Küsimused mulle

11. juuni 2018

Metsi kaardistamas

Eile, kui ema juures lumepallid valmis said, kõht täis söödud, mõtlesime, et võiks ju veel midagi ühiselt teha. Ema on ikka mures, kas piisav õunasaak sügisel tulemas on, nagu oleks tal kõike vähe ja jube palju oleks vaja kõike sisse teha. Ise üksik pensionär - ei tohiks ju seda tarbimist nii palju olla. Aga vanainimese asi:D Nii vana ta muidugi ei ole ka veel, lubatakse isegi bussirooli veel. Aga igasugune mure tal aia-ja metsaandide osas on.

Käisime siis kõrval talus vaatamas, kuidas sealse aiaga lood on, kas õunapuud ka kannavad sel aastal. Eelmisel aastal ta sinna ei jõudnudki, elu pidavat nii kiire olema. Päris suvalises kõrval talus me muidugi ei käinud, see kuulub emale, on sinna sisse kirjutatud. Maja on, aed on, põllumaad ka. Kõik on kinni kasvanud. Stig võrdles seda kohta seal dzhungliga. Maja ümbrus on kibuvitsa täis visanud, seega väga kaunis kõik:)




Kahjuks (õnneks) sel aastal selles aias õunasaaki ei ole, saab minu aiast oma õunad. Minul paistab sel aastal hea õuna-aasta tulema. Eelmisel aastal oli mõnus rahu, ei mingit mädade õunte koristamist õunapuude alt. Käib see õunasaak ikka üle aasta meil külas.

Ka sellest käigust jäi meile väheks. Me oleme emaga ses mõttes sarnased, et kui midagi pähe tuleb, siis kohe teeme. Ei mingit plaanimist pikema aja peale. Mõeldud tehtud. Viisime vingupunnid koju (Stig ja Meena) ja läksime vaatama, kus asuvad parimad maasikalangid sel hooajal. Alustasmine Lätimaaga. Avastasime uusi teid, mõni seenemets jäi silma, aga ei ühtki head maasikakohta.

Siis kolasime veel Eesti poolelt ka meie vanad head metsad ja rabad läbi. Mustika-ja pohlakohad on teada. Pohlad õitsevad kenasti. Iseasi, mis neist selle kuivaga välja tuleb. Mustikad on rohelised alles, aga otsas paistab neid olema. Jällegi, vihma oleks hädasti vaja. Nädal aega peaks jutti sadama, siis oleks juba päris hea.


Pohl õitsemas

Mustikapunnid

Metsmaasikad väga punnid alles metsa all
Ema asus kohe omale igasuguseid ravimtaimi varuma. On kohe selline komme, et kõike on vaja kokku kuhjata. Kurtis veel pärast, et nii vähe taimi sai. Tema tunneb kõik taimi ja teab, mis mille vastu hea on. Kodus on tal kuhjade viisi erinevaid ravimtaimi ja mulle saab ka ikka aegajalt mingit segu sisse joota.





"Jänesesabad"
Nende tuttidega taimede kohta rääkis ema, et kui nemad väiksed olid, siis korjasid nad neid tutte padjatäiteks ja kutsusid neid "jänesesabasteks". Olid sellised ajad, et midagi paremat lihtsalt ei olnud. Madratsitesse pandi rukkipõhku.


Turbarabas käisime ka. Praegu on nii ideaalsed ilmad turba freesimiseks, et isegi nädalavahetusel töö käis.


Ja väljasõidu viimases etapis nägime põdra ka ära. Tundus nooreke ja lasi meil ennast imetleda.


Nüüd siis jääb üle oodata, kui marjad valmivad ja siis oskan ma juba omal käel ka õigeid marjakorjamiskohti leida. Ega mul eriti seda vaistu ei ole. Mina kihutan ikka kõik langid jala läbi ja kui kuskile marjade otsa komistan, on hea. Ema aga oskab juba distantsilt hinnata, mida kust saab. Tema ongi mulle suurema osa headest marjakohtadest kätte juhatanud ja tihti ka kaasa vedanud.

Kommentaare ei ole: