Küsimused mulle

5. september 2015

Mee-jogurtitort pistaatsiatega


Lõpuks teile siis üks versioon tordist, mille tegin ka külapäeva koogivõistlusele. Selle tordi tegin Meepäeva raames toimuvale meetoitude degusteerimisele. Seega improviseerisin jälle kõvasti. See ongi selline tort, et saab marjad asendada vastavalt hooajale. Algne versioon on värskete maasikatega.

Ja ma leian peale pikka kaalumist, et kirja panen ka algversiooni. Iga üks siis ise asendab mida iganes oma soovi järgi. Sel korral asendasin mina marjad ja suhkru jogurtikreemis puhtalt meega. Marjamassi suhkrukogusega sama lugu. Suhkru asemele sai mesi.

Biskviidi tegin vanakooli retsepti järgi (10 muna, valged - kollased eraldi, 10 spl suhkrut, 10 spl jahu, munakollased tugevaks vahuks suhkruga, lisasin jahu ja segasin õrnalt juurde 10 tugevaks vahuks vahustatud munavalget).



Lõikasin põhja kaks korda noaga õrnalt läbi ja sain kolm põhja.


Marjadeks võtsin sel korral maasikvaarikad ja sügavkülmast. Purustasin saumiksriga, lisasin mee.


Marjapüree (500g) panin kastruli ja lasin keema. Lisasin Rote Grütze pulbri, mida ma ekstra Saksamaalt kaasa tõin. Eelmine kord kasutasin häda sunnil poest istetud kisselli pulbrit (vaarikamaitseline), mis ajas ka asja ära..




Ühe paki (40g) pulbrit lahustan 6 spl veega ja lisan marjapüürele. Lasen püree keema ja keedan 1 minut.



Asetan esimese kihi biskviiti tordirõnga sisse ja valan marjamassi biskviidi peale. Katan teise biskviidipõhjaga ja panen külmkappi.



Siis võtan 6 zelatinilehte, mida tõin samuti kaasa Saksamaalt, sest siit meie lähikaubandusest mul neid leida ei õnnestunud. Panen lehed külma vette pehmenema.



Samal ajal mõõdan välja 150 g maitsestamata jogurtit, lisan 250 g vedelat mett, segan.



Pehmenenud zelatiinilehed pigistan kuivaks ja panen kastruli ja kuumutan vedelaks. Vedelale zelatiinile lisan silma järgi sortsu jogurtit ja segan. Lisan jogurti-mee massile, jälle segan. Vahustan 100 g vahukoort ja segan jogurti massile.



Võtan külmkapist pooleioleva tordi ja valan järgmise kihi biskviidile - jogurti - meemassi.


Asetan peale viimase biskviidipõhja ja läheb see kõik 2 tunniks külma.



Peale 2 tunni möödumist võib hakata vahukoorega tegelema. Seda oleks vaja 400 g pluss pakk vaniljesuhkrut ja vahustada tugevaks vahuks, et tekiks tipud. Ettevaatust! Võiks ei tohi mikserdada.

Eelnev võtta tordirõngast välja ja katta ühtlaselt vahukoorega.



Kaunistada marjadega ja omal soovil ülejäänud vahukoorega.


Originaal retsept

Vaja läheb:

4 muna
200 g suhkrut
3 pakki vaniljesuhkrut
näpuotsatäis soola
50g tärklist
100 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,25 kgmaasikaid
1 pakk Rote Grütze pulbrit (vaarikamaitseline)
6 lehte valget zelatiini
150 g koorest maitsestamata jogurtit
4 spl sidrunimahla
500 g vahukoort
20 g pistaatsia pähkli puru

Töö käik:

1. Munad eraldada. Munavalge tugevaks vahuks vahustada, lisada 100 g suhkrut ja pakk vaniljesuhkrut, natukene soola. Lisada munakollased. Jahu ja küpsetuspulber omavahel ühendada ja samuti juurde segada.

Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud vormi (○26cm), küpsetada 175 °C juures 20-25 minutit. Biskviitpõhi võtta välja vormist ja lasta jahtuda.

2. 750 g maasikaid püreestada. Põhi kaks korda läbi lõigata. 500 g püreed 50g suhkruga segada. Rote Grütze pulber 6 spl veega lahustada. Püree keema lasta, lahustatud pulbrisegu juurde valadaja ca. 1 minut keeda lasta. Tordirõngas biskviitpõhja ümber asetada ja maasikamass peale laotada ühtlaselt. Teine põhi peale asetada ja külma tõsta.

3. Zelatiin külmas vees pehmeneda lasta. Jogurt, sidrunimahl, ülejääk püreest, 50 g suhkrut ja pakk vaniljesuhkrut segada. 100 g vahukoort vahustada. Zelatiin veest välja pigistada ja sulatada. 3-4 spl jogurtiga segada. Ülejäänud jogurtile lisada. Külma panna. Vahukoor jogurti massile segada. Mass jällegi biskviitpõhjale valada ja katta järgmise põhjaga. Panna külma 2-ks tunniks.

4. Pistaatsiad peenikeseks jahvatada. Tort vormist välja võtta. 400 g vahukoort paki 8vaniljesuhkruga vahustada. Tort ringiratast koorega määrida. Ca. tunniks külmkappi asetada.Tordi äär pistaatsiatega katta. Ülejäänud maasikad poolitada. Tort kaunistada.

Kommentaare ei ole: