kokkuvõttes kõige lõbusam:D

23 kommentaari:

Kaisa ütles ...

Väga hea mõte ilutulestik ära kasutada!

ShoppingQ ütles ...

Ideaalne sellise vahva päeva lõpetuseks. Aitäh Kaisa!

Anonüümne ütles ...

Aga kuhu jäi pilt kus ka "eks" peal? :P

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti on olemas ka lapsevanemate nõusolek laste piltide avalikustamiseks.
"Sõpradega jagamisel tuleb vaadata, kes on videole jäädvustunud ja kellele ning kuidas seda jagatakse. Ise enda kujutisega võib igaüks teha mida ta iganes soovib. Pilte, videot sõpradest võib jagada nende samade sõpradega. Aga ilma sõbra nõusolekuta ei tohiks seda videot jagada muudele inimestele. See kehtib ka piltide ja videote ülesriputamisel suhtluskeskkonda või ükskõik kuhu mujale internetis (blogid, pildipangad, foorumid, Youtube)." http://www.aki.ee/et/uudised/uudiste-arhiiv/uut-kodulehel-kaamerate-kasutamise-juhis

Anonüümne ütles ...

Kuhu teised lapsed läksid peale Stigi? Vanavanemate juurde või? Väga lahe sünnapidu! :)

ShoppingQ ütles ...

Kõik lapsed olid kodus ja mängisid jõudumööda ka Meena külalistega.

ShoppingQ ütles ...

Loodetavasti jah:)

ShoppingQ ütles ...

Kuhu ta siis jääma pidi?

pherenike mercury ütles ...

imeilus sünnipäev. Näitasin oma lastele ka neid fotosid ja mölemad hakkasid ütlema et issand kui lahe..tahaks ka sellisele sünnipäevale....Ei, köik super-vahva...väga tubli ema...viimase-peal orgunn !!! pahasoovlikule anonüümosele...et sa lämbuksid oma kurjusesse...

Qing-Yuan Wu ütles ...

küsija tahtis teada seda, et miks nendel fotodel puudub keegi "eks". "eks" on igal sinu fotoseerial olemas siis nüüd ei ole. kuhu ta siis jäädi :D:D

ShoppingQ ütles ...

Kellelgi ikka väga kriibib miskit :) Ei tea kellel küll?

kristi ütles ...

Väga armas ja tore blogi on Sul Jaanika, inspireeriv oled oma ettevõtmistega! Kuidagi ebakohane on lugeda sellisest kohast kellegi väiklase anonüümse kiuslikke kommentaare, eriti veel loo alt, mis kajastab toredat lapse sünnipäeva!

ShoppingQ ütles ...

Aitäh Kristi!
Jäi mullegi arusaamatuks, miks selle postituse all oma kibestumust välja elatakse.

Toredat vana-aasta lõppu Sulle ja ilusat uue algust!

Hundi ulg ütles ...

No ma ei tea ... Minu arust on selle laste piltide avaldamise /mitteavaldamise jandiga mindud liiale. Tegelikult võiks ju lapsele siis kodunt väljudes burka pähe tõmmata kui nii hirmsasti kardetakse, et ta kuhugi pildile jääb. :)

Qing-Yuan Wu ütles ...

misasi siin kiuslik oli? kas see kui keegi seaduspügalaid meelde tuletab? kas ärritas et seda tegi anonüümne ja mitte näiteks Eesti Politsei? paljud lapsevanemad ei soovi oma lastest pilte avaldada ja seda soovi tuleb austada! küsiti kas lastevanemate luba oli olemas ja blogija vasta et jah. kus kohas see kius oli? tondinägijad rahunege maha!

ShoppingQ ütles ...

Sulle soovitaks ka maha rahuneda, ei näe mõtet niisama tõmmelda, ei oma seaduse pügalate ega " eksidega". Milleks?

Anonüümne ütles ...

Palju õnne Meenale, kas rahakassa ring sai ikka tehtud?

ShoppingQ ütles ...

Mida see peaks täpsemalt tähendama?

