Küsimused mulle

31. august 2012

Öuna-kohupiimakook riputisega



Öuna aeg on käes,peaagu:)
Koogi retsept on ühe teise retsepti järgi Saksa naisteajakirjast enda järgi kohandatud.Midagi rasket ei ole ja öunu vöib asendada endale meelepäraste puuviljade-marjadega!

Vaja läheb:
300 g jahu
225 g suhkrut
2 pakki vaniljesuhkrut
soola,4 muna
175 g vöid
750 g kohupiima (originaalis oli 500 g kohupiima ja 225 g mascarponet)
1 pkk vaniljepudingipulbrit


Jahu,150 g suhkrut,1 pakk vaniljesuhkrut,sool, 1 muna ja vöi sörmedega riputiseks töödelda.Pool saadud riputisest koogivormi (läbimööduga 24 cm) pöhjaks suruda.Vormi pöhja vöib katta küpsetuspaberiga,mina määrisin ainult vöipaberiga üle ja raputasin örna jahukihi peale.

Ülejäänud munadest,kohupiimast,75 g suhkrust,pakist vaniljesuhkrust ja pudingipulbrist segada kohupiimamass.Öunad laotada ühtlaselt ja vöimalikult paksu kihina pöhale,raputada üle kaneelisuhkruga ja valada kohupiimamass peale.Kohupiim katta omakorda veel ülejäänud riputisega.

Küpsetada 175C juures 60 minutit.
Vaniljepudingipulber,saadaval ka Eesti kaubandusvörgus!
Mascarpone,väga rammus kraam.


Mascarpone -
Rasvane lehmapiimast valmistatud toorjuust on koorene, kreemja konsistentsiga ja veidi hapuka maitsega.
Lombardia maakonnast pärit mascarpone't kasutatakse nii soolaste ja magusate roogade, sealhulgas tiramisu valmistamiseks. Sellega võib paljudes retseptides asendada koort, näiteks pastakastmete puhul. Allikas: Toidutare

Ostud

Täna tegin esimese ostu oma sündivale beebipoisile.Olen ka enne oste teinud,aga seekord kindla teadmisega,et beebi on poiss:)Nüüd on palju parem üht-teist osta ja roosale kindel "ei".
Sellin armas pehme ja soe kott ,eriti armas on pruun värv ja körvakesed kapuutsi küljes:).Suuruseks 62/68 ja hind on ka möistlik.Kinnitus on pool lukuga ja alumine ots trukkidega,et saaks ka kasutada turvahällis.


Meenale ostsin uue fliisi,sest hommikud on juba jahedad ja eelmine hakkab väikseks jääma.KIK-i riiete kvaliteet ja hind on minu arust väga paigas.Eelmine fliis oli samuti KIK-ist ostetud ja on väga tihedat kasutust leidnud,välimus pole sugugi muutunud ja näeb veel väga tip-top välja,ainult kitsaks on jäänud:)
Seekordne siis mönusate varruka otsetega,kust käib pöial läbi ja käed on kenasti soojas,näpud vabad ja kaelus soe,saab kurgu soojas hoida.Lasteaiaks ideaalne ja hind köigest 5.99 €:)

Lisaks töin apteegist arsti kirjutatud rauatabletid,mis minu imestuseks ei läinud mulle sentigi maksma.Eestis on ikka mingi omaosalustasu ka alati retseptiravimitel.Meeldiv üllatus oli igatahes:)

27. august 2012

Lidli taasavamine

Meie lemmik kodupood Lidl oli mitu nädalat remodis e. tegi läbi uuendukuuri ja täna oli taasavamispäev.Juurde ehitati kohalik küpsetustsehh,saiakeste valik suurenes.Lidlist saan tavaliselt oma pöhilise söögikraami.See on parema valikuga pood,kui Aldi,soodsam,kui Rewe.Tundsime igatahes puudust:)
Tänasel päeval pakuti klientidele kohvi ja kooki,lastele tehti nöomaalinguid,poes oli mitmeid sooduspakkumisi ja ostjad said täitmiseks loosikupongi,millest loositakse päeva löpus 5 önnelikku,kes vöivad 3 min. vabalt shopata ja ei pea ostude eest maksma.3 minuti jooksul tuleb siis vöimalikult palju korvi krahmata ja selle saagi  köik saab tasuta:)Mina täitsin ka loosisedeli...loodame parimat:))

Näomaalingud on tavaliselt väga populaarne ja alati pika järjekorraga.Täna aga olime lastega varakult platsis ja ainukesed lapsed olid minu lapsed,kuna saksa lapsed magasid alles kindlasti.Seega maalija tegeles ainult minu lastega.












Kena vaheldus lastele viimasel vaheajanädalal!



26. august 2012

Suvikörvitsa (Zucchini) rullid


Mina jälle tegutsen köögis ja ikka oma armastatud zucchini ja tomatitega:))
Seekordne retsept leitud spetsaalsest suvikörvitsa kokaraamatust.See oli retsept,mis silma jäi ja järeleproovimist vääris.Sarnaneb rullbiskviidi tegemisele:)))Eks näis kas maitseb ka...

Vaja läheb:
500 g suvikörvitsat
5 muna
soola
pipart
75 g jahu
75 g jahvatatud mandleid
3 lihavat tomatit
200 g ricottat
4 spl hakitud basiilikut

1.Suvikörvits pesta,otsad eemaldada ja kui vanem juba on,siis ka köva koor eemaldada ja seest lusikaga suured seemned välja vötta.Riivida jämeda riiviga ja pigistada ülearune vedelik välja.Aseta mass köögipaberile nörguma.


2.Munad eralada valgest.Munakollane maitsestada soola ja pipraga ja korralikult läbi segada.Munavalge tugevaks vahuks vahustada.

Abiline,kellele pidi hirmsasti süüa teha meeldima:))



3.Köigepealt jahu ja mandlid,siis pool munavalgest munakollase seguga segada.Riivitud suvikörvitsad massile lisada ja löpuks veel ülejäänud munavalge lisada.Örnalt ühtlaseks massiks segada.

Ähkis ja puhkis ja varsti oli köögist kadunud:))


4.Suvikörvitsa-muna-mass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile valada ja ühtlaselt laiali ajada.Küpsetada 200 C juures 20 minutit.


5.Vahepeal tomatid pesta ja pott veega keema lasta.Tomatid korra kuuma vette panna ja üks moment lasta seal seista.Välja vötta,südamik eemalada ja nahk maha koorida.Viljaliha tükeldada kuubikuteks.
Värske basiiliku asemel kasutasin kuivatatud.
Värske basiilik:)


6.Küpsenud pöhi ahjust välja vötta ja ärnalt jahuga raputatud köögirätikule laotada.Paber eemalada.
Järgmine abiline kohal:))



7.Küpsetatud pöhi määrida riccotaga,tomati kuubikud ja basiilik peale laotada ühtlaselt.Pöhi ettevaatlikult rulli keerata käterätiku abiga ja ahjus rulli edasi küpsetada 15 min.
Ricottat otsisin mitmest poest.Esialgu ei saanudki ja otsustasin juba kodujuustu kasuks.Löpuks sain allahinnatult Realist:)



8.Serveerimiseks löigata 2 cm paksused tükid.
Jällegi head isu ja proovige järgi:))


24. august 2012

Panna Cotta

 Täna tahaks Teiega oma Panna Cotta e. kooretarretise tegemist jagada.
Ise söin seda head magustoitu esimest korda jaanipäeva ajal eestlaste kokkusaamisel.Reena nimelt oli kaasa vötnud ja pakkus seda koos värsketest maasikatest tehtud kastmega.
Panna Cotta magustoit üleval paremas ääres,läheduses kohe ka ka maasikatest kaste!

Teine Panna Cotta kogemus oli mul ühes peenes restoranis,kus oli kohe kindel,et mina valin magustoiduks Panna Cotta.
Oma tänase retsepti sain saksa naisteajakirjast.Vötsin mitu päeva hoogu ja täna siis sai ära tehtud ja polnud absoluutselt raske.Vaja on siis vahukoort (meil siin 30% saadaval),vanilllikauna,suhkrut ja 7 lehte zhelatiini.Kaste teen mina karumarjadest (Brombeeren),mis kasvavad meil siinsamas aiaääres.
 
Vanillikaun
 Köigepealt panin zhelatiini lehed külma vette likku 10 minutiks.Niikaua kaalusin 100 g suhkrut,kaapisin vaniljekauna seest sisu välja ja valasin peale 200 ml. vahukoort.Segasin läbi ja panin tühja vanillikauna ka veel sekka.Pigistasin zhelatiinilehed veest kuivaks ja lisasin vahukoore-vanilje-suhkru segule ja panin pliidile kuumenema,et zhelatiin ära sulaks,ise aegajalt segasin.Kaussi valasin välja ülejäänud vahukoore ehk siis veel 550 ml. ja sinna hulka valasin kuuma vahukoore-zhelatiinisegu.
Vormideks valisin tavalised väiksed kausikesed,erinevate kujudega.Loputasin külma veega üle ja jagasin saadud segu vördselt ära ja panin külmkappi.Seal nad praegu on.Kästakse hoida vähemalt ööpäev külmas.Tulemust näitan,kui magustoit tarretunud:))
Panna Cotta külmkapis tarretumas.
Täna siis löpuks söime magustoiduks Panna Cottat...mitte küll pöldmarjamoosiga,aga Eestist kaasa toodud mustsöstra,punasessöstra,mustika ja vaarika tarretisega.Minule maitses igatahes)


 Vanillikaun -

Head järgiproovimist!