Küsimused mulle

8. jaanuar 2019

Minu keskkondlik jalajälg

Olen seda siin varemgi maininud, et poes müüdav öko toidukraam on minu jaoks üks paras bluff. Usun ainult sellisesse ökosse, mida ise kasvatanud olen ja tean, et ma pole mürke-väetisi kasutanud.

Toit-toiduks. Näpuga järge ei aja, aga hindan omatoodangut, poest ostan ka kraami igasugust, kui vaja. Mingi fanatt ei ole.

Pesuvahenditeks kasutan ma juba aastaid eranditult loodust säästvaid tooteid. Sünteetilised lõhna-ja värvained on minu puhul välistatud. Persil, Ariel jne. - täiesti out minu puhul.

Oma juukseid olen pesnud kuskil 4-5 kuud juba seebiga. Alguses kasutasin selleks tõrvaseepi, kui see otsa sai, hakkasin peseme kitsepiimaseebiga. Kenasti hakkab vahutama ja juuksed jäävad puhtad. Algul proovisin küll õunaäädika lahusega loputada, aga ei näinud sellel mingit mõtet. Seep tuleb ka ainult veega loputades välja.

Mõnda aega enne seebile üleminekut pesin pead ka munakollastega päris regulaarselt. Ühesõnaga shampooni järgi vajadust mul ei ole. Mõju kohta midagi õelda ei oska. Mõnevõrra vähem juukseid langeb välja ja mind rahuldab juba teadmine, et ei topi omale mingeid naftatooteid pähe ja kanalisatsiooni jookseb ka puhas loodus.

Näonaha hoolduseks olen kasutanud erinevaid asju...kookosrasva, oliiviõli, nüüd pikemat aega juba kanepiõli. Vahepeal tellisin ka ühe Eesti tootja näokreemi (LINK), mis sisaldas kanepiõli ja oli ka rosaatsea puhul hea. See probleem mul oli vahepeal väga aktuaalne. Nüüd on kuidagi vaibunud. Kas siis ilma tõttu (jahedamad ilmad), selle kreemi mõjul või hoopis sellepärast, et läksin puhtale kanepiõlile üle. Ei teagi. Varem oli nii, et kuhu iganes ma kohale ei ilmunud, kohe mainiti ära, et pidin "koledasti" õhetama. Nüüd pole ammu juba sellist komplimenti kuulnud.

Kreem sai mul kiirelt otsa ja uut enam osta ei raatsinud. Siis märkasin, et Ruhjas Top´is õlide riiulil oli igasuguseid õlisid pisemat sorti pudelites, kanepiõli nende seas. Nagu ikka, oli mul tol korral rahaline ressurss piiratud, aga pigistasin silma kinni ja ostsin tervelt 7.50€ eest omale 250 ml pudeli. Kodus valasin osa sellest ühte tühja juuksõli pudelisse, millel on mõnus doseerimispump ja nüüd on see minu uus "näokreem". Värskes salatis kasutan ka sama õli. Pole kordagi kahetsenud, et viimase penni hinge tagant ära andsin selle õli pärast. Ja kui nüüd nöonahk ka tänu sellele probleemne enam ei ole, siis puhas võit:)



Meigitoodetega olid mul ka kehvad lood. Mul ei olnudki neid peaaegu või siis oli juba ammu aegunud, hädaga kasutasin, kui vahest harva kuskile välja vaja oli minna. Sain ka ilma käidud muidugi. Soome reisi ajal nillisin laeva peal üht mineraaljumestusvahendit, aga no hind oli nii krõbe, et loobusin. Sain aga testida ja oli lausa vaimustuses. Võtsin omale kindlalt plaani Eestis silmad lahti hoida ja Tartu Kaubamajast ma peale äärmiselt pikka otsimist ja uurimist ostu ära tegin. Ostsin muid vidinaid ka ja kõik on siiani mulle väga vajalikud olnud ja kasutan intensiivselt ja olen ka kiidusõnu saanud, et näen nii ilus välja:D Ok, see kiidukukk on Meena olnud, aga teeb südame soojaks küll.



Tükk aega hiljem avastasin, et see Ontic mineraalne jumestuspõhi on Eesti toode ja julmusevaba:) Väga häid tooteid tehakse meil siin.

Ega muud eriti ei tarvitagi enda üles vuntsimiseks. Kui, siis kanamune oma kanadelt, kes pistsid terve penoplastist seina nahka - seega munad on suht penoplasti koostisega ja mitte niiväga ökod.

Kommentaare ei ole: