Küsimused mulle

18. märts 2014

Kõik hea ja kasulik porgandist



 Porgand on väga väärtuslik juurvili, mis on kasulik kehale nii sees- kui välispidisel tarbimisel. Porgandites sisalduvad A-, C- ja E-vitamiin, beeta-karoteen ja erinevad antioksüdandid aitavad tervendada ja hooldada nii nahka, juukseid kui ka küüsi. Porgandi regulaarne kasutamine hoiab eemale paljud nahaprobleemid, sest tugevdab naha kaitsevõimet, taastab loomulikku tasakaalu ja aitab kõrvaldada kehasse ladestuvaid toksiine. Paljudest nahaprobleemidest lahti saamiseks piisab vaid klaasitäie porgandimahla joomisest päevas.


Miks süüa porgandit?
Porgand sisaldab rohkesti karotenoide. Need on fütotoitained ehk taimedes leiduvad ained, mis aitavad toetada tervist: vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähkkasvajate vormidesse.

Karotenoidide tuntuimast esindajast — beeta-karoteenist, toodab organism A-vitamiini. Viimane on vajalik nägemisele ja tugevdab immuunsüsteemi. Kuumtöötlemine vähendab karotenoidide hulka, kuid muudab nad paremini omastuvateks.
Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.

Porgandit kasutatakse toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning paljude haiguste puhul. Taimravikirjandus pakub väga sageli porgandimahla kasutamist. Seda valmistatakse tavaliselt riivitud porgandist pressimise teel.


Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.

Porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võidelda kurgu-, bronhi- ja kopsuhaigustega. On üldse hea ülemiste hingamisteede külmetushaiguste puhul, milleks soovitatakse piimas keedetud riivitud porgandit või porgandimahla meega.

Porgandis leiduv pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes. Seedekulgla haiguste puhul (oksendamine) aitab porgand igasuguse toiduna.

Porgand soodustab laste kasvu ja arengut. A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist.




Kuiva ja kareda naha jaoks — purusta üks porgand blenderis hästi peeneks ja lisa sellele üks teelusikatäis oliiviõli. Sega hoolega. Pese nägu ja kanna saadud segu ringjate liigutustega nahale. Jäta 20 minutiks mõjuma ja pese külma veega maha. Korda seda hooldust vähemalt neljal päeval nädalas. Juba paari päeva järel märkad naha olukorra paranemist.
Jumet parandav hooldus — pigista paarist riivitud porgandist välja mahl ja sega purustatud kurgi ja ühe supilusikatäie hapukoorega. Kanna saadud mask 15-20 minutiks näole ja kaelale ning loputa maha. Selle maski regulaarne kasutamine teeb naha pehmeks ja toidab seda vajalikke toiteainetega, nii et nägu hakkab särama.
Noorendav mask — sega omavahel võrdsetes kogustes porgandimahl, sidrunimahl, nisujahu ja kohupiim. Hoia maski umbes tund aega näol ning loputa veega maha. Kasuta seda vananemisvastast maski kaks kuni kolm korda nädalas, et nahka pinguldada ja värskendada ning saavutada nooruslik jume.
Mask päikesest kahjustunud nahale — sega omavahel üks riivitud porgand, üks muna, suur supilusikatäis jogurtit ja üks supilusikatäis oliiviõli. Klopi segu kausis hästi kohevaks. Kanna mask näole ja kaelale ning lase 25 minutit mõjuda. Loputa sooja veega. Porgand aitab tuua välja naha loomuliku tooni ning selles leiduvad antioksüdandid parandavad päikesest kahjustunud ja vananenud nahka.
Ilusama meigi saavutamiseks — porgandist ja apelsinist pigistatud mahlasid omavahel segades saad hea värskendava vahendi, millega nägu enne meigi peale kandmist masseerida. See parandab vereringet nahas ja värskendab jumet, seega jääb ka meiki peale kandes tulemus kenam.

Rasusele nahale — sega riivitud porgandist, värskelt pressitud apelsini mahlast ja suhkrust kokku pasta ja kanna see masseerides näole. Loputa leige veega. See on tõhus hooldus naha liigrasususe korral.
Must- ja valgepea komedoonide vastu — sega üks riivitud porgand ühe supilusikatäie tuhksuhkru ja soolaga. Kanna näole ja lase 20 minutit mõjuda. Masseeri maski õrnalt ringjate liigutustega näonahal ja loputa maha. See on väga tõhus looduslik ja õrnatoimeline komedoonidevastane hooldus.
Lihtne juuste detox — selle imelihtsa juuste sügavpuhastuse tegemiseks vajad ainult porgandit. Riivi keskmise suurusega porgand peeneks ja masseeri puru juustesse. Lase umbes 15 minutit mõjuda ja loputa tükid juustest hoolega välja. Regulaarsel kasutamisel on tulemuseks saastest ja kemikaalidest vabad ja puhtad juuksed.
Porgandi-banaani juuksemask — purusta blenderis üks pehmeks keedetud porgand ja küpse banaan. Lisa kaks supilusikatäit maitsestamata jogurtit, paar tilka oliiviõli ja soovi korral ka kaks teelusikatäit mett. Sega hoolega kuni mask on ühtlane. Kammi juuksed ja kanna mask ühtlaselt peanahast kuni juuste otsteni. Kata juuksed vannimütsi või rätikuga ning lase maskil 45 minutit kuni kaks tundi mõjuda. Loputa mask hoolega juustest välja ja pese õrna šampooniga. Tee seda maski kord nädalas ja sinu elutud juuksed muutuvad läikivaks ja pehmeks. (Mesi lisab juustele sära, kuid kui sulle kleepuv tekstuur väga ei meeldi, siis võid mee välja jätta.)
Tumedamad piirkonnad küünarnukkidel ja kaelal (liigpigmentatsiooni korral) — määri küünarnukid mõne kehaõliga sisse ja hõõru peale riivitud porgandist, suhkrust ja soolast tehtud segu.
Määri kaelale veidi õli ja masseeri sinna riivitud porgandist, sidruni mahlast ja tuhksuhkrust tehtud segu. See aitab helendada neis piirkondades esinevat tumedamat nahka.

 Porgandi näomask — keeda kaks kuni kolm suurt porgandit ja tambi pudruks. Lisa hulka kaks supilusikatäit mett, üks supilusikatäis oliiviõli ja kaks supilusikatäit vett ning sega ühtlaseks kreemjaks massiks. Kui mask jääb liiga tihe, lisa vett juurde. Puhasta nägu sooja veega ja kanna mask 20 minutiks näole, kuni see hakkab tahenema. Loputa sooja veega. Seda maski vähemalt korra nädalas tehes ennetad kortsude teket ja tasakaalustad rasust nahka. 

Porgandi kokteil

Kokteili koostisained:
3/4 klaasi piima

1/4 klaasi riivitud toorest porgandit
1 tl mett
2 tl sidrunimahla


Riivitud porgand, mesi ja sidrunimahl segatakse, lisatakse piim.
 
 

Kommentaare ei ole: