Küsimused mulle

23. september 2014

Jõuluhulluse vältimine

Kohe hakkab lõppema september ja on õige aeg mõelda, kuidas ära hoida jõuluhullus ja korraldada toredad pühad kogu perele.

Enne, kui hakata muretsema, et kõik oleks täiuslik, tuleks maha istuda ja mõelda, mis muudab jõulud teie pere jaoks eriliseks. Ei ole mõtet täita teiste inimeste ootusi, jõulud ei ole võistlus, kes kulutab kõige rohkem -see on väärtuslik koosolemise aeg, mida ei saa osta ühestki mänguasjapoest. Ei maksa ennast süüdi tunda ega tekitada tarbetut pinget. Lapsed vajavad armastust, aega ja tähelepanu. Need peavad kauem vastu, kui mänguasi, millest nad peagi tüdinevad. Kogu aasta on ringi tormatud ja oldud liiga hõivatud. Koos "tõeliselt" aega veeta pole mahti olnudki. Jõulud on selleks õige aeg, et tagasi tuua osa perekonna ühtekuuluvustundest.

Tuleb oma prioriteedid paika seada ja eelarve paika panna. Tuleb välja arvutada, mida me sel aastal lubada saame ja kindlad piirid seada. Rohkem kulutamine tekitab alati süütunnet ja tekitab lisastressi. Ei tohiks olla üle jõu käiv, korraldada imelisi jõule eelarve piires, eriti, kui lapsed väikesed on. Kõikjalt võib leida mõistliku hinnaga suurepäraseid mänguasju. Kulutused tuleb lihtsalt tähtsuse järjekorda panna ja vajadusel hoida kokku millegi muu arvelt. Suitsetajad saavad näiteks piirata oma pahet ja selle arvelt natukene raha kõrvale panna. Mina võiks kodust vähem väljas käia, mis on ka üsna kulukas ja selle arvelt siis jõulueelarvet kasvatada. Praegu on paras aeg hakata mõtlema jõulukingitustele, et kõik viimasele minutile ei jääks.

Telekas jooksevad pidevalt uuemate mänguasjade reklaamid ja olen tähele pannud, kuidas Meena igale sellisele ahvatlusele reageerib "Ma tahan seda!", kuid viie minuti pärast on ta selle juba unustanud. Sel aastal ei lase ma lastel jõulusoovide nimekirja koostada, teen nimekirja kingitustest ise, arvestades, mida me endale lubada saame ja meisterdan ise jõulusoovide nimekirja. Võtan omale aega, et kaunistada nimekiri, et see näeks välja nagu ehtne. Värvin paberi teepakkidega pruunikaks, et see tunduks vanana ja riputan selle üles. Siis annan lastele teada, et jõuluvana on selle kirja meile toonud ja lubaba nimekirjast kingi igale lapsele välja valida. Kui valitud kink jõulupuu alla ilmub, on see kindlasti meeldiv elamus kõigile.


Siin üks õpetus, kuidas teekottidega teha effektset paberit. Et asi vanem välja näeks, võib ka tulemasinaga paberi ääri põletada. Aga ettevaatlikult!


 Ja siin variant kohviga...


Kujundus tuleb muidugi teine, aga põhimõte on sama!

Kommentaare ei ole: