Küsimused mulle

1. detsember 2014

Soolataignast kuusekaunistused


Olen taas vaimustuses - soolataignast. Eilsel koosolemisel külamajas tõi Kätriin kaasa vahva ja minu jaoks täiesti uudse idee taignast kuusekaunistuste valmistamiseks. Kaasas oli tal jahupurk ja sool. Taigna tegi ta nii kiiresti valmis, et sellest protsessist jäin mina ilma. Aga vormimiseses sain küll kaasa teha. Kahjuks pole mul eilsest tegutsemisest pilte, sest kõike korraga teha ei saa. Aga need kes sinna ligi said, eriti lapsed, nemad tegutsesid selle taignaga küll väga meelsasti. Eriti pisemad - Jane-Ly ja Stig. Istusid süvenenult ja muudkui muljusid tainast, siis vajutasid jälle figuure taignale ja olid ülirahul.

Ega mina rahu ei saanud. Hommikul otsisin netist välja juhise, kuidas tainas teha. Esimene otsingutulemus oli toidutare lehekülg. Kuna seal täpseid koguseid kirjas ei olnud, jätkasin otsinguid. Kasutasin oma saksa keele oskust ja sattusin väga heale leheküljele.Siit saab veel igasuguseid erinevaid ideid ja retsept ka täpselt kirjas.

Vaja läheb:

2 tassi jahu
1 tass soola

Alati kaks osa jahu ja üks osa soola.

Jahu ja sool tuleb vee abil vormimiskõlblikuks massiks sõtkuda. Kui soovid värvilist massi, kasuta toiduvärve. Võib ka juba kuivanud kujundeid erinevate värvidega värvida.

Pliiatsi abil saab kujunditel augud sisse vajutada enne küpsetamist. Meie külamajas ei küpsetanud vaid jätsime õhu kätte seisma ja kuivab samahästi, ei pea praeahju kasutama. Mina küpsetasin 150°C juures 45 minutit ja õigepea peale ahjust välja võtmist sain värvimisega alustada.

Ma olen lätlastest muidu heal arvamusel, aga küpsetuspaberit nad küll teha ei oska. Andis lahti kangutada kujukesi, tulid kohati koos paberiga. Cento´st ostetud paber, olge ettevaatlikud! :D

Stig oli mul loomulikult jälle abis. Õnneks värvimise ajaks läks ta lõunaunne:) Vaadake ise...









Mis on küpsetuspaberi mõte? :)



Väga hea katvusega värvid








 Ma kuulsin juba Mete suust, et nemad olid eile külamajast allesjäänud taigna samuti õhtul juba kaunistusteks teinud. Nakatusid nemadki. Minulgi on veel tainast üle. Mete tegi juba pannitäie valmis, ülejäänu jääb siis Meenale ja Stenile teha. Saavad ka rõõmu tunda sellest mõnusast voolimismassist.

Ja mis põhiline, see ei maksa eriti midagi!
 

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kaua nad kuivasid.Ruttu ju kui sul juba värvitud ja kuuse otsas ka juba ???
Aga jube armsad, eriti mu meelest õue kuuse otsas!!!

ShoppingQ ütles ...

No 45 minutit olid ahjus, siis enamvähem kohe sai värvida ja värv kuivas võib-olla pool tundi. Aga kuidas nad ilmastikule vastu peavad, on natuke kahtlane. Äkki ligunevad ära :D Ei tea, väike osa katsetusest sai lihtsalt välja, suurem osa ikka toas praegu kuuse ootel. Ja ma arvan, et sprei hõbeda või kullaga oleks ka väga lahe teha neid. Aga mul pole:(

Merje ütles ...

Kui märga saavad, siis arvatavasti hakkavad tilkuma :D Armsad muidu!
Mis värve kasutasid? Mingeid keraamika omi? Pa pildilt ei loe välja.

ShoppingQ ütles ...

Need konkreetsed värvid on mõeldud lõuendile. Nime karbilt ei leia peale "tempera".
Eks näis, kas vajuvad laiali, nii tainas kui värv. Käte pealt tuli küll veega hästi maha:D