Küsimused mulle

23. september 2014

Kuidas õpetada last potil käima

Kõik kindlasti teavad juba, et olen päris hädas selle potitamise teemaga. Mul on viis last ja mitte ühegi lapsega pole see probleem olnud. Kõik on iseenesest tulnud ja lahenenud. Probleeme pole olnud. Esimene laps oli juba 9 kuuselt mähkmevaba.

Stigiga on asjad keerulisemad. Oli aeg, kui sain päeva jooksul mitu pissi potti. Siis oli ta alla aastane. Suvel oli kindel plaan, et saame mähkmetest vabaks. Oli tihti aluspükstega ja oleks pidanud nagu juba aru saama, et märjad püksid pole mugavad. Aga nüüd on sügis ja Stig vapralt mähkmetes jälle. Eile sain ühe pissi potti, rohkem mitte. Võin tundide viisi talle raamatuid näidata ja teda potil hoida, aga mida pole, on piss. Minu aeg aga kulub. Ma olen nõus oma aega raiskama, kui tulemust oleks. Kui talle märku annan, et kas potile ka lähme, siis ajab ta oma keeles vingu mulle vastu kohe. Ja kes tahaks last traumeerida ja teda vägisi potile vedada ja seal kinni hoida.




Jagan siin mõned nipid, mis peaks potil käimist lihtsustama ja püüan ise ka neid soovitusi järgima hakata:

  • Tuleks valida üks nädal, mille vältel keskendud lapse potil käima õpetamisele ja tegele sellega, kuni potilkäimine on selge. Katkestamine ja uuesti alustamine ajab lapse segadusse ja tekitab samas tunde, et tal on valikuvõimalus. Sinu ülesanne on talle rahulikult visadusega näidata, et nüüdsest käib ta potil.
Sellist katkestamist ja käega löömist on ette tulnud. Viga! Muudan ennast:)
  • Valida tuleb selline nädal, kui miski õppimist ei takista. Ei mingeid pikki autosõite ega kokkusaamisi väljaspool kodu, lihtsalt olge kodus.
Püüame!
  • Muretse kaks potti- üks kodu ja teine kaasavõtmiseks.Hea oleks muretseda ka väike prill-laud suurele potile. Luba lapsel valida, kumba ta tahab kasutada.
Kaks potti olemas, prill-lauda mitte. Ei tea kas on ikka vaja, äkki saame potiga hakkama?
  • Räägi lapsele, et ta on nüüd suur laps (poiss) ja on valmis potil käima. Positiivne suhtumine innustab.
Saab tehtud!
  • Pane lapsele jalga aluspüksid, mitte püksmähkmed. Viimased on mähkmetele liiga sarnased ja ajavad lapse segadusse.Märgade aluspükste tajumine aitab õppida, mis juhtus. Kasuta mähkmeid ainult öösel. Luba lapsel aluspükse valida - väikelastele meeldivad piltidega aluspüksid. Kui lubad tal ennast abistada, ootab ta ka ise suure põnevusega järgmist olulist sammu oma elu.Seda on vaja kindlasti tosin korda enne teha, kuni ta asja selgeks saab. Aluspüksid võid alati käsitsi puhtaks pesta ja kuivama panna.
Hea mõte, aga kui maha pissime hakkab - ja mis veel hullem, diivanid ja vaibad? Aluspükse on üks paar, valida pole midagi. Eks tuleb juurde muretseda.
  • Pane lapsele kergesti ülestõmmatavad püksid või kui toas on küllalt soe, luba tal olla aluspükste väel. Suur osa lapsi armastab ka paljalt ringi joosta!
Ok, paneme tule pliidi alla:)
  • Pane tähele, kui palju vedelikku laps joob, siis on sul ettekujutus, millal teda potile minema ergutada. Joomist keelata ei tohi, muidu tekib vedeliku puudus. Jäta meelde lapse seedimise muster - selles vanuses väikelaste puhul on üpris lihtne aimata, millal nad kakavad. Mõnikord poevad lapsed peitu, kui neil on kakahäda. Majas on täielik vaikus ja sa mõtled: "Maja on täiesti vaikne...hmmm...kas vaikus tähendab pahandus?" Sa otsid last ja avastad, et ta on nurka kükitanud või söögilaua alla pugenud ja kakab mähkmesse, väike nägu punane.
Seedimise muster on ülepäeviti muutuv. Aga kakale minnakse Jaskari tuppa nurka. See juba vana nali meil:D
  • Õpeta lapsele, mida ta tunneb, kui on vaja pissile minna. Räägi talle, et see on pakitsus tema kõhu alumises osas.Võid kergelt vajutada lapse kõhule, et ta seda tunneks.
Kole spetsiifiline jutt 1 a. 7 k. vanusele lapsele või mis?
  • Jälgi last kogu päeva vältel, nii paned sa tähele märke, et tal on aeg potile minna. Küsi temalt regulaarselt, kuid eriti esimese asjana hommikul, pärast sööki ja uinakut, enne välja minekut ja enne voodisse minekut. Sa pead temalt PALJU KORDI küsima:"Kas sa tahad pissile?", "Kas sa tahad kakale?". Õnnetused juhtuvad sageli siis, kui lapse tähelepanu on mujal, seepärast erguta teda potile minema enne, kui ta alustab uue tegevusega.
Oleks vaja, et mulle ka keegi meelde tuletab, mul tähelepanu pidevalt mujal:D
  • Pea meeles, et sa võid lapselt küsida ja tema raputab sulle vastuseks eitavalt pead, seepärast pead vahel ütlema otse:"Lähme pissile, sul on selleks aeg."
Läheme ja istume jälle tunde...
  • Kui sinul on vaja pissile minna, pane ka laps potile. Selles vanuses lastele meeldib vanemate käitumist matkida ja ta seostab hääli , mida ta kuuleb, pissimisega.
Mul on tegu, et aega leida selleks tegevuseks omalegi. Last veel kaasa tirida??? No kuulge:)
  • Kui laps istub potil, anna talle ruumi ja aega. Kõrval passiv kannatamatu lapsevanem võib lapsele survet avaldada ja mõned lapsed vajavad rahu. Pea meeles, et pissimiseks vajalike lihaste lõdvestamine nõuab keskendumist.
Mina olengi see surve avaldaja. Võtan teadmiseks!
  • Kui laps lõpuks potti pissib või kakab, kiida teda ohtralt, see peab ka sinu näost välja paistma, kuid ära mine üle piiri. Sa pead meeles pidama, et ta õpib eluks paratamatult vajalikku oskust ega soovi ilmselt, et sind nähakse suures ostukeskuses "potti pissimise tantsu" tantsimas, sest sinu laps palub sul seda teha veel enne, kui on üldse pissinud.
Vahest lähen üle piiri. Luban ennast muuta:D
  • Kui laps teeb püksid märjaks, ära tõrele ega häbista teda. See on õppimine. Ütle kindlalt:"Me ei pissi enam püksi, nüüd me pissime potti." Et kinnistada arusaamist, küsi:"Kuhu me pissime?" Laps peaks ütlema:"Potti" ja siis ütled sina:"Õige! Teeme seda järgmisel korral kindlasti."
No mul on põhiline:"Häbi, häbi, püksis käbi, orav näris püksid läbi!" Mul on häbi!
  • Ole sõnade valikul hoolikas. Ära ütle:"Sellest pole midagi" iga kord, kui sinu ees on märg või määrdunud aluspesu. Laps saab nii kinnitust, et püksi pissimisest pole midagi, ja see ajab ta segadusse.
Jätan meelde!
  • Kui püksis ei ole väljaheide, ära kiirusta märgade pükste vahetamisega. Kui laps ütleb sulle, et püksid on märjad, märgi lihtsalt, kui ebamugav see on, rõhuta seda, öeldes :" Oi-oi kui pahad märjad püksid!" Laske tal paar minutit tunda ebamugavust ja siis vahetage püksid ja tehke oma tegevusi edasi.
Saab tehtud!

  • Tutvusta talle olukordi väljaspool kodu.Võta reisipott kaasa parki või kiirele einele, nii saab ta harjutada erinevates kohtades , mis on kodust lühikese autosõidu kaugusel.
Ei kujuta hästi ette, et kõnnin, pott kaasas:D
  • Ära pane lapsele mähkmeid, kui lähete kellegile külla.Kasuta reisipotti, nii saab ta järjekindla sõnumi, mida peab häda korral tegema.
No nii...lähen lapsega külapeale kohvi jooma, pott kaenlas:)

 

Kommentaare ei ole: