Küsimused mulle

16. november 2016

Projekt: KÖÖK

Kirjutan natukene lähemalt oma unistuste projektist, millest ma olen juba pikalt unistanud ja milles ma üldse ei kahelnud, et see kunagi teoks saab, ükskõik siis kuidas. Iga asi omal ajal.

Tõsisemalt alustasin ma asjaga tegelema suvel, kui käisin pangas konsultatsioonil, et uurida laenutingimusi. Oli selge, et omal mul sellist raha ei ole tagataskust võtta, et asja põhjalikult teha. Ja niisama tapeeti vahetada ma ei soovinud. Köök oli meiel majas ainuke ruum, mis õhkas külma, põrand oli konarlik, seinad lasid tuult läbi ja üleüldse üks suur jahutav element majas. Soe oli ainult siis, kui tuli pliidi all oli.

Panga peale ma eriti ei lootnud, aga oli huvitav, mida nad välja pakuvad. Laenuintressid olid kõrged ja kui ma oleks soovinud 7000 eurot neilt laenata 2 aastaks, oleksin intressideks maksnud ca. 1500 eurot. Päris arvestatav summa. Väiksema intressi puhul oleks jällegi olnud vaja oma kodu panti panna pluss veel enne kõik hooneregistris arvele võtta, kindlustada jne. Tohutu asjaajamine. See on vaja kunagi küll teha, aga praegu mul selleks aega ei ole. See on tulevikumuusika.

Ühesõnaga langes variant "pank" välja. Õnneks läbirääkimiste käigus õnnestus mul raha laenata pereringist. Tegin laenulepingu ja rahastus oli olemas, ilma intressideta, 7000 eurot 2 aastaks kuumaksega 300 eurot kuus. Selleks olen ma võimeline küll, isegi siis, kui peaksin töötuks jääma. Aga mõtleme positiivselt.

Raha rahaks, aga järgmine keerulisem samm oli ehitaja leidmine. Otsisin Sakalast ühe ehitaja ja helistasin. Kui ma nende hinda kuulsin (ca. 150 eurot m2) ja nurinat, et Viljandist ehitama tulla on päris pikk maa (mina käisin tol ajal iga päev Viljandis tööl), siis jäi nendega asi kohe katki.

Kogusin ennast mõned nädalad ja otsisin uue numbri. Helistasin ja saime kohe niikaugele, et oldi nõus objekti vaatama tulla. Ei mingit vingu. Andsin siis teada, mis töid teha vaja on ja sain mõne päeva pärast ehitajate pakkumise - 1800 eurot. Arutasin asja targematega ja jäin nõusse. Sõlmisime lepingu ja käed olid löödud. Ehitajad olid platsis täpselt 31. oktoobril nagu lubatud. Üldsegi esmane mulje sõna pidamisest on väga oluline, see tekitab kindlustunnet.

Ma ei hakka rääkima, kui kohutav oli pilt, kui ma esimesel päeval töölt tulin. Terve elamine paksu tolmu täis. Ja mis kõige hullem, see jätkus järgmisel ja ülejärgmisel päeval. Ja siiamaani on mul iga päev koristamist ja ikkagi on kõik nii jube. Aga töö edenes. See leevendas. Ükskord see kõik lõppeb ja siis saab siin korra majja lüüa. See oli mu ainuke lohutus.

Samal ajal, kui ehitus algas, hakkasin tõsisemalt ka köögimööbli peale mõtlema. Olin päris palju juba eeltööd teinud, kui lõpuks taipasin, et kõige lihtsam on minna siiski meie kodulinna Viljandisse oma mõõtudega ja panna esialgne plaan paberile. Kuskilt kaugelt mööblit tellima hakata ei olnud mõtet.

Firma, kuhu ma esimesed sammud seadsin, oli Trinity-K OÜ. Nemad on Arensi edasimüüjad ja väga kompetentsed sel alal. Asjaajamine ja suhtlemine käis kiirelt, ei mingit venitamist. Lõpuks sai lõplik plaan paika, hinnapakkumine sobis ja sõlmisin lepingu. Kohe samal päeval käis kohal ka mõõtja, nii et ei ühtki paha sõna.

Teise hinnapakkumise võtsin Baltest mööblist. Mu süda hoidis küll Trinity poole, aga popp on ju mitmest kohast pakkumine võtta. Kuna stiilid mööblitel oli totaalselt erinevad, siis ega siin võrrelda ka midagi ei ole. Trinity pakkumises on materjalid kvaliteetsemad + lükanduks sahvrile, aga hind oli enamvähem samal tasemel. Polnud raske otsustada.



Trinity-K köök
Baltesti köök


Nüüdseks on suurem töö tehtud, köök on tellitud, 50% sissemaksust tehtud, tuleb vaid kannatlikult jaanuari lõpuni oodata ja ilma mööblita hakkama saada. Oh, lahedad jõulud tulevad meil:)

Köögi remont veel käib. Eilse seisuga oli pilt selline...





Jaskari kätetöö:)
On mis on, aga põrandad on meil nüüd soojad, seinad samuti soojad ja sirged, mõnusad laiad aknalauad, lakke tulevad LED tuled, pesumasin saab omale koha sahvris...õnneks pole palju vaja:)

Eelarveliselt olen ma juba lõhki. Kui köögi teise poole veel tasun, siis pean juurde maksma veel ca. 400 eurot. 700 eurot olen juba lisanud. Nii et kokku peaks kõik see lõbu maksma minema 8100 eurot.

Pildid töö käigust...








14 kommentaari:

Kaisa ütles ...

Uhh, juba tahaks, et kõik oleks valmis ja saaks külla tulla!

ShoppingQ ütles ...

Vahva:)Tere tulemast!

Ülle ütles ...

Kindlusta ikka maja ära, see ei ole asjata kulu. Ma ei julgeks maamajas ilma eladagi. Arvestades kui palju majja tööd ja raha on läinud ja et uut mina ei jaksaks oma rahast enam teha, vaevalt et sinagi uut suudad. Meil on maamaja alati kindlustatud ja korterid ka. Äike, torm, voolukõikumune jms.

ShoppingQ ütles ...

Kindlustamiseks on vaja kindlasti maja ksutusloa olemasolu (tuletõrje, elektriprojekt jne.). Kui kõik valmis saab, siis hakkan neid asju ajama.

ylle ütles ...

Ma ei teadnudki et praegu seda küsitakse, meil Ergos väga pikka aega tehtud, tuletõrja ja elektriprojekti pole küll küsitud. Pildid tehti, uuriti kas alaliselt elatakse, korstnapühkija käib küll iga aasta ja seda võivad nad küsida aga muus osas ei osanud arvatagi, et see uute lepingute puhul nii tõsiseks on aetud.

ylle ütles ...

Tüüpilise eestlasena hakkasin kohe targutama, selle asemel et kiita Su tublidust. Kõik need sammud : töö leidmine, tööle jäämine ja enda "üles töötamine", koduremont, igale lepsele aja leidmine, see sünnipäevareis, asjalikult koostatud ülevaade Riia lennujaamast (seda kavatsen ka kasutada, meie jaoks on samuti Riiga lähem kui Tallinnasse minna) See kõik kokku on üks suur innustav lugu. Alati, kui keegi hakkab Kodutunde perede kohta üldistavaid arvamusi pilduma, räägin mina neile Sinust :) Ainult need,kes mimgigi perioodi oma elust on üksikemad olnud, saavad sellest päriselt aru. Jah, kõik teevad vahel valesid valikuid aga selle asemel et oma rasket saatust kurtma jääda, suudavad ühed inimesed enda kokku korjata, pea püsti lüüa ja edasi minna.

Kris ütles ...

1800€ võeti põrandad üles ja valati, see on siis ainult tööraha eks? :) Kas sul maja korraga pole sirgu aetud, vaid tuba haaval? Kas seinte vajumine on tugev?

ShoppingQ ütles ...

1800€ on vaid tööraha. Lõhuti kõik vana välja, põrand sai uued talad, soojenduseks 100-se penoplasti, 22 mm OSB plaadi peale. Seinad said 100-se villa, kipsplaat peale, pahtel, värv. Lakke kips. Uus elekter kogu kööki ja sahvrisse. Laminaat, liistud, aknapõsed,soojamüüriümrus vanast krohvist puhtaks. Palgid puhastati. Tulevad veel uksepakud, ukse põsed, tuled-lülitid. Kõik töömeeste paigaldada.
Maja pole üldse sirgu aetud, pole minu arust vajadust olnud. Nii halvas seisus ta ei olnud.

Kris ütles ...

Kas sa oled hinnata ka lasknud, et kas vajaks sirgu ajamist või oled puhtsalt enda silma järgi vaadanud? Meil samas mõned uksed nii viltu, et tuleks nagu tõsta, osad jälle ütlevad, et ei ole tarvis. Aga uut ust ju ette ei saa panna kui palgid kõik kreenis :P

ShoppingQ ütles ...

Jään sulle vastuse võlgu, ses mul eriti uksi ei ole ja kui on, siis need küll käivad, pole probleeme olnud. Kui aga sahvri ukseauku praegu vaadata, siis see on küll viltu.
Aga jah, ei ole siin keegi midagi hinnanud, lihtsalt ehitame:D

Anonüümne ütles ...

Äge, kas oled mõelnud kuidas viimistleda tasapinna ülemiste kappide vahelist pinda ? Ma ei leidnud kuidagi midagi ja plaatida ei soovinud, seinad kõverad , lõpuks jõudsin fotoklaasini ja selle palusin ka Arensil paigaldada ,kiidan taevani , hooldus ,kõik pritsmed vaid natuke aknapesuainet ja mikrofiiber lapp ja kõik särab .Minul laiub moonipõld nüüd , aga pilte on miljoneid ja saab ka lihtsalt klaas ja mõni äge tapeet all ;)

ShoppingQ ütles ...

Ma olen ka klaasi peale mõelnud. Kui asi sealmaal ja natuke raha veel suudan leida, siis otsustan.

Anonüümne ütles ...

Sinna jah veel aega ,mul soovitati oodata seni tellimisega kui kapid täpselt paigas ja siis uuesti mõõtsime . Igasugu asju võib ette tulla paigalduse käigus ja klaasi ümber lõigata ei saa ;)

Maire ütles ...

Maja kindlustamiseks ei ole vaja, et maja oleks valmis, mitte mingit kasutusluba pole vaja. Kindlustatakse ka ehitusjärgus maju, sest just ehituse ajal on risk näiteks tulekahju tekkimisele väga suur. Päris tühjad müürid ei või olla, aga kui maja on juba olemas - seinad, katus jne ja tehakse sisetöid, siis tuleks kohe kindlustada. Minul on oma pooleliolevatel majadel alati olnud kindlustus ja iial ei julgeks niimoodi riskida.Hetkel toimub remont ju ainult ühes ruumis, see ei ole kohe kindlasti kindlustamisele takistuseks.