Qing-Yuan Wu ütles ...

aga mina ei tõmblegi niisama, ära omista oma tegevust minule :). see seaduse pügal ei kuulu minule. õnneks või ka kahjuks sa just minu seadusi veel ei tea :) rõhk on sõnal veel :) ja keegi ennem küsis sinu soome ehitaja järgi aga sa ei saanud aru ja ma aitasin lahti seletada. kui sa nägid selles tõmblemist siis minu närvid on korras :)

lilleriin ütles ...

See anonüümne tundub Perekooli ahvina. Ahvi kommentaarid on sama madalalaubalised, kuigi ennast suureks satiirikuks ise peab. Kui silmaring inimesel on nii lai, et oma nina kogu aeg sinna vastu ära lööb, siis pole midagi teha. Kahju, et ära blokkida ei saa, mind häirib juba, et iga jutu lõpus mingi anonüümiku kakalõhnaline kommentaar vastu haiseb.

T:) ütles ...

See anonüümne isik vajab lihtsalt ravi. Ilmselt mees peksab ja lapsed jonnivad, et elab ima tigedust välja sellises ilusas kohas:)
Sa oled imetlusväärne naine, suudad kõike nii hästi korraldada ja läbi mõelda. Mina oleks 5 lapsega ilmselt ammu " hullumajas" aga sina tundud stoiliselt rahulik.
Palju edu!

Qing-Yuan Wu ütles ...

miks vajab keegi kes seadusi meelde tuletab ravi?? kas politsei kes peatab sind kinni vajab ka ravi?? kas maksuamet kes tuletab igal aastal tule deklareerimisi meelde vajab ka ravi?
mõni ei saa ühe lapse kasvatamisegagi hakkama, kahest rääkimata!! nõrgad olete kes räägite viie lapse puhul hullumajast :P

Anonüümne ütles ...

Ma lisan nüüd oma küsimuse juurde selgituse. Ma ei tunne seda pere isiklikult. Elan teises Eesti otsas ning vahel-harva satun seda blogi (tänu ühele sõbrannale) lugema. Kuna ma olen jurist, siis viide kehtivale kaamera kasutamise korrale tundus kohane, eelkõige seetõttu, et inimene ei pruugi seadust tunda, kuid mittetundmine ei vabasta kedagi vastutusest. Selliste avalikku ruumi ilma nõusolekuta üles riputatud piltidega on ennegi pahandusi olnud.
Kus on kriitika, mida ustavad jüngrid üritavad mulle kaela määrida? Elades Eesti õigusruumis, on kodanik kohustatud jälgima haldusterritooriumil kehtivaid seadusi. Vahet pole, kas tegemist on liiklusseadusega, toimetulekutoetuse taotlemise korraga või kaamera kasutamise korraga. Seaduskuulekas kodanik enne uurib, kas tema kavandatav tegevus on seaduslik või millised meetmed on tarvis kasutusse võtta, et tegevus seadustada. Ei ole vast kuigi keeruline lisada sünnipäevapeo kutsele märge "peol tehtud pilte eksponeeritakse avalikus internetiruumis leheküljel see-ja see" ning lasta lapsevanemal otsustada, kas selline teguviis on talle sobilik. Seaduse ees on kõik võrdsed. Siin ei loe ei viis last ega ka see mitte, kui inimene ise loeb ennast kõikidest seadustest kõrgemal olevaks. (Muide, kas blogipidaja teab, et toimetulekutoetuse tuluarvestusse tuleb kirja panna kõik tulud, ka need, mis on teenitud koduse äritegevusega või mis on saadud kingitusena? Seda, millised sissetulekud arvesse ei lähe, saab vaadata siit: https://www.eesti.ee/est/toetused_ja_sotsiaalabi/toetused_ja_huvitised/toimetulekutoetus Kui inimene esitab valeandmeid või varjab oma tulusid, on KOV-il õigus toetuse maksmisest keelduda ning valedel andmetel põhinev toetus tagasi nõuda. /Märkus tehtud seetõttu, et mõtleksite oma blogipostitustes järgi, kas teie postitust ei saa mitte kasutada kirjaliku tõendina selle kohta, et olete teeninud/saanud tulu, kuid ei ole seda toetuse taotlemisel kirja pannud. Veelkord kordan: seadused on kõigile ühesugused ja sellist asja nagu "toimuetulekutoetuse lisa" ei ole ega saa õiguslikus mõttes olemas olla.